sove hovedbilde

Du har kanskje hørt om det? Små kryp som kan klore seg fast i deg både her og der når du ligger og sover. Edderkopper som kryper inn i munnen din og som du intetanende spiser en hel del av i løpet av et liv. Vel, edderkopp teorien sies å være en myte, da vi mest sannsynlig hadde våknet hvis noe hårete krøp ned i halsen vår. Men det som ikke er en myte er at det er flere små kryp som faktisk kan rigge seg til i ørene våre og riktig ni-kose seg.

Det er heldigvis ikke ofte det skjer, men det kan skje. Vi har tatt en kikk på hvilke kryp som, på en dårlig dag, kan finne veien inn i øret ditt mens du sover.

Saksedyr

saksedyr
Saksedyr er vanlige insekter i norske hjem.

Saksedyr er ikke fremmede for å krype inn i ørene våre mens vi sover. De er nattaktive kryp og liker varme hulrom. Skulle du være uheldig å få et saksedyr i øret kan du hvertfall være sikker på at den ikke kommer lengre inn enn øret ditt. Den kan ikke klippe seg gjennom tromhinnen og krype videre inn i hjernen din, noe som mange trodde de kunne i eldre tid. Nå vet vi heldigvis bedre. Saksedyr tiltrekkes av lys og skulle du være plaget med mye «bråk» inne i øret, burde du få noen til å lyse inn i øret ditt med en lommelykt, da vil nok den ubudne gjesten komme krypende ut. Saksedyr vil ikke bli værende i øret ditt over lengre tid, ei heller vil den legge eggene sine der. I det store og helet er jo det særdeles godt å vite.

Midd

midd
Disse vil du ikke ha i ørene dine.

Hvis du føler at øret eller ørene dine er «fylt» opp av noe du ikke helt kan kjenne hva er, og i tillegg er plaget med mye kløe kan det være en idé og forsikre seg om at ikke ørene dine har blitt bolig for midden og eggene deres. Det er heldigvis ikke ofte at dette skjer, men man kan faktisk aldri vite.

Kakerlakk

kakerlakk
Kakerlakker er heldigvis mer vanlig i sydligere strøk enn her i Norge.

Selv om det ikke er veldig vanlig å få midd og insekter inn i ørene gjennom natten er det faktisk mer vanlig å få kakerlakker i ørene for dem som bor i mer sydligere strøk enn oss. Vanligvis vil en kakkerlakk dø mens den bor i noen sitt øret, men det finnes eksempler på levende kakerlakker som har blir hentet ut av øregangen.

Flått

Flått
Denne karen er aktiv ute fra frosten forsvinner til vinteren melder sin ankomst igjen.

Flått er en liten midd som suger blod fra mennesker og dyr. De fester seg som regel der huden vår er tynnest som bak knehasene, i lysken, bak ørene o.l. Men den kan også feste seg inne i øret, selv om det er ytterst sjeldent at det skjer. Flåtten er bitteliten når den fester seg og kan derfor være vanskelig å se med det blotte øyet, men du vil mest sannsynlig kjenne at den er der. Har du husdyr med deg i sengen har du større sjanse for å bli bitt av en flott, da den flotten ofte kan vandre rundt på pelsen på dyret før den suger seg fast i verten sin. Ta kontakt med lege om det skulle skje deg og få han /hun til å hjelpe deg med å bli kvitt rakkeren.

Edderkopp

edderkopp
Vi har ingen farlige edderkopper i Norge, men vi ønsker likevel ikke å ha dem i ørene våre.

Å få en edderkopp inn i øret er ikke noe mange av oss trakter etter å få oppleve, men noen har faktisk vært så uheldige at de kan krysse av dette på listen sin. Dette fikk en kvinne i fra Missouri oppleve en dag hun våknet etter en god natt søvn. Noe hun trodde var vann som hadde satt seg fat i øret viste seg istedenfor å være en edderkopp. Legen ved den lokale legevakten fikk edderkoppen ut av øret til kvinnen, men hun sover nok med både bomull og øreplugger etter den hendelsen. Heldigvis for oss andre er det ikke veldig vanlig at edderkopper kryper inn i ørene våre, men skulle du kjenne «kravling» og bevegelse i øret kan det være du burde ta en sjekk.

 

Det er ikke måte på hva som kan skje oss selv når vi sover. Likevel er det viktig å huske på at det ikke er ofte det skjer, ei heller er det særlig farlig om du skulle være så uheldig å være den lille prosenten det skjedde med.

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker