Det er mange minusgrader i store sett hele landet om dagen og da blir det fort fristende med en tur på isen. Selv om det har vært kuldegrader i flere dager er det viktig å huske på at det er ikke alle steder isen er sterk nok til å bære deg, eller mange mange flere. Det aller viktigste du kan gjøre når du skal ut på isen er å ha både ispigger og en fløyte rundt halsen. Uanset hvor trygg du føler isen er må du aldri reise hjemmeifra uten.
De aller fleste som dør etter å gått gjennom isen dør først og fremst av drukning og ikke av å ha blitt nedkjølt, så her er gode råd dyre hvis uhellet skulle være ute.
Ta aldri turen alene
Har du tenkt deg ut på tur og ut på isen bør du alltid sørge for at du aldri går alene. Ta turen sammen med en venn. Skulle uhellet være ute så vil det forhåpentligvis alltid være en som kan hjelpe den andre.
Reis aldri uten riktig utstyr
Å spasere over isen enten for turens skyld eller for å fiske kan være veldig hyggelig. Men selv om isen ser trygg ut kan det være steder den er for svak til å holde deg. Derfor er det viktig at du alltid har med deg utstyr som ispigger, fløyte og tau. I tillegg bør du alltid pakke med deg ekstra skift i en liten vanntett pose. Da har du tørt tøy når du har kommet deg opp av vannet og samtidig vil den lille posen med klær fungere litt som en livbøye når du ligger i vannet og vil hjelpe deg å holde deg flytende. Dette kan faktisk være avgjørende for om det går bra med deg eller ikke om du skulle gå gjennom isen.
Kle deg varmt
Kle deg alltid med ullundertøy innerst når du skal ut på tur. Ull isolerer selv om det blir vått og vil hjelpe deg å holde varmen. Skulle du gå gjennom isen vil alle tiltak hjelpe deg.
Hold roen og kom deg opp av vannet
Det er litt av et sjokk å gå gjennom isen og det kan føles umulig å holde roen. Men klarer du det så sparer du på energien og kan konsentrere deg om å rope på hjelp eller å forsøke å komme deg opp av vannet. Har du ispiggene rundt halsen er det nå du skal feste dem i isen foran deg og forsøke å komme deg opp. Sett ispiggene i isen og kryp fremover, husk å få beina høyt i vannet. Isen kan være tynn der du åler deg fremover så spre kroppsvekten ved å åle deg fremover uten å reise deg opp før du er helt sikker på at isen er trygg.
Ikke sprell med kroppen
Sliter du med å komme deg opp av vannet må du forsøke å holde deg mest mulig rolig og ikke sprelle med hverken armer eller bein. Forsøk å krølle kroppen sammen tll en ball, da vil du redusere varmetapet. Klarer du å holde deg i ro sparer du på kroppens energi og varmetapet blir mindre. Du kan også forsøke å strekke ut armer og bein slik at du holder deg så høyt i vannet som mulig. Husk at dette vil gi deg ekstra varmetap så da bør hjelpen være rett rundt hjørnet.
Isen bør være minimum 10 cm tykk før du beveger deg ut på den. SKulle du gå gjennom isen vil du bli utsatt for akutt kuldesjokk. Et kuldesjokk vil føre til en sammentrekning av blodårene og en økning i hjertefrekvensen. I verste fall kan et slikt kuldesjokk føre til både hjerteinfarkt og slag. Husk også at barn har større sansynlighet for å få store problemer om de går gjennom isen. Barn må aldri oppholde seg på isen uten at en voksen er med, det kan få katastrofale følger.