Landlig lykke med sjelero i hagen

Gunn og jon. 640
Gunn og Jon Bulien.

For 17 år siden flyttet Jon og Gunn inn i huset sitt rett på utsiden av Arendal sentrum, drøye 10 minutter med bil, og 30 minutter til fots. Det ble landlige lykke uten å måtte bo milevis fra skole og byaktiviteter.

Hjemme hos Gunn og Jon står det et par hester og gresser, et par hunder som løper om kapp og en pus på trappa. De har akkurat fått et nytt tilskudd, noen vakre høner med en hanefar som holder styr på damene sine.

Gunn har med kyndige hender, og med god hjelp fra mannen Jon, skapt en vakker hageoase. Noe som virket som en umulig oppgave den dagen de stod med nøklene til huset i hånda. Hagen var overgrodd og hadde et sterkt behov for kjærlig omtanke og stell. Gunn var ikke vond og be og har tuslet rundt i hagen sin år etter år, og nå kan du stige inn i en hage like vakker som et eventyr.

Velkommen

Frokost i hagen

Hos Gunn er alle velkomne, alltid. Med fem voksne barn, ei jente på 16 år, og fem barnebarn er det sjeldent stille på det lille bruket i Arendal. Gunn disker opp med alskens godsaker og barnebarna leker fritt med alle dyrene.

skilt gunn 640

Du skal lete lenge etter noen som er så genuint gjestfrie som dette fantastiske paret i Arendal. Alle kan løpe fritt inn og ut, og det er aldri et nei å få. Hele hagen representerer den godheten du føler stråler ut fra hus og hjem.

jordbær gunn 640

En velkomst med de deiligste jordbær er bare én av mange detaljer som pryder både øyet og magen hos dette gjestfrie paret.

Kopp og skål 640

En kopp kaffe er aldri langt unna. Problemer blir løst med latter som triller frem både titt og ofte.

Selvlaget Hagedam

Hagedammen hos gunn 640

Gunn har en stor lidenskap for hage og får stadig hjelp av både mann og barn til å realisere sine ønsker for hagen. Hun hadde lenge ønsket seg en hagedam og barna hjalp villig til med å lage den akkurat slik Gunn ønsket.

Fiskedamm gunn 640

Først gravde de ut et stort hull i plenen, dekket bunnen med duk og damduk. Jon hentet store steiner med firhjulingen og stenene ble lagt fint rundt dammen. De kjøpte inn vannblomster til å å ha i vannet, og plantet flotte blomster rundt, mellom steiner og siv. Her sitter Gunn gjerne og nyter kveldsolen, og det forstår jeg godt, for dette er virkelig en vakker plass.

Hagedam lys 640

Etter en dags arbeid med hjelp fra velvillige barn og en mann med firhjuling fikk Gunn sin drøm om en vakker hagedam oppfylt.

Hytte med historie

Hage med ankeks gunn og jon
Annekset er godt plassert i den nydelige hagen.

Når Jon kjøpte huset i svingen i Arendal var det et naturlig sted for han å bo. Han hadde sine barndomsår bare et lite steinkast unna.

Jon´s farfar laget et liten utestue i 1962 som var til glede for hele familien, spesielt Jon og de andre barna som stadig hang rundt bestefaren. Huset ble solgt og gikk ut av familiens eie. Men en dag skulle huset rives på grunn av ombygging av veien, og Jon var ikke sen med å kontakte utbygger. Om det var mulig å hente ut den lille hytta som stod på tomten hvor det var et hus som skulle rives. Jon fikk ja, han leide bil med heisekran og fikk hentet den lille hytta som veier hele 3,5 tonn!

Dør utestua 640

Hytta er fullisolert med innebygget peis. Med barndomsminner i lomma får den lille hytta stadig gjort nytte for seg.

peis utestua 640

Peisen i den lille hytta har vært på en lang rundreise i Norges land før den igjen kom tilbake til sin opprinnelige plass. Søsteren til Jon hadde med peisen helt til Nord- Norge, der den var med på utallige flyttelass, før den kom tilbake til hytta. Nå står den der i all sin prakt slik den gjorde på bestefars tid.

Hage inndelt i soner

Hage soner med ankekset

Hagen til Gunn er inndelt i deilige soner, som gjør at du kan flytte deg rundt etter både sol og skygge. Med mange lune plasser i hagen har du mulighet til å bruke den hele dagen, og ved å sørge for godt med skyggemuligheter på en solrik tomt kan du velge den plassen du liker best.

soner 640

Med gode stoler kan du nyte kvelden i vannkanten av den nye dammen. Stolene er lette å flytte på, så de kan enkelt plasseres der hvor de passer best.

Hage med seil 640

Har du en solrik tomt kan det være en idé å lage noen soner hvor du kan kjøle deg ned i skyggen, spesielt der hvor man samles for et måltid.

Gjenbruk

Grønt bord

Gunn er opptatt av gjenbruk og mener det aller meste kan brukes i hagen. Jon er ikke like enig, som er håndverker, og vet at materialer som står ute som ikke er ment for utebruk ei heller skal stå ute. Men Gunn bruker det hun liker, og den dagen det er ødelagt blir det destruert og kastet. Det kan ha mange gode år ute i hagen før det ikke tåler mer av tidens tann.

Armeringsjern. 640

For en utrolig tøff idé, å bruke gamle armeringsjern og gjøre det til en del av hagens sjarm. Gunn bruker det hun liker, uavhengig av materiale, alt flettes sammen i en herlig harmoni.

Pynt i hagen 640

Her har mang en blomst fått sin naturlige plass, og det ser fantastisk ut. Gunn kjøper sjeldent nytt og bruker gjerne det andre har gått lei av. Jon kjører og henter, og setter alt på plass for sin kreative kone.

En hage med sjel

Melkespann gunn
Gamle melkespann kan også brukes til å plante blomster i.

Det er ingen tvil om at dette er en hage med sjel. Det plantes der hvor det er plass, du får øye på noe nytt overalt. Alt fra en liten fuglekasse i et tre dekket av blader til en vakker statuett i et bed. Gamle melkespann er tatt ut fra glemselen, således en klespresse av eldre dato.

bedd gunn 640

Denne ble tatt frem fra glemselen en sen kveld. Her grodde det gress helt bort til sirkelen, men etter noen timer med litt godt samarbeid kom dette flott kunstverket frem igjen.

En av Gunn sine kjæreste eiendeler har fått plass i Hagen. Hun er kalt Tomine og gjør hagen helt perfekt der hun skuer ned på blomstene med lengsel i blikket.

Gule blomster 640

En vakker fargeklatt kommer plutselig til syne i havet av blomster. Det er noe med det gule, det frisker veldig godt opp i enhver hage, og her kommer den virkelig til sin rett. Gunn planter stort sett bare stauder, selv om en og annen ettårig blomst får bli med hjem en gang i blant. Hun deler stauder med venner og kjente, og får noen tilbake. Kjøper hun stauder vil hun ha de som allerede har litt størrelse.

Gult fuglehus 640

På en liten spasér runde i hagen dukker plutselig dette lille fuglehuset opp. Dekket av blader skinner det gult og klart i løvverket. Det perfekte lille gjemmested.

Sjelero

huset 640

Jeg ser på denne hagen, som i mine øyne er helt perfekt, og spør Gunn hvordan hun har tid til å holde den så fin. Gunn ler lett og mener bestemt at når du har noe å gjøre som du virkelig brenner for handler det ikke om tid. Hun tar litt og litt hver dag. Ikke fordi hun må, men fordi hun har lyst, og da spiller ikke tiden noen rolle.

Det yrer av liv i hagen, og hun elsker å være ute i hagen når det regner. Da er det på med gummistøvlene og en liten jakke, mens hun sørger for at brunsnegler ikke bosetter seg i hagen, samtidig som hun rykker opp litt ugress her og der.

Gunn har gitt oss sin oppskrift for å bekjempe lus på rosene, og denne går hun virkelig god for. Den fungerer hver gang. Legg deg denne på minne så slipper du mer luseangrep på de vakre rosene dine.

Gunn sitt middel mot lus og rust på rosene.

Bland Sammen:

  • 2 ss Bakepulver
  • 2 ss Grønnsåpe
  • 2 ss Rødsprit
  • 1 Liter vann

Bland godt sammen i en sprayflaske, og spray ca hver andre dag til du har lus – og rustfrie roser. Samtidig er det viktig å huske å gjødsle godt.

 

Jeg er mektig imponert over hagen til Gunn og Jon. Hagen er laget år for år, og byr på så mange oppdagelser, og er rett gjennom vakker. Jeg kunne ikke vært mer inspirert etter dette besøket og jeg gleder meg til å jobbe med min egen hage i mange år fremover .

Tusen takk til Gunn og Jon som tok meg i mot med åpne armer en særdeles varm dag, jeg er dypt takknemmelig 🙂