Bjørnebærene modnes fra august til ut september, men er bær som ikke er å finne i hele Norge. De liker seg best i klima som er varmt og lunt og derfor mest utbredt i Sør-Norge. Mye av bjørnebærene i butikken er derfor mest importerte bjørnebær. Det finnes både villbjørnebær og hagebjørnebær. De ville buskene har små torner på kvistene, mens hagebærene er fri for de stikkete vekstene. Bjørnebærbusken vokser raskt og beveger seg naturlig, på egen hånd, via sine selvlagede avleggere.
Bjørnebær ligner på bringebær i fasongen, men bjørnebærene blir nesten helt sorte i fargen. Samtidig sitter den litte bærtappen igjen på bjørnebæret i motsetning til på bringebæret, hvor bærtappen løsner og bæret er hult inni. De holder seg ikke lenge i kjøleskapet, så har du høstet inn bjørnebær bør du fryse dem og spare dem til senere. Bjørnebær har en saftig og syrlig smak og passer perfekt i en viltsaus, i desserter eller som syltetøy. Vi har funnet 4 oppskrifter hvor du kan trylle med bjørnebærene som gjør matrettene rett og slett magiske.
Vaniljeis med lune bjørnebær
Har du plukket bjørnebær gjør du lurt i å fryse dem ned og spare dem til senere. Som f.eks til en skål med vaniljeis med varme bjørnebær.
Dette trenger du:
- 4 dl bjørnebær
- 4 ss sukker
- vaniljeis
Slik gjør du:
- Ha bjørnebærene i en skål og dryss over sukker.
- Sett bærene i en microbølgeovn på ca 30 sekunder. Hvis du ikke har en micorbølgeoven kan du ha bærene i en kjele sammen med sukkeret, og varme opp forsiktig. De skal ikke koke da får du syltetøy istedet. Bærene skal være mest mulig hele.
- Ta frem de skålene du trenger og fyll på med vaniljeis. Legg de varme bjørnebærene over isen og server straks.
En himmelsk smaksopplevelser venter deg
Bjørnebærsyltetøy
Bjørnebærsyltetøy passer perfekt til ost og kjeks. Har du laget ekstra kan du jo gi bort et glass i gave, det kommer til å bli satt stor pris på.
Dette trenger du:
- 2 l godt modne bjørnebær
- 1/2 kg Sukker
Slik gjør du:
- Rens bærene og skyll dem godt. Ha dem i en kjele sammen med sukkeret og varm opp.
- La blandingen småkoke i cirka 10 minutter. Rør forsiktig innimellom og fjern skummet som danner seg på toppen.
- Hell syltetøyet over på varme, rengjorte glass med lokk, og oppbevar syltetøyet kjølig.
Himmelsk smudrepai med bjørnebær
Dette trenger du til smuldredeigen:
- 100 g smør
- 50 g mandler
- 4 ss brunt sukker
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl hvetemel
Dette trenger du til bjørnebærfyllet:
- 400 g bjørnebær (gjerne frosne)
- 1 ss potetmel
- 1 ts kanel
- Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen. Tilsett grovt hakkede mandler, brunt sukker, havregryn og hvetemel, bland det hele sammen til en smuldrete deig.
- Legg bjørnebærene i en paiform (bærene kan godt være frosne). Bland potetmel og kanel og ha det jevnt over bærene. Vend bærene i melblandingen slik at de blir godt dekket.
- Smuldre over deigen med fingrene.
Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 225°C i ca 20 min, til smuldredeigen er gylden. Kaken må servers nystekt, da smaker den aller aller best. Server gjerne med vanilje is eller med noen spiseskjeer med vaniljekesam over.
Bjørnebærlikør
Bjørnebærlikør trenger noen gode måneder på å godtgjøre seg, men det er ikke mye jobb for deg annet enn å snu på glasset i ny og ne. Til gjengjeld kan du glede deg til noen gyldne dråper med likør med smak av friske bjørnebær.
Dette trenger du:
- 200 g ferske bjørnebær.
- 8 stilker lavendelblomster og blader ( Kan sløyfes)
- 25 g mørk sjokolade
- 150 g sukker
- 6 kardemommefrø
- 1 kanelstang
- 1 fl. (70cl) vodka
Slik gjør du:
- Hvis du skal bruke lavendel i likøren starter du med å plukke blader og blomster av lavendelstilkene.
- Legg lavendeblader og blomster i et glass med lokk.
- Legg bjørnebær, sukker, kanel, kardemomme, sjokolade og vodka i glasset sammen med lavendelen.
- Nå skal drikken stå i glasset med lokket skrudd godt på i ca 9 måneder.
Glasset må ristes en gang om dagen frem til sukkeret er oppløst. Etter det vender du på glasset én gang i uken. Når likøren har stått i 9 måneder kan du endelig glede deg over din selvlagede likør. Sil innholdet fra glasset, hell over på en ren flaske og nyt et glass i godt lag.
En bjørnebærbusk er relativt hardfør når den først har satt rot. Siden den er så rasktvoksende er det en veldig takknemlig busk å ha i hagen. Den trives greit både i potter og i bedd. Den kan med fordel plasseres slik at den har noe å støtte seg til, og et sted hvor den står lunt med varme fra solen. Prøv deg frem med en bjørnebærbusk, det er virkelig moro å se den skyte fart, samtidig som bærene er små gullskatter. Lykke til:)