Plommesyltetøy med Kanel
Endelig er det August og nå er det sesong for frukter og bær som passer til både safting og sylting. Er du flinkt til å høste inn alt det du kommer over, kan du ha en smak av sommer hele året. Du trenger ikke være dreven i noen av delene for å få gode og smakelige resultater. Prøv deg frem så finner du fort ut hvordan det skal gjøres. Vi har funnet en oppskrift på enkelt syltetøy som passer like godt for en nybegynner som for en som er en litt mer erfaren sylter.
Plommer passer perfekt til sylting og du får nydelig plommesyltetøy når du er ferdig. Plommer har et høyt innhold av syre og pektin som gjør at syltetøyet stivner fort og greit, og er en drøm for enhver nybegynner. Til syltetøy passer det best med faste, feilfrie plommer som akkurat har blitt modne. Kanel, vanilje og stjerneanis er krydder som er med på å fremheve smaken i syltetøyet og er absolutt verdt et forsøk.
For å lage deilig Plommesyltetøy med kanel trenger du 1 kilo røde plommer, 1 kilo hvitt sukker og 10 cm med knust kanelstang. Ta gjerne vare på resten av kanelstangen som du kan putte i glassene når syltetøyet er ferdig, men det er selvsagt helt valgfritt.
Når du har funnet frem de få ingridiensene du trenger begynner du med å dele plommene i to eller i fire deler, alt etter hvor store de er. Er de små holder det lenge å dele dem i to. Fjern stenene og putt de rensede plommene i en syltegryte. Tilsett 2 1/2 dl vann sammen med sukker og den knuste kanelen. La det hele koke over middels varme i 10 til 15 minutter mens du rører forsiktig til alt sukkeret er oppløst.
Sku opp varmen så syltetøyet virkelig får fart på seg, la det «fosskoke» i 3 til 5 minutter, du ser når syltetøyet begynner å tykne, da er det ferdig. Her er det viktig å følge godt med. Så fort syltetøyet begynner å tykne må du ta det av platen. Hvis det blir stående bare et par minutter for lenge vil det bli veldig tykt og stivt.
Hell det ferdige syltetøyet over i varme og steriliserte glass som du forsegler og setter kaldt. Hvis du ønsker en litt sterkere smak av kanel kan du putte i en del av kanelstangen ,som du sparte i starten, rett i det nykokte syltetøyet. Kanelstangen kan være i det nylagede syltetøyet helt til du skal servere det, eller spise det.
Nylaget plommesyltetøy smaker absolutt best med modne, ferske, norske plommer plukket selv. Er du heldig så har du kanske ett, eller flere plommetrær i hagen din, eller kanskje noen du kjenner har noen plommer å avse til deg. Hjemmelaget syltetøy er perfekt som vertinnegaver. Knyt på et silkebånd, sett på et lite kort med hva syltetøyet inneholder med en liten hilsen. Det vil garantert bli en suksess. Lykke til med syltingen, og smakelig måltid når den tid kommer 🙂