Dette kan du gjøre med Rognebær

Dette kan du gjøre med Rognebær

Rognebær passer til alt av viltgryte og viltstek. Rognebær er bitre og krever en del sukker, men du kan også legge dem en stund i fryseren eller la dem stå ute en frostnatt så vil sødmen i bærene kommer bedre frem. Det er stivelsen i bærene som blir brutt ned til sukkerstoffer som gjør at bærene får en annen smak. Rognebær kan du finne i hele landet og modnes gjennom september, men de smaker ikke godt rett fra treet. Det er viktig å vite at frøene i bærene inneholder stoffet amygdalin som danner giftig blåsyre, men bærene blir ufarlige når de blir varmebehandlet eller tørket.

Du kan tørke rognebærene og bruke dem i frokostblandingen eller du kan knuse dem og bruke dem som krydder til viltkjøttet. Skal du bruke dem i frokosten bør du søte med honning og/eller sukker.

Slik tørker du Rognebær

Rognebær frost
Legg rognebær i fryseren eller høst dem etter en frostnatt og sødmen vil komme bedre frem.

Rens bærene og legg dem på et stekebrett i ett lag og la dem ligge å lufttørke i 2 -3 dager. Deretter setter du dem i stekeovnen på 45 grader. Kjenn på bærene underveis. De skal ikke være knallharde som pepperkorn og heller ikke bløte. De skal være litt som en tørket rosin. Skal du bruke dem som krydder knuser du dem i en morter eller med siden på en kniv, deretter strør du dem over kjøttet. I frokostblandingen passer de best hele.

Rognebærgelé

Syltetøy Rognebær
Lag rognebærgelé med epler og server til viltkjøttet.

Lager du rognebærgelé kan du servere det til viltkjøttet. Ikke la deg skremme av den litt bitre smaken de kan ha når de er nyplukket. Ved varmebehandling og tilsetting av sukker vil bærene bli et gledelig tilbehør til alt av vilt. Vil du ha litt kraftigere smak i geléen din kan du erstatte halvparten av det hvite sukkeret med brunt sukker.

Dette trenger du:

  • 2 l rensede rognebær
  • 500 g epler, gjerne noen som er litt syrlige
  • 7 ½ dl vann
  • 800 g sukker pr. liter silt saft

Slik gjør du:

  1. Rens og vask alle rognebærene godt. Råtne og myke bær kaster du.
  2. Skjær eplene i biter. La skall og kjernehus være med.
  3. Ha rognebærene og eplebitene i en kjele.
  4. Tilsett vann.
  5. Varm langsomt opp til det koker.
  6. La det stå og trekke på svak varme til eplene er møre og rognebærene er blitt blasse. Blandingen bør ikke koke helt til mos, for da kan saften bli uklar.
  7. Sil saften (bruk et klede/misfarget kjøkkenhåndkle).
  8. Mål opp innholdet og ha saften over i en ren kjele.
  9. Gi saften et oppkok og la den koke i 5 minutter.
  10. Dryss i sukkeret, litt om gangen, og rør til det er oppløst.
  11. La geléen koke i 5-20 minutter.
  12. Sett kjelen til side et par minutter
  13. Skum av alt skum og den tynne hinnen på overflaten.
  14. Hell geléen over i rene og varme glass. Lukk dem godt.

Er du usikker på om geléen er ferdig? Ha en spiseskje med saft på en skål. Når det er kaldt trekker du fingeren tvers over skålen. Hvis merket etter fingeren blir stående, er geléen ferdig.

Rognebærsyltetøy med pærer

Syltetøy
Rognebærsyltetøy med pærer bør du absolutt prøve.

Rognebærsyltetøy passer også godt til alt av vilt. Sammen med sukker og pærer får syltetøyet en god og rund smak. Prøv det gjerne til andre kjøttretter også.

Dette trenger du:

  • 500 g rognebær
  • 600 g pærer
  • 2 dl vann
  • 700 g sukker
  • 3-4 hele nellik

Slik gjør du:

  1. Legg bærene i fryseren i ett døgn hvis du har plukket dem før en frostnatt.
  2. Rens og vask bærene godt.
  3. Legg dem i eddikvann ett døgn. Bruk 2 ss eddik pr. liter vann.
  4. Rens og skrell pærene og del dem i båter.
  5. Kok pærene i vann, sukker og nellik til de er møre.
  6. Ta opp pærene av sukkerblandingen de er kokt i.
  7. Hell av eddikvannet på rognebærene.
  8. Ha alt oppi sukkerblandingen og la det koke 5-10 minutter.
  9. Ta alt ut av kjelen og kok laken i 10 minutter.
  10. Ha pærebitene og rognebærene tilbake i kjelen og kok opp.

Fyll på rene, varme glass, tett lokket og sett glassene kaldt.

Vodka med smak av rognebær

rognebær
Rognebærvodka vil imponere dine gjester.

Å lage vodka med smak av rognebær er ofte en ny og annerledes opplevelse. Lager du det nå har du noe artig å servere gjennom juleforberedelsene, eller du kan servere det i et hyggelig selskap.

Dette trenger du:

  • 1 flaske vodka
  • 7 dl rognebær
  • 1 liters glass
  • 1 appelsin
  • sukker

Slik gjør du:

  1. Rens og vask rognebærene godt.
  2. Fyll liters glasset 2/3 opp med de rensede bærene.
  3. Ha i saften fra en 1/2 appelsin.
  4. Hell på sukker til jevnt med bærene.
  5. Fyll opp glasset med vodka.
  6. La stå i 2-3 uker og sil.

Snu på glasset med jevne mellomrom. Når blandingen har stått lenge nok, og du har silt den, har du den over på en ren flaske.

 

Rognebær er sagnomsuste bær og det sies at Gud sa at rogna skulle bære kun én byrde i året. Så hvis den bar mye bær skulle den slippe å bære mye snø. Derav kommer ordtaket om det er mye rognebær så vil det komme lite snø, og motsatt. Rognebær inneholder dobbelt så mange antioksidanter som appelsiner og vil gi deg masse gode næringsstoffer. Samtidig er det alltid hyggelig med en tur ut, og du kan du plukke med deg noen bær samtidig.

Tips: Rognebærkvister er også kjempe flotte som dekorasjon i en krans eller til noen lys.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...