Grøsser du litt på ryggen av tanken på å putte insekter av ymse slag inn i munnen? Eller er du kanskje én av dem som til stadighet spiste en maur eller to i oppveksten? Maur er en av de insektene du trygt kan spise, men kanskje frister det ikke like mye i dag som når du var yngre. Det er du ikke alene om, men det er faktisk flere og flere som har insekter som en del av sitt kosthold. Å spise insekter er ikke noe vi er veldig vant til her i Norge, men mange land har hatt dette som en del av sitt kosthold i åresvis. Insekter er sett på som næringsrike og sunne og kan bidra til at du får et balansert kosthold. Det du derimot må være klar over er at hvis du har skalldyrallergi kan du også reagere på insekter. Vi har funnet insekter som du kan trygt kan spise, men husk at det finnes insekter som også er giftige.

Å bruke insekter som mat vil gi lavere utslipp av drivhusgasser, og mange ser på det å spise insekter som en helhetlig sak. Vi sparer miljøet, dyrene og vi får i oss nok av de proteinene og vitaminene vi trenger.

1Larver

larver
Du kan trygt spise larver, men ikke de som er hårete. De er giftige.

Kunne du spist noen frityrstekte larver? De er ansett som proteinrike og kan brukes i insektmel eller som et proteintilskudd. De må varmebehandles og blir ofte fritert og spist som snacks.

2Gresshoppe

Gresshoppe
Gresshoppe kan du spise enten med eller uten vingene.

Gresshopper blir best tilberedt ved å frityrsteke dem. Du kan velge om du vil spise dem med eller uten vingene, det har ikke mye å si i forhold til smaken. Velger du å frityrsteke dem kan du krydre dem med litt salt og pepper, og enten servere dem som snacks eller som en del av en pastarett f.eks.

3Øyenstikker

Øyenstikker
Øyenstikker er også et populært insekt du trygt kan spise.

Du må fange ganske mange skal du klare å lage en skikkelig middag ut av disse. De er i tillegg ganske vanskelige å få tak i. Du kan gjøre med disse som med både gresshopper og larver, nemmelig å frityrsteke dem. Du kan bruke dem som topping til f.eks taco.

4Maur

maur
Du har sikkert hørt det før at maur ikke er giftige. Kanskje har du smakt på noen i din barndom også.

Du husker sikkert det var mye snakk om maursyren som kommer ut av maurene når de vil forvare seg, og mange har sikkert spist dem i hopetall i barndommen. Mauren er en av de veldig få insektene du ikke behøver å varmebehandle før du spiser den. Derimot kan det være litt tungvint å hente seg inn en skål med maur når du skal kose deg uten at de blir behandlet på et vis, de vil mer enn gjerne spasere avgårde fra den sikre død. Det de derimot passer godt til er å bli tørket i ovnen og deretter bli brukt som krydder i dipp eller i kalde sauser.

5Kakkerlakk

Kakkerlakk
Hva sier du til en knasende sprø kakerlakk?

Neste gang du kommer over en kakerlakk trenger du ikke å ta livet av den. Se heller etter om du kan finne flere så kan du diske opp med noe snaks til kvelden. Alle insekter, bortsett fra maur må varmebehandles. Du bør fange insektene i skogen og ikke i åkrene. Dette fordi åkrene veldig ofte blir sprøytet, og du vil ha så friske insekter som mulig.

6Giftige insekter

Larve 2
Denne må du overhodet ikke spise, aldri!

Du må være veldig oppmerksom på er at det finnes insekter som er fryktelig giftige som du ikke må finne på å spise. Slik som Bloddråpesvermeren som er en type sommerfugl, som produserer giftig blåsyre. Hårete larver må du også holde deg langt unna. Som en tommelfingerregel kan du regne med at alle insekter som har sterke farger eller som er hårete, er giftig på e eller annet vis. Det best du kan gjøre før du går på insektjakt er å skaffe deg en bok om insekter.

 

Visste du at du mest sannsynlig allerede spiser en hel del insekter, og det helt uten å være klar over det. Det finnes nemmelig insekter i både brød og mel. Syltetøy inneholder faktisk både flue-egg og fluelarver. Selv leppestiften din kan inneholde insekter som f.eks rød larve. Da kan det  være at steget til et par friterte larver ikke er så langt 🙂

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker