Slik lykkes du med Plommetre

Slik lykkes du med Plommetre

Plommer er et nydelig tilskudd til hagen din. Plommer er søte og deilige og med riktig stell klarer du fint å få noen flotte plommer. Et plommetre krever faktisk litt stell og det meste av det du må gjøre for plommetreet ditt skjer etter selve blomstringen. Treet ditt vil derfor kreve litt kjærlighet og omtanke gjennom sommeren. Men når du vet at du kommer til å få et strålende resultat gjør du det hele garantert med glede. Vi har sett litt på hva du bør tenke på før du planter et plommetre i hagen og hvilke hensyn du bør ta.

Det viktigste du må tenke på for å få flotte plommer er gode solforhold og god drenering, samt riktig beskjæring. Det finnes nok av plommetrær å velge mellom der ute, men er du nybegynner bør du satse på en sort som er selvpoinerende. Plommer er hardføre og kan derfor fort trives de fleste steder i vårt langstrakte land.

Hvor skal treet stå?

plommetre 2

Det første du bør finne ut av er hvor du vil plassere treet ditt. Siden plommetreet trives best med gode solforhold bør du sørge for at treet får stå et sted der det er solfylt og litt lunt.

Jordforhold

Luke jord

Når du skal plante treet ditt bør du finne ut av hva slags jordforhold du har der treet skal plantes. Jorda bør ha drenering og ha en blanding av både kompost og matjord. Har du i tillegg litt natursand i jorda kan du være sikker på at treet ditt får optimale jordforhold. Du bør ha muligheten til minimum 40 cm med vekstjordlag der treet skal stå. Har du en tomt med mengder av sprengte masser kan du ha en liten utfordring som du bør ta tak i.

Plantetid

høst songe

Du kan plante plommetrær både på våren og på høsten. Fordelen med å plante på høsten er at du ofte kan få tak i frukttrær til en rimeligere pris enn på våren. I tillegg kommer høsten ofte med jevnlig nedbør og du slipper å tenke alt for mye på vanningen. Planter du derimot på våren må du huske å gi treet ditt vann gjennom de varme periodene.

Høsten er en fin tid å plante på. Det er både varmt nok og som regel jevnlig med nedbør.  Plommetre liker ikke å stå med røttene i vann så det er viktig å huske på at det må være god drenering der treet skal stå. Det beste du kan gjøre er å plante det et sted hvor det er en naturlig helling.

Slik planter du plommetreet

plommetre frukt

Start med å grave en dyp og bred grop som er rundt 50 cm dyp og fra 1,5 til 2 meter i diameter. Når du plasserer treet i gropen bør du prøve å bre ut røttene så godt du kan. Plasser noen pinner rundt treet slik at det har noe å støtte seg til i vekstfasen. Avslutt med å vanne godt før du dekker til med jorden du har gravet ut og trykk jorden lett ned. Vann litt ekstra når du har pakket jorden lett på plass.

Du bør sørge for at treet ditt får litt tid på seg til å styrke seg litt før du setter i gang med å beskjære det.

Vann

water hose

Når treet er plantet bør du huske å vanne det jevnlig de første fire ukene. Det skal mye til at du klarer å overvanne treet så lenge det er godt med drenering i underlaget hvor treet står.

Har du trær i hagen som er godt etablerte vet du sikkert at de ikke står på vanningslisten, ikke engang i tørre perioder. Trær som står i god og dyp jord får nok vann når det regner. Skulle du ha dårlige vekstforhold i hagen bør du derimot vurdere litt vanning i ny og ne, men hoveregelen er at det skal mye tørke til for at etablerte trær dør.

Blomstring og modning

plommetre blomster

Et plommetre får nydelige små blomster i blomstringsperioden. Får treet ditt mye blomster det første året vil du også få mange plommekart og vil du har søtest mulig plommer bør du fjerne noen av dem. Jo færre plommer du sørger for at treet ditt får jo søtere vil plommene bli. Når plommekartene har samme størrelse som små nøtter kniper du av noen her og der. Sørg for at det er åtte til ti cm mellom kartene som du lar stå igjen. Det er uansett lurt å knipe av noen plommekart siden grenene ofte kan knekke hvis de blir for tunge.

Ved å knipe av plommmekart sørger du også for at du får stabile avlinger og treet vil trives bedre. Sørger du for et lett og luftig tre vil du også klare å unngå soppsykdommer.

Start gjerne med å riste litt i treet da vil de svakeste fruktene falle av og du fjerner frukter som ikke er sterk nok i utgangspunktet. Etter du har ristet treet kan du knipe av de plommekartene du vil fjerne. Hovedregelen er at plommekartene ikke skal ha kontakt med hverandre.

Beskjæring av plommetreet

beskjære

Når du skal beskjære et plommetre må du gjøre det i tørt vær. Beskjærer du treet når det er vått og regnfylt kan du risikere at treet blir utsatt for soppangrep i sårene på grenene.

Været bør være både tørt og kaldt så beskjær gjerne treet fra januar til mars. Er det snøfylt bør du vente litt.

Hovedregelen ved beskjæring er å ta vekk grener som vender innover og grener som vil få skygge. Ta vare på de grenene som vender utover og som er solide. Husk å klippe vekk nye tilvekster som dukker opp ved røttene. Vil du ha en vakker trekrone på treet ditt bør du spare kun et toppskudd. Fjern grener som vil vokse i samme retning som den grenen du velger ut som hovedgren.

Tips til søte og deilige plommer

Plums

Du vil få de mest smakfulle plommene hvis treet får stå et sted hvor det får ettermiddagssol. Sørger du for optimale solforhold vil du også få plommer som smaker søtt og godt. Du kan gjerne gjødsle plommetreet ditt om du vil det, men unngå gjødsling på høsten.

Det er moro å lykkes med plommetre i hagen og med litt ekstra godt stell vil du garantert få fantastiske plommer. Husk å alltid fjerne skadede og syke grener med en gang du får øye på dem. Da sørger du for gode vilkår for treet ditt.

Lykke til ?

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...