Slik lager du Perfekt Pinnekjøtt

Slik lager du Perfekt Pinnekjøtt

Desember er alltid fylt med deilig julemat og er det noe vi elsker så er det julematen vår. Pinnekjøtt spises av mange gjennom hele desember og ikke kun på julaften. Lager du litt ekstra pinnekjøtt kan du fint varme opp restene og servere det dagen derpå. Pinnekjøtt serverer du med kålrabistappe, vossakorv og kokte poteter.

Å lage pinnekjøtt trenger litt planlegging fordi det må vannes ut i 30 timer før du setter det til damping på ovnen. Når du vanner ut pinnekjøttet så sørger du for at saltmengden i kjøttet reduseres, samt at det blir saftig og godt.

Perfekt dampet pinnekjøtt

pinnekjøtt
Deilig pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe.

Mange tror at det å lage deilig pinnekjøtt krever mye jobb, eller at det er vanskelig. Det viktigste du kan gjøre med pinnekjøttet er å vanne det ut skikkelig. Slurver du her så ender du opp med seigt og trått pinnekjøtt og det er ingen høydare. Bruk huskeregelen 30-3, så har du en sikker vinner hver gang. Da vanner du ut kjøttet i tretti timer og damper det i tre timer. Beregn ca 500 g med pinnekjøtt til hver person. Pinnekjøtt serveres med hjemmelaget kålrabistappe, vossakorv og deilige kokte mandelpoteter.

Dette trenger du:

  • 1 kg kålrot
  • 2 gulrøtter
  • 2 poteter og 1 pose mandelpoteter
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • ca 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • vossakorv (én ring)
  • 2 kg pinnekjøtt

Slik gjør du:

  1. Finn frem en stor kjele og pinner til damping. (Pinner får du kjøpt i matvarebutikken.)
  2. Ha pinnene i bunnen av kjelen. Pinnene gjør at kjøttet ikke kommer nedi vannet, men blir liggende på toppen og dampes.
  3. Fyll vann i kjelen så det kommer i samme høyde som pinnene.
  4. Legg pinnekjøttet i kjelen, oppe på pinnene, og kok opp.
  5. Senk varmen slik at vannet småkoker og kjøttet blir dampet, i 3 timer. Koker vannet vekk så fyller du på med mer vann underveis. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet slipper beina.
  6. Ha i biter av vossakorv sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
  7. Skrell og del grønnsakene, og kok dem i vann med litt salt. ( posen med mandelpoteter skal koke for seg selv)
  8. Hell av det meste av vannet, men behold litt.
  9. Grovstamp grønnsakene slik at du får en kålrabistappe med litt biter. Vil du ha den helt jevn kan du bruke en stavmikser til å blande grønnsakene.
  10. Bland i smør og fløte og smak til med salt og pepper.
  11. Kok mandelpotetene i lettsaltet vann til de er møre, ca 20 minutter.

Servér pinnekjøttet og vossakorven på fat. Poteter og kålrotstappe har du i fine boller og væsken fra pinnekjøttet serverer du som sjy.

Tips: Vil du ha pinnekjøttet litt «crispy» kan du steke det noen minutter i stekeovnen. Ha pinnekjøttet på en rist med en langpanne unner. Ha risten øverst i ovnen på høy varme og la stå i ca 5 minutter.

 

Stresset kan ta oss alle i julen, og har du glemt å vanne ut pinnekjøttet så finnes det en nødløsning som er ganske så effektiv. Ha pinnekjøttet over i en kjele og fyll kjelen med kaldt vann. Varm opp pinnekjøttet sakte til det når kokepunktet. La pinnekjøttet ligge i vannet og trekke til kjøttet slipper bena. Løsningen er ikke helt optimal da pinnekjøttet fortsatt vil være ekstra salt, men det fungerer fint som en nødløsning og kjøttet vil smake godt likevel.

Lykke til og smakelig jul 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...