maur

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er liten og sort og lever sammen i hopetall. Får du øye på én maur inne kan du være helt sikker på at du har en liten armé med små arbeidere som leter etter mat og godsaker hos deg. Den svarte jordmauren elsker søt mat, og den vil forsyne seg av alle søte matvarer du måtte ha tilgjengelig. Så fort maurene har oppdaget en matkilde som frister legger mauren ut luktespor, dermed strømmer det til med maur. Siden mauren velger å konsentrere seg om færre matkilder vil de kildene få maurstier med ekstremt stor trafikk.

Vi vil helst ikke ha noe særlig besøk av maur hverken ute eller inne, så vi har tatt en prat med Vilofarm og fått noen gode råd for hvordan vi kan slippe unna maurenes inntog i hus og hage.

Slik blir du kvitt maurene

maur

Maurene våkner til liv tidlig på våren og er ofte å finne innendørs på jakt etter mat. Har du en maurtue ute gjør mauren lite, eller ingen skade, men det er frustrerende å ha dem der. De jobber, bærer og bygger og plutselig har du maurstier over alt, med ei stor tue hvor det vrimler av maur. Oppdager du maur inne eller ute bør du gjøre noen grep slik at du blir kvitt dem relativt raskt.

1Bruk effektive midler

Har du maurene rett på utsiden av huset ditt er veien kort inn til deg. Maurene gjør lite skade ute, men er du uheldig og får dem inn kan de faktisk ødelegge myke byggematerialer i boligen din.

Et maurstrømiddel er utrolig effektiv når du vil kvitte deg med både maur og andre krypende insekter. Bruk pulveret rundt huset, på terrassen din, på helleganger og på hagestier. Dette tar livet av maurene raskt og effektivt. Fordelen med pulveret er at det har en langtidsvirkende effekt på tre til fire uker, samt at du faktisk kan bruke det inne. Bare sørg for at ikke husdyrene dine kommer i kontakt med strømiddelet.

2Riktig oppbevaring av mat

mat maur

Siden maurene er ekstremt glad i mat og søtsaker er det viktig at du oppbevarer dette i tette bokser og ikke lar det bli liggende på kjøkkenbenken. Er du uheldig og søler noe på gulvet bør du være rask med å tørke det bort. Jo større tilgang de har på mat og rester jo flere blir de, og det går fort!

3Kvitt deg med dronningen

Den beste måten å bli kvitt maurene på er å få tatt knekken på dronningen. Med en maurlokkeboks vil maurene ta med seg åten inn i tua og videre til dronningen. Åten fra en maurlokkeboks er enkel for maurene å bære med seg inn, og giften vil effektivt ta livet av alt liv i tua/ maurredet. Boksen kan stå i hele tre uker før du bør bytte den ut, og alt av lokkestoff og åte er plassert inne i boksen. Den er helt trygg for både husdyr og små barn. Plasér boksen ved en maursti og la dem forsyne seg av innholdet.

4Gjør hjemmet ditt uattraktivt for maurene

Super permetrin er effektiv mot alle flyvende og krypende insekter, og virker lenge etter at du har sprayet over problemområdene. Sprøyt permetrin direkte på der insektene holder til, ofte i vinduskarmer, langs taklister og langs gulvet. Skal du fjerne maur med permetrin er det en fordel å lokalisere maurredet, og spraye direkte på redet. Da vil du bli kvitt maurene raskt og effektivt. Denne kan du også fint bruke ute, eller f.eks i garasjen.

5Fjern maurene i hagen

trinol maurvanningsmiddel 150 g 640

Har du mye maur ute i f.eks hagen kan det være en fordel å bruke et middel som trenger ned i jorden, men uten å skade blomstene dine. Med et maurvanningsmiddel får du bukt med både maur og krypende insekter uten å skade resten av hagen.

Husk også på mauren går i dvale på vinteren og hvis du oppdager maur inne gjennom vinteren er det et tegn på at de har etablert seg hos deg, og da bør du gjøre noen strakstiltak. Bruker du midler som har langtidsvirkende effekt vil du få bukt med maur problemet raskt.
Lykke til 🙂

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker