Vi pynter og steller nå som det snart er jul. Dagene er, for mange, veldig annerledes og mange av oss pynter kanskje tidligere til jul i år enn hva vi vanligvis gjør. Vi trenger noe hyggelig å glede oss over nå i disse rare og annerledes dagene. Et juletre hører selvsagt julen til, men visste du at et juletre fra skogen kan bære på så mange som opptil 25000 insekter i ett tre? Det visste ikke vi heller og vi har tatt en kikk på hvilke insekter som kan følge med juletreet ditt inn.

Mange insekter går i dvale på vinteren. Faktisk så tømmer de kroppene sine for vann, produserer en slags frysevæske og legger seg i dvale. En fantastisk egenskap i seg selv, men når disse krypa har lagt seg godt til rette i et tre blir de også med oss inn når vi, glade og fornøyde, tar treet med oss inn for julen. Når treet kommer inn i varmen så våkner disse rakkarene og tror det er vår.

Disse insektene kan finnes i juletreet ditt

Det er mindre insekter i tretyper som er dyrket frem for å bli et juletre. Er du i tvil bør du kjøpe deg en Edelgran, de har bevislig mindre kryp i vinterdvale rundt forbi i kroker og kriker enn de du finner i skogen. Furu er den tretypen som er værstingen blant alle tretypene. Furu er alle insekters drømmetre. Likevel er det viktig å huske på at de aller fleste insekter dør kort tid etter at de er kommet inn i varmen.

1Spretthale i juletreet

furutre
Insekter elsker å ligge i dvale i et furutre.

Spretthalen er nesten usynlig for det blotte øyet og kan følge med i både juletreet, veden din eller noen kongler du har plukket ute. De er ufarlige og blir ikke sett på som et skadedyr. Samtidig har de ikke lange levetiden i en varm stue. De våkner av varmen, men tørker fort ut og dør.

2Biller

bille
De kan overleve inne, men liker ikke et tørt, varmt og rent innemiljø.

De kan fint overleve inne, men hvis du er grundig med rengjøringen og tar en runde med støvsugeren vil den ikke trives spesielt godt.

3Støvlus i juletreet

furu tre
Støvlusa er et lite insekt som nesten er umulig å få øye på.

Støvlusa er en bitteliten insekt som lever av organisk materiale. Når de spiser på organisk materiale etterlater de seg et fint støv der de har gnaget. De trives best der hvor det er høy luftfuktighet og vil derfor ikke trives særlig godt inne i en stue med tørt og varmt inneklima. De regnes ikke som hverken skadedyr eller nyttedyr, men skulle de forville seg inn på et museum f.eks kan de lage store problemer.

4Midd

midd
Midden kan forårsake astma og allergier, men gjør ingen skader på boligen din.

Den kan forårsake astma og allergier. Men midden som følger med juletreet ditt inn i stuen er ikke den midden som skaper størst problemer. Den gjør heller ingen skade på boligen din og vil finne veien ut når du sørger for godt renhold.

5Pelsmøll

juletre
Det er ikke ofte det skjer, men pelsmøll kan henge med et tre inn i stuen din.

Det er ikke ofte det skjer at en pelsmøll følger med et juletre inn, men det kan skje. Pelsmøllen angriper ull, tøy og møbler og kan være vanskelig å bli kvitt. Grundig rengjøring må til og tekstilene som er angrepet må kokes.

6Flått

hund juletre
Flått kan følg med treet ditt inn og har du husdyr burde de ikke ligge under juletreet.

Flåtten liker seg ikke når det er kaldt og går i dvale som andre insekter. Som regel så vil den dø når den kommer inn, men har du et husdyr som liker å ligge under juletreet å slappe av kan flåtten finne en vert i dyret ditt og overleve en stund til.

7Edderkopper

eddrkopp tre
Edderkopper kan følge med treet ditt inn, men de spiser insekter og det kan jo være en fordel.

Edderkopper kan faktisk også følge med treet ditt inn. De er ikke regent som noe skadedyr og kan være til hjelp for å bli kvitt de andre insektene som ble med treet inn. De fleste insektene vil i tillegg holde seg i treet, og forsvinner ut igjen når julen er over.

Når treet kommer inn i varmen blir alle krypa som har bosatt seg i det utsatt for varmesjokk og bråvåkner av dvalen. Både varmesjokket og det tørre innklimaet gjør at mange av insektene dør relativt raskt. Men du kan godt gi treet ditt et lite rist før du tar det inn i huset da vil noen av insektene falle av og bli igjen ute. Bruk ikke insektmiddel på treet, det er brannfarlig og har ikke den største effekten. Da er det bedre å investere i et kunstig tre.

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker