Støvsuger hovebilde

Det er fort gjort å hive frem støvsugeren hvis du har vært uheldig å fått gris og søl utover gulvet. Eller hvis du har hatt en liten renovering hjemme og skal bli kvitt støv og bøss. Men det er ikke alltid det lønner seg å ty til vår gamle følgesvenn, støvsugeren, hver gang vi skal gjøre rent. Mye av det du putter inn i den kan faktisk ødelegge den. Vi har tatt en kikk på hva du absolutt ikke bør få inn i støvsugeren din.

1Maur og andre insekter

Stokkmaur 2
Maur og insekter bør du ikke bruke støvsugeren til å fjerne.

Mange insekter lever av det som havner i støvsugerposen og kan derfor ha et langt liv i støvsugeren din. Maur og edderkopper derimot finner fort veien ut av den igjen, og da var jobben med å få dem fjernet ganske så unødvendig. Det beste du kan gjøre er å få bukt med maurene ved hjelp av maurkverk, og holde huset rent.

2Glass-skår

glass skår
Knust glass kan ødelegge støvsugeren din.

Det er fort gjort å knuse noe så glass sprer seg rundt i huset i tusen knas. Bruker du støvsugeren til å fjerne glass-skår risikerer du at posen blir ødelagt, samt at du kan ødelegge både slangen og motoren. Det beste du kan gjøre er å feie opp glasset og kaste det i en egnet beholder. Husk at hvis du kaster glass i restavfallet ditt kan du være uheldig å kutte deg når det skal kastes. Det beste er om du legger glasset i en egen beholder frem til du kan kvitte deg med det i resirkuleringsdunken for glass.

3Byggstøv

byggstøv
Finkornet byggestøv er ikke bra for hverken deg eller støvsugeren din.

Byggstøv, finkornet støv, sand og grus egner seg ikke å bruke støvsugeren til. Byggstøv er veldig fint og smått, og holder seg ikke inne i maskinen om du bruker den for å fjerne støvet. Byggstøvet vil forsvinne ut gjennom filteret i maskinen og spre seg i luften igjen. Den beste metoden for å fjerne så fint støv er å bruke en ren og tørr mikrofiber mopp. Den vil få med seg alt det fine støvet og fjerne det skikkelig. Sand og grus fjerner du best med en god gammeldags feiekost.

4Aske

aske
Aske fra peisen skal ikke inn i støvsugeren.

Å bruke støvsugeren på aske, enten den er ny eller gammel, kan fort innebære en viss risiko. Plutselig er det glør i asken som du ikke visste om, og hele maskinen din kan ta fyr. Aske er i tillegg veldig finkornet og kan være med på å ødelegge støvsugeren din.

5Jord

jord
Jord i maskinen kan bli sittende fast og skape gode vekstforhold for mugg og sopp.

Jord er ikke bra å få inn i maskinen. Jorden blir liggende i maskinen og kan være vanskelig å fjerne helt. Samtidig kan jord være med på å skape fremvekst av sopp i støvsugerposen, og det vil du ikke ha.

6Vann

vann
Vann i støvsugeren kan gjøre at den kortslutter.

De fleste av oss har nok hørt at strøm og vann ikke hører sammen, og det samme gjelder for støvsugeren. Bruker du støvsugeren til å fjerne vann eller væske av noe slag kan du være ganske sikker på at den blir ødelagt. Vannet vil ødelegge elektronikken og hele maskinen din kan kortslutte.

Det finnes egne støvsugere som passer til både vann og byggstøv. De er laget for nettopp klare å håndtere dette. De kan brukes til å fjerne store mengder vann og finkornet byggstøv.

 

Det er kjekt og greit å ha en støvsuger for hånden når rengjøringen står for tur, men det er viktig at ut du ikke uhemmet bruker den til absolutt alt av bøss og klin. Du kommer langt med en microfibermopp og en feiekost med feiebrett. Da bevarer du støvsugeren din lengre og du er sikker på at alt av fint støv blir fjernet skikkelig.

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker