Slik kvitter du deg med skjeggkre

Slik kvitter du deg med skjeggkre

Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg er de mer hårete, men de har lik kroppsform. De trives best i et fuktig miljø, men kan fint overleve i tørre miljøer også. Du kan derfor finne dem i hele huset. Du oppdager dem gjerne når du står opp om morgningen og slår på lyset. De er nattaktive og vil gjøre sitt for å gjemme seg når lyset kommer på og dagen er i gang. Skjeggkre regnes som skadedyr fordi de er sjenerende og ubehagelige, men de lager ikke skader på hus og bygning som f. eks stokkmauren gjør. Vi har tatt en prat med Vilofarm som har gitt oss noen tips til hvordan du kan kvitte deg med disse nattaktive og raske krypene.

Skjeggkre kan være vanskelige å bli kvitt og de finnes faktisk ikke naturlig i norsk natur. De spres, derimot, via varer fra lagre, loppemarkeder, pakketerminaler osv. De bor også ofte i pappesker eller under bygningsmaterialer, samt at de gjemmer seg bak lister og under dørstokken.

Slik blir du kvitt skjeggkre

Skjeggkre
SKjeggkre er avlange og håret og er nattaktive.

I Norge finner vi skjeggkre innendørs og som oftest i nyere bygninger. Du kan se skjeggkreene med det blotte øyet når du slår på lyset om morgenen. Da piler de avgårde i full fart. De lever inne hele året. De er sensitive for lave og høye temperaturer. Utviklingen og aktiviteten deres begrenses betraktelig når gradestokken synker under 16 grader og fra 26 grader og oppover. De kan ødelegge frimerkesamlinger, bomullstøy, lin eller gamle bøker.

Fjern gjemmestedene

pappeske
Fjern emballasje ut fra huset så fort du har pakket ut varene dine.

Skjeggkre er altetende og kan derfor holde seg i live i lang lang tid. De kan overleve i lange perioder på kun tapet og papp. Derimot er de avhengige av et allsidig kosthold for å kunne utvikle seg. De trives aller best på badet, på kjøkkenet og på vaskerommet. De gjemmer seg bak lister og under dørstokker. Sørg for å tette rifter i gulvbelegg, åpninger i lister eller sprekker rundt om i huset ditt. Det vil også være en god idé å kaste emballasje fra varer du har mottatt, så fort som mulig.

Sørg for godt renhold

rengjøring
Hold det rent rundt deg, men bruk så lite vann som mulig.

Sørg for godt renhold slik at du fjerner mattilgangen for skjeggkreene. Støvsug eller tørrmopp gulvene godt. Tørr rengjøring er bedre enn å vaske med vann siden skjeggkre tiltrekkes av fuktige områder.

Effektiv limfelle mot skjeggkre

Skjeggkrefelle 2
Effektiv limfelle mot skjeggkre/ Trinol

Med limfeller mot skjeggkre får du effektive feller som hjelper deg å lokalisere hvor krypene oppholder seg. Vilofarm anbefaler giftfrie limfeller med åte som legges i limfellene. Plasser limfellene flere steder i boligen din samtidig, da blir det lettere for deg å få oversikten over hvor krypene oppholder seg. Fellene er enkle å sette sammen. Du setter sammen noen ferdige pappmaler som blir til små pyramider. Fellene er dekket med lim og et beskyttelsespapir. Papiret skal av før du setter sammen fellen. Åte følger med i pakken, og du trykker ut en liten dose til hver pyramide. Du bør plassere fellene langs gulvlistene, under møbler, inne i skap, overfalt hvor du mistenker at skjeggkre ferdes.

Skjeggkrefelle med lim og lokkemiddel

sølvkre
Felle med lim og lokkemiddel for både skjeggkre og sølvkre./ Trinol

Selv om skjeggkre og sølvkre ikke er de samme insektene ser de like ut, og oppfører seg likt. Sølvkre felle fra Vilofarm kan brukes til begge artene og er veldig effektiv å bruke for å lokalisere hvor skjeggkreene holder til. Fellene inneholder lokkemiddel som tiltrekker seg skjeggkre og sølvkre. Samtidig er fellene dekket med lim som sørger for at de ikke kommer seg ut igjen når de først er gått inn. Fellene er lukket og vil ikke være et problem for hverken husdyr eller små barn.

Insektspray

Trinol Permetrin Forside 1280
Trinol permetrin insektsspray mot bl. a skjeggkre. / Trinol

Etter at du har hatt limfeller fremme og fått lokalisert hvor skjeggkreene oppholder seg kan du bruke en insektsspray til å fjerne de som ikke har gått i fellene. Trinol super permetrin er en vannbasert insektspray som bekjemper det meste av insekter, som også fungerer veldig godt på skjeggkre. Sprayen er langtidsvirkende og du kan regne med at den har effekt i rundt fire uker.

Trinol Mot insekter miljø artikkel
Trinol 810 er svært effektiv på alt av forstyrrende insekter.

Du kan også bruke Trinol 810 insektmiddel, som er oljebasert. Den passer perfekt til bad, i kjelleren og til vaskerommet. Trinol 810 er også svært effektiv på alt av forstyrrende insekter.

Husk å følge bruksanvisningen nøye. Dersom du har ett utbredt problem, ta kontakt med en profesjonell skadedyrbekjemper i ditt nærområde.

Skjeggkreene er vingeløse og er faktisk blandt de eldste insektene vi har på jorden. For hvert år som går blir flere og flere skjeggkre kjønnsmodne og formeringsdyktige. Fordi skjeggkreet har så lang livssyklus må det gjøres umiddelbare tiltak for å unngå en skjeggkre invasjon. Det er ikke like lett å bli kvitt dem alle når du først har fått dem i hus, men med disse rådene vil du klare å holde skjeggkre bestanden nede, og spredningsfaren vil bli redusert. Lykke til!

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...