Disse krypene kan bo i veden din

Disse krypene kan bo i veden din

Endelig er tiden kommet for koselige kvelder med fyr i peisen og levende lys, men med veden din følger det gjerne med noen små krypdyr. Noen er helt ufarlige, mens andre kryp kan by på noen utfordringer hvis de får mulighet til å ha «hjemmealene» fest litt for lenge. Vi har tatt en kikk på hvilke krypdyr som kan følge med veden din inn, og hva du bør gjøre for å slippe en invasjon av både skadelige og ufyselige kryp.

Veden din kan faktisk inneholde insekter som ligger i dvale og som våker til liv når veden kommer inn i varmen. De fleste av insektene som følger med veden er ufarlige, men det er likevel noen kryp du bør være oppmerksom på.

Borebille i veden

Spor borebille
Spor etter borebillen.

Borebillen er en av de insektene du ikke vil ha inn i huset ditt. Den gnager i veden og kan gjøre det samme med treverket i huset. Borebillen liker høy fuktighet og er av den grunn mest vanlig i kyststrøkene. Borebillen er litt ugrei fordi den kan etablere seg over tid, og gnage i flere generasjoner, faktisk helt frem til det ikke er mer trevirke igjen. Har du vært så uheldig at du har fått en invasjon av borebiller bør du behandle det trevirke som de har angrepet, helst kjemisk.

Får du borebiller i hus, som ser ut til å trives, vil det gi deg en god indikasjon på at du har et fuktproblem i huset. Det er viktig at du gjør utbedringer på boligen din slik at du får bukt med fuktproblemet. Samtidig med at du fjerner borebillen må du også sørge for å skifte ut, eller reparere, de skadene borebillen kan ha påført hjemmet ditt. Du vil ofte kunne oppdage borebillen på steder hvor det er mye lys som for eksempel i vinuskarmen.

Husbukk

skog
Husbukken kan gnage i stykker alt av treverk.

Selv om borebillen er ugrei å få i hus er husbukk enda verre. Husbukken legger larver i trevirke av barktrær, og de gnager i vei helt til det er lite eller ingenting igjen. Husbukken elsker sol og varme og angriper de delene av huset som er mest eksponert for solen. Takkonsktruksjoner kan også være en utsatt plass som husbukken kan angripe. Skulle du få et angrep av husbukk er det faktisk ikke bare ditt hus som kan bli angrepet, men også naboens hus. Husbukken kan fly og kan derfor flytte seg fra hus til hus.

Stokkmaur

Stokkmaur
Stokkmauren vil du heller ikke ha i hus.

Stokkmaur kan også ved noen tilfeller følge med veden inn. Stokkmaur elsker fuktig og ødelagt trevirke. Sjekk derfor kvaliteten på veden godt. Stokkmaur finnes mest i gammel ved av dårlig kvalitet.

Lagring av veden

Vedstabel
Ikke lagre vedstabelen inntil husveggen.

Når vi får ved for vinteren er det mange som stabler veden i uthus eller inntil veggen til huset. Du bør alltid forsøke å finne andre lagringsplasser for veden din enn inntil husveggen. Er du uheldig og får et vedlass med insekter som borebiller eller husbukk vil disse spre seg til kledningen på huset ditt. Tilgangen til trevirke, som de elsker, vil være som en drøm for insektene, og de vil gnage i vei etter beste evne.

Veden du skaffer deg bør lagres så luftig, tørt og kaldt som mulig. Tar du veden inn og lagrer den i varmen er det større sannsynlighet for at insektene våkner til liv. Ta derfor kun inn den mengden med ved du har behov for, hent inn litt og litt.

Vedhogst

Ved vinter
Vedhogst på vinteren reduserer sjansen for at insekter følger med veden.

Insektene er ikke aktive i vinterperioden. Veden bør derfor hogges på vinteren og kappingen bør skje så raskt som mulig etter hogsten. Få tak i så tørr ved som mulig. Den vil være mindre utsatt for insekter enn våt ved.

Får du ved fra gamle hus så er det viktig at du sjekker den godt før du tar den inn. Sjekk også alder og kvaliteten på annen ved du får tak i. Ved som er angrepet må ødelegges og ikke ligge i nærheten av hus.

 

Som hovedregel er det greit å unnlate å ta inn trevirke, eller gammel ved, som har vært utsatt for fuktighet over lengre tid. Det er ikke alt av trær eller ved som behøver å brennes i peisen. Har du hatt ved som har vært lagret en godt stund kan det lønne seg å ta en kikk på det, selv om du ikke kan se alle insekter eller larver med det blåtte øyet. De fleste som selger ved i dag vet godt hvordan de skal gjøre det for å få best mulig kvalitet på veden. Forhør deg gjerne med noen som du vet har gjort dette over tid, og som har gode lagringsforhold for veden sin. Lykke til, kos deg med høstmørket og fyr i peisen.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...