9 ting du kanskje ikke visste om Edderkoppen

9 ting du kanskje ikke visste om Edderkoppen

Edderkoppen, denne lille karen som kan bo nede i kjelleren din uten at du vet om det, og som du plutselig møter på en dag, den er faktisk helt harmløst. Selv om den ser litt ekkel ut med de lange bena og den hårete kroppen.

Edderkoppene liker forskjellig klima. Noen liker seg i fuktige områder mens andre liker seg best i tretoppene og i tørre skogsområder.
Den vi kanskje ser mest til, og som vi kjenner best i Norge, er Stor Kjelleredderkopp. Som navnet tilsier liker den seg i fuktig inneklima som i Kjelleren din eller under terrassen og kanskje i en gammel potetkjeller. Der hvor det både er fuktig og mørkt. Vi har funnet frem noen fakta som du kanskje ikke visste om edderkoppen.

Dette liker ikke edderkoppen

peppermynteolje
Edderkoppen liker ikke peppermynteolje.
Er du redd edderkopper er det faktisk noen grep du kan ta som kanskje skremmer den vekk. Den er ikke særlig begeistret for hverken hvitvinseddik, sitron eller peppermynteolje, og sørger du i tillegg for jevnlig rengjøring vil du komme langt i kampen mot besøk av den.

Falsk enke

edderkopp sort enke
Brun husedderkopp kan minne om sort enke, og kalles for falsk enke.
Brun Husedderkopp kan minne om sort enke, men den kalles for en falsk enke. Brun Husedderkopp er ikke farlig slik som den sorte enken er kjent for å være. Selv om brun husedderkopp er vanlig å finne på fuktige områder i huset så er den overhodet ikke fukt avhengig for å overleve. Den brune husedderkoppen er ikke glad i mennesker og holder seg mer enn gjerne vekk fra oss. Den oppholder seg gjerne i boden din eller i mørke kriker og kroker, og den løper gjerne så fort den ser deg.

Edderkoppen sklir og sklir

bad edderkopp
Edderkoppen forviller seg ofte inn på bad.
Det hender faktisk også at edderkoppen forviller seg inn i huset ditt og gjerne inn på badet ved en feiltagelse. Ofte er den egentlig er på leting etter en partner også roter den seg ned i vasken eller ned i badekaret ditt og kommer ikke opp igjen. Problemet til edderkoppen er at selv om den har mange lange ben så sklir den ned igjen hvis den forsøker å bevege seg opp fra både vasken eller badekaret. Underlaget er nesten umulig for edderkoppen å bevege seg oppover i. Uten vår hjelp til å komme seg opp og ut fra badekaret og/ eller vasken dør den ofte.

Spiser vi edderkopper i søvne?

Edderkopp 1
Du har sikkert opp igjennom livet hørt myter og rykter om at vi svelger x antall edderkopper i løpet av et liv? Det er ikke tilfelle. I og med at edderkoppen ikke liker mennesker er det lite sannsynlig at den vil finne veien til munnen din når du ligger og sover, samtidig er det stor sannsynlighet for at du hadde merket det om noe hårete og langbent begynte å kravle ned i halsen din.

Kan edderkoppen bite?

edderkopp 4
En norsk edderkoppen kan bite deg, men det er ikke farlig.
Det som derimot er sant er at en husedderkopp faktisk kan bite deg, og den har gift i bittet. Skulle du bli bitt er av en edderkopp i Norge er det ingen overhengende fare for at det skjer med døden tilfølge. Du kan få en nummen følelse som kan vare i noen timer, men den er ikke særlig giftig for oss mennesker.

Er edderkoppen et insekt?

skorpion
Edderkoppen er i slekt med både skorpionen og flåtten.
Edderkoppen er faktisk mer i slekt med skorpionen og flåtten enn med insekter. Edderkoppen har åtte ben, mens insektene har seks ben. Edderkoppen har heller ikke antenner slik som insektene har.

Sterkere enn stål

edderkopp nett
Edderkoppnettet er sterkere enn stål.
Edderkoppsilken er som materiale og målt i forhold til vekten av det, sterkere enn stål. Silken består av proteiner og vann, men er voldsomt sterkt og elastisk. Edderkoppen bruker nettet den spinner til å fange maten sin i, som bolig og til kokonger. Det interessante er at hver edderkopp familie har ulikt design på sine nett. Samtidig bruker edderkoppen silketråden sin til å forflytte seg fra et sted til et annet. De lager en tråd som vinden tar tak i også holder de seg fast og blir fraktet avgårde. Denne transport etappen kan tidvis også gå galt da de kan havne i områder som ikke er gunstig for dem, som f.eks i vannet. Ikke alle edderkopper lager nett, noen fanger byttet sitt ved hjelp av giftklør. Vi har enda tilgode å klare å gjenskape edderkoppsilken som materiale.

Fukt

fukt
Mye edderkopper hjemme hos deg kan være en indikasjon på fukt.
Tro det eller er så finnes det faktisk en fordel med å ha en edderkopp i huset. De spiser både sølvkre, skjeggkre, fluer og andre insekter så den gjør faktisk veldig god nytte for seg. Det du derimot bør være oppmerksom på er hvis du til stadighet finner edderkopper i hopetall hjemme hos deg, da kan det være sannsynlig at du har et aldri så lite fuktproblem. Med fukt følger nemmelig insekter som både sølvkre og skjeggkre og da er det ikke så dumt å ha en edderkopp eller to som spaserer rundt og sørger for at disse krypene Ikke valser rundt overfalt.

Tarantella

Edderkopp 2 tarantella
Tarantellaen er en edderkopp de fleste av oss kjenner til. Mange har den som husdyr, også i Norge, men denne hører egentlig naturlig til i Sør-Italia. Noen tarantella arter blir også avlet frem i Norge, men den hører ikke naturlig til her, og sannsynligheten for at den plutselig står i stuen din er forsvinnende liten. En hunn Tarantella kan leve opp til 10 år, mens hannen kun lever ett år eller to. Det vi derimot ble overrasket over er at giften i en tarantella ikke er giftig for oss mennesker. Den kan bite så du kjenner det rimelig godt, men det er ikke farlig, og langt i fra dødelig. Hårene til Tarantellaen er en del av dens forsvar og kan gi rikelige med kløe og irritasjon. Ta derfor så lite som mulig på den, om du skulle komme over en et sted, så slipper du det problemet.
Det er sjelden vanskelig for en edderkopp å komme seg inn i huset ditt siden den er bitte liten og kan krype inn absolutt overalt.
I Norge finnes det 630 edderkopparter og nye dukker stadig opp. Men husk at den er ofte mer redd for deg enn du er for den 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...