Derfor bør du mate fuglene hele året

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen mener småfuglene kun skal mates gjennom vinteren og frem til påske, mens andre mener de fint kan mates hele året, uten problem. Vi har tatt en prat med Vilofarm som er helt klare på at hvis du først har begynt å mate småfuglene, må du mer enn gjerne forsette med det. Du gjør faktisk livet til småfuglene vesentlig enklere når du sørger for at de har nær tilgang til mat, hele året.

Det er koselig med fuglematere ute i hagen og det gir en egen ro å kunne følge med på  disse små krabatane. Vi har funnet flere perfekte fuglematere som vil passe perfekt i hagen din.

Fuglemater til meiseboller

Fuglemater med forballer kopi
Formater til meiseboller/ Vilofarm

Mater du fuglene hele året er du med på å hjelpe dem med å holde seg friske og sterke. Slutter du plutselig å mate fuglene kan de faktisk bli veldig forvirret. Småfuglene holder seg lenge i områder hvor det er tilgang på mat.

Fuglemater til nøtter, frø og frukt

fuglemater sort 640
Praktisk fórmater med plass til mange fugler samtidig. Bruk gjerne både nøtter og frukt / Vilofarm

Hvis den vante matkilden til småfuglene plutselig forsvinner må de lete andre steder etter mat, og det er ofte lengre unna. Har de unger i redet må de forlate ungene i en lengre periode og det gjør de små ekstra utsatte for rovdyr.

Fuglemater på stativ

fuglemater med tak, kvist 640
Nydelig fuglematen på ben med robust tak og sperre for store fugler. / Vilofarm

Når det blir kaldt trenger fuglene enkel tilgang til mat. Det er krevende for våre små venner å finne mat om vinteren. De trenger ofte å spise flere ganger sin egen kroppsvekt hver dag, og det blir mye leting etter mat.

De spiser nøtter, frø og fett, samt jordnøtter og solsikkefrø. Meisboller er perfekt vintermat og husk å ikke gi dem fint brød. Det metter i magen til de små, men inneholder lite eller ingen næring. Litt frukt som eple og pære kan de også godt like.

I toppen av et tre

Fuglematere to 640
Formatere hvor det er plass til mange fugler på en gang./ Vilofarm

Sørg for å at fuglematerene er over bakkenivå slik at det ikke blir så enkelt for rovdyrene, som katter, å angripe fuglene mens de spiser. Plasser også foringsplassen i nærheten av busker eller trær slik at fuglene for fred, ro og muligheten til å flykte hvis det skulle dukke opp en trussel.

Fuglekasse med vindu

fuglekasse med vindu
Fuglekasse med lite vind så du kan følge med på fuglebarna./ Vilofarm

En fuglekasse vil også hjelpe småfuglene. Sett gjerne opp flere fuglekasser med en avstand på 20 til 30 cm. Setter du opp fuglekassene med en kortere avstand vil hver kasse bli stående innenfor samme territorium, og det vil ikke bli gjort plass til flere arter enn den arten som var raskest ute og fant seg en bolig.

Trekkfugler og andre småfugler

Fluesnapper 640
Fuglesnapperen er en trekkfugl som kommer fra Sør- Afrika sent på våren.

Fuglesnapperen er en av trekkfuglene som kan trenge litt hjelp når den kommer tilbake på våren. De kommer fra Afrika ganske sent på våren og sliter ofte med å finne både mat og et reirhull. De er slitne og sultne etter den lange turen, og hvis du sørger for både tilgang på mat og et sted de kan bo, har du gjort dem en stor tjeneste.

Fuglekasse med valgfri størrelse på inngangen

fuglekasse
Ta vare på fuglene i hagen din med en fuglekasse med valgfri størrelse på inngang. / Vilofarm

Velger du en fuglekasse som du kan bytte «inngang» på kan du velge riktig hullstørrelse til de fuglene du vil ha boende i hagen din. De fleste fuglekassene skal helst stå fra 1,5 meter til 3 meter fra jorden. Plasserer du fuglekassen mot nord/nordvest så slipper fuglene å få solen rett på den lille boligen sin.

 

Ved å mate fuglene hele året gir vi dem litt ekstra hjelp og et bedre grunnlag for å bevare alle artene. De blir faktisk ikke bortskjemte om vi sørger for mat til dem hele året. Småfuglene klarer fint å finne den maten de trenger som f.eks larver, selv om vi mater dem. Husk å holde det ryddig rundt foringsplassen så du ikke tiltrekker deg gnagere av ymse slag.

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker

Sponsede artikler

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...

Elsker du å sy? Slik velger du den perfekte Symaskinen

Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Når du renoverer, pusser opp eller bygger nytt er det enormt mange valg du må ta underveis, et av valgene er å velge lister....

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik kvitter du deg med skjeggkre

Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg...

Slik velger du den perfekte Komfyren

Hvis du er glad i å tilbringe tid på kjøkkenet med å lage god mat er en god komfyr alfa omega. En komfyr skal...

Slik oppdager du Veggedyr!

Veggedyr er kryp du ikke har lyst til å få inn i hjemmet ditt. De er vanskelige å oppdage og enda vanskeligere å bli...

Slik velger du den perfekte Massasjestolen

Etter en slitsom arbeidsdag, en tøff treningsøkt eller bare etter en helt vanlig hverdag, passer det perfekt å komme hjem til en pleiende massasjestol....

Slik får du Drømmebadet med Badekar

Det er lite som slår følelsen av å kunne komme hjem etter en lang arbeidsdag og la deg synke ned i et godt og...
Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker