Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode, lune varmen som vi ønsker oss er det viktig at både peisen og pipen fungerer som den skal. Vi har tatt en prat med Monika hos Proff Peis som gir deg noen gode tips og råd du kan ta med deg på din leten etter den perfekte peisen.

En peis er, i følge Monika, selve hjertet i huset, et naturlig samlingspunkt for hele familien. En god peis skal gi varme til både kropp og sjel. Med alle valgmulighetene som Proff Peis har er vi veldig sikre på at du vil finne akkurat din drømmepeis.

Drømmen om det perfekte ildsted

De fleste peiser i Norge er laget i enten støpejern eller av stålplater. Jernovner kommer i ulike typer som små kaminer, peisinnsatser eller frittstående ovner. De gir god varme og klimavennlig røykgassutvikling. Støpejernsovner har lang levetid og de moderne stålovnene har et moderne utseende og en tøff finsih. Det finnes et hav av valgmuligheter både når det gjelder pris og design og vi har sett nærmere på mulighetene som Proff Peis tilbyr.

Ønsker og Stil

Proff peis møbel
Element ovn med god størrelse og et elegant uttrykk./ Nordpeis Davos U Høy

I dag har vi gjerne flere varmekilder enn kun peisen. Nettopp derfor vil vi at peisen både skal se bra ut, og fylle huset med deilig, lun varme. En peis i dag blir ofte en del av interiøret og blir som et eget møbel å regne. Velg deg derfor en peis som passer inn i stilen du har i resten av huset, og gjerne en med godt innsyn til flammene.

Varmebehov og størrelse

Proff peis størrelse
Størrelsen på peisen og plasseringen i huset vil ha alt å si for hvor varmt det blir. /Nordpeis Davos

Plasseringen og størrelsen på peisen du velger har alt å si for hvor varmt det blir i boligen din. Skal ildstedet være husets eneste varmekilde eller vil du ha en peis mest for kosens skyld? En peis som er utstyrt med et stort brennkammer gir mye varme, mens et lite brennkammer gir mindre varme. Plasserer du f.eks en peis på kjøkkenet vil det som regel være for kosen og hyggens skyld. En stor peis i et lite rom blir fort for varmt, samtidig vil en peis som avgir mer varme enn du trenger gjøre at det kan oppstå mye sot, og samtidig skade pipa fordi du stadig vekk må fyre i peisen med liten trekk.

Varmen fra peisen stiger, så velger du å ha en peis i 1.etage i et to-etasjers hus vil varmen stige og varme resten av huset også.

Mange av dagens nye hus har åpne løsninger og trenger ofte litt størrelse på peisen hvis målet ditt er et varmt hus uten noen særlig flere varmekilder.

Frittstående peis

Proffpeis frittstående peis
Frittstående ovn med glass på tre sider slik at du får mye innsyn til flammene fra flere sider av rommet./ Norpeis Uno 1

Frittstående ovner er ofte tidløse og minimalistiske ovner med glassdører som gir godt innsyn til flammene. De passer best i boliger hvor varmebehovet ikke er så stort. De er enkle å både vedlikeholde og bruke.

Peisinnsats

Proff peis Innsats
Peisinnsats med ekslusiv heve- og senkedør og innsyn til flammene fra tre sider./ Nordpeis Q-34UL

En peisinnsats er selve brennkammeret med dører, ferdig montert i en omramming. En peisinnsats er nok mest sannsynlig det du forbinder en peis med. De fleste innsatsene har  mulighet for direkte tilkobling av friskluft som gjør at peisen vil fungere like godt i moderne boliger som i eldre hus og hytter.

Innbygget peis

Proffpeis åpen
Et blikkfang av en ovn med gjennomgående innsyn./Schmid Lina TV

En innebygget peis bygges rett inn på stedet hvor du vil ha den. En innebygget peis har uendelig med muligheter for plassering. Den kan fungere som en romdeler, henge på en vegg, i et hjørne, fungere som en bokhylle osv. Bruker du peisen som en romdeler kan du få innsyn til flammene fra begge sider og vil være et naturlig blikkfang for hele familien.

Vegghengt peis

Proff peis Veggehengt pesi
Vegghengt vedpeis som skaper et personlig uttrykk. / Nordpeis Me

Vegghengt peis med sideglass vil gi synlige flammer fra flere vinkler. Den nye runde peisen » me» blir som et lite smykke i boligen din. Rett og slett en fantastisk nydelig peis som virkelig vil vekke oppsikt.

Takhengt peis

Proff peis takhengt
Takhengt vedpeis med sideglass som tydlig viser flammene hvor enn du er./Nordpeis me ceilling

Takhengt peis er en fantastisk nyhet! En nydelig sak med glass i sidene som gjør at du kan se flammene uansett hvor i rommet du er. Et skikkelig statement møbel som kommer til å bli beundret av alle som ser den.

Elementpeis

proffpeis elemtpeis
Nydelig elemenpeis som romdeler med glass på begge sider/ Nordpeis Tokyo

Elementpeiser er lette og består som regel av et mindre antall ferdige elementer. De er laget av stålfiberarmert lettbetong som gir peisen en lav vekt, men likevel stor styrke. En elementpeis kan fint brukes som en romdeler. Med glass på begge sider vil du alltid kunne nyte synet av flammene.

Elektris peis

proffpeis elektrisk 640
Elektrisk peis som kan plasseres hvor du måtte ønske./ Dimplex ignite

En elektrisk peis gir deg muligheten til å få følelsen av peiskos uten å måtte installere en vedpeis. Med en elektrisk peis trenger du ikke tenke på hverken pipe eller brensel, alt du trenger er strøm. En elektrisk peis gir god varme lik til en varmeovn.

Gasspeis

gasspeis
Nydlig gasspeis som gir lun varme./ Proffpeis Faber Matrix

Med en gasspeis trenger du ikke å tenke på hverken trekk eller pipe. Du kan plassere peisen hvor du måtte ønske i boligen din, og den er veldig enkel å fyre opp. En gasspeis må monteres av kyndige fagfolk, men det er verdt å huske at hvis du installerer en gasspeis i en allerede eksisterende pipe kan ikke pipen brukes til annet enn gasspeisen.

Sikkerhet

Proff peis sikkerhet
Velg riktig ovn som passer til ditt hus./Nordpeis Quadro Colorado Basic

Når du bytter peis er det viktig at du sjekker hvor mye gulvet ditt tåler. Skulle du f.eks velge en kakkelovn som er murte magasinovner som igjen veier opptil ett tonn er det ekstremt viktig å sjekke at gulvet tåler belastningen.

Moderne rentbrennende ovner gir mer varme og forurenser mindre enn gamle ovner. En peis må ikke stå rett på brennbart materiale, og sørg for at avstanden mellom peisen og barn er dekket med et peisgitter. Mange av peisene har faktisk ovnsdører som har et praktisk automatisk låsesystem som igjen vil øke både sikkerheten og komforten.

Krav til montering

Proff peis hvit
Nydelig hvit peis i støpejern./Keddy 900

Det er i dag ingen krav til de som monterer en peis. Er du og dine litt hendige kan dere fint montere peisen selv, men husk å følge bruksanvisningen. Det er likevel viktig å merke seg at det finnes regler for piper og peiser som må overholdes, og den ferdig monterte peisen må godkjennes av enten feievesenet eller en godkjent installatør. I tillegg må en rapport sendes til kommunen før du kan ta i bruk din vakre varmekilde.

Skorsteinen/ Pipa

proff peis retro
Super tøff peis i skikkelig retro stil./ Dovre vintage

Pipen er peisovnens motor og det er viktig at du sørger for at den er i orden. Peisen din fungerer kun optimalt og brenner slik den skal så lenge pipa er i topp form. Sjekk at pipen du har tilfredsstiller dagens krav, samt at den har riktig trekk og ikke er tett.

I dag kan du faktisk montere en stålpipe i boligen din som gjør det mulig for deg å plassere en peis akkurat der du måtte ønske. Med en stålpipe er det et mindre volum som skal varmes opp og da vil du raskere oppnå riktig temperatur. Pipa til peisen er pålagt å ha riktig dimensjon i forhold til peisen. Hvis du må gjøre endringer, fikse på pipa eller bygge ny så er det søknadspliktig.

Gleden med peis

Proff peis kos
En peis vil være et naturlig samlingspunkt for deg og dine./ Schmid elegant

Du vil garantert få mye glede ut av den ny peisen din. Om du trenger en stor peis eller en mindre variant har Proff Peis et enormt utvalg, og setter høye krav til personlig service. Her vil du møte kompentanse og hjelp slik at du finner akkurat den peisen du ønsker deg, både når det gjelder størrelse, pris og design. Gled deg til å sette deg foran peisen med lave skuldre og total avslapning.

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...

Elsker du å sy? Slik velger du den perfekte Symaskinen

Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det...