Slik lykkes du med Verbena

Slik lykkes du med Verbena

Dette er planten som du kan nyte synet av i mang en hage gjennom senhøsten. Den er høy med tynne lilla blomster og intet annet enn utrolig vakker. Det er alltid litt trist når sesongen er på hell og alt av blomstring er over samtidig som det føles som en evighet frem til vi kan nyte lange varme dager igjen. Da er det ekstra hyggelig med en blomst som er på sitt vakreste når alt annet stort sett er ferdig avblomstret.

Denne planten er egentlig en urt og stammer opprinnelig i fra Syd- Amerika i tørre områder som i Brasil, Argentina og Chile. Selv om den trives i tørre, varme områder kan den faktisk også trives i Norge og vi har sett på hva du bør gjøre for å legge forholdene til rette for denne høstdronningen.

Slik steller og sår du en kjempeverbena

verbena

Den mest populære sorten av denne vakre planten er kjempeverbenaen. Den blomstrer i peroden juli til oktober. Den kan tåle litt frost, men lar du den stå ute gjennom en hard vinter kan du risikere å miste den. Ser det ut til at vinteren blir kald kan du for sikkerhetsskyld flytte planten innendørs.

Tar du den inn må du regne med å gi den et par uker på omstille seg. Fjern insekter på planten og dekk planten med en plastpose i to uker. Dette vil holde på fuktigheten og samtidig gi planten en myk overgang.

Når våren melder sin ankomst vil du kunne få tak i en kjempeverbena på et hagesenter, men du kan også dyrket blomsten selv. Det er litt ekstra stas å fostre opp en plante helt fra frøstadiet på egen hånd.

Slik høster du frø

verbena sommerfugl

Verbenaen er en nydelig plante som tiltrekker seg både sommerfugler og bier. Med sin søte nektar er dette en plante som er høyt skattet. Når planten er avblomstret vil du kunne se frøklyngen ved bunnen av blomstene. Når den har blitt brun plukker du klyngen og har dem over i papir. La det være en åpning slik at luften kan sirkulere. Etter en uke med tørking legger du dem i en papir konvolutt frem til våren.

Verbena- fra frø til plante

verbena sådd

Start med å så frøene innendørs i mars måned. De skal plantes i stuetemperatur med en avstand mellom hvert frø på 30-40 cm. La frøene stå i stuen et par dager før du flytter dem til et kjøligere sted hvor de skal stå et par uker.

Etter et par uker i et kjølig rom skal frøene flyttes tilbake til stuetemperatur. Her skal de stå frem til de har fått to sett med blader.

Når plantene har fått blader setter du dem i hver sin potte og lar dem stå innendørs frem til mai.

Verbena i hagen

verbena 2

I løpet av vekstperioden vil blomstene få grener og da kan du plante dem ut i hagen på det stedet du tror den vil trives. Den liker seg aller best i solen så sørg for at en får en solrik og lun pass.

Siden denne planten er stor med lange stengler bør du plassere den med litt avstand til andre blomster slik at verbenaen ikke skygger for sine venner. Denne planten tåler en hel del tørke ,men vann den jevnlig likevel. Det er forskjell på hva den liker og hva den tåler.

Blomstringstid

verbena 3

Får du planten til å trives kan du regne med at den blomstrer i perioden juli til oktober. Steller du pent med den kan denne vakringen bli alt fra 100 til 500 cm høy, og vil virkelig bli et blikkfang i hagen din.

Selvsående

verbena selvsående

Har vi en mild sommer kan du være så heldig at planten sår seg selv og du kan ha glede av planten år etter år. Husk at selv om den blir sett på som en staude så kan temperaturen både gjennom sommeren og vinteren sørge for at du må plante nye planter av denne sensommer ynglingen.

Ulike sorter av Verbena

verbena rød

Det finnes mange forsjellige varianter av denne planten og det er store ulikheter i blomsten fra en sort til en annen .

Brailiansk Verbena

Dette er en av de vanligste sortene. Denne blir litt høyere og er litt mer sparsommelige enn mange av de andre variantene. Den produserer lavendelblomster og kan bli helt opp 1,2 meter.

Blå Verbana

Denne kan være lik på den Brasilianske verbenanen på mange måter, men denne tåler kaldere temperaturer bedre og gir nydelige blå blomster.

Moss Verbena

Dette er sorten med kanskje kortest blomstringstid. Den kan avslutte blomstringen allerede i løpet av sommeren. Likevel tåler den frost godt og du vil se at den kommer seg igjen i løpet av sensommeren og tidlig høsten.

Texas Rose Verbena

Dette er en av sortene som du virkelig bør ta en ekstra kikk på. Denne gir rosa blomster og sprer seg raskt. Trenger du en raskspredene og vakker staude er dette varianten du bør satse på.

Blue Prinsess Verbena

En Blue Prinsess blomstrer med vakre dypblå blomster og er en variant av hybrid verbenaen.

Stiv Verbena

Denne kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og har lys lilla blomster. Den vokser raskt og tett og passer perfekt et sted hvor det er solrikt.

Dette er flotte panter som ofte klarer seg godt på egen hånd. Med tanke på at de opprinnelig kommer fra et varmt klima og tåler tørke vil denne også klare seg godt en varm og tørr sommer i Norge. Den kan komme igjen flere år på rad, men det avhenger av temperaturene den blir utsatt for.

 

Lykke til og gled deg ?

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...