Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Når du renoverer, pusser opp eller bygger nytt er det enormt mange valg du må ta underveis, et av valgene er å velge lister. Listene du velger har alt å si for resten av uttrykket i huset, og bør følge den stilen du har i boligen din. Listene er det siste du monterer og vil være med på å skape den perfekte rammen til resten av huset ditt. Vi har sett litt på hva du kan velge mellom når du skal velge lister og tatt en prat mend Rune i Deco Systems som har gitt oss noen gode tips og råd.

Husk at lister kjøpes i løpemeter eller i faste lengder. Lag deg gjerne en tegning, ovneifra, så får du best oversikt over hvor mange meter du trenger.

Stilen på huset

lister grått rom 640
Hvite lister passer i de fleste hjem./ Deco Systems

Når du skal velge lister er det greit at du bruker litt tid på å komme frem til hva slags lister som passer i nettopp din bolig. Ved å velge lister som står i stil til huset ditt så lar du listene bli en naturlig del av interiøret ditt. I et moderne hjem vil det passe fint med enkle, slette lister, eller listefritt. I eldre hus og villaer blir det ofte valgt profilerte, og høye store lister. Veldig mange velger hvite lister, men du kan også male listene i samme fargen som veggene eller gulvet.

Listefritt

listefritt 640
Det moderne uttrykket er listefrie løsninger. / Deco Systems

Mange velger listefri løsning og Deco Systems har funnet opp en Smygplate som alltid har 90 graders vinkel og er klar til maling etter montering. Deco ferdig smygplate erstatter karmlister og foring som gjør at du slipper gipsplater eller gipsforing, vinkeljern og sparkling, noe som er veldig tidsbesparende.

Deco system lister

hvite gulvlister 640
Deco lister er enkle og sette opp og blir ikke preget av temperatur forskjeller./ Deco Systmens

Deco systems lister er laget av et kunststoff som ikke utvider seg eller trekker seg sammen enten det er sommer eller vinter. Dette gjør at maling av listene blir mye enklere, da de er ferdig grunnet og har en svært god vedheft og ingen fiberreising. Montering er også mye raskere, da deco listene blir limt på plass. Deco listene passer til alle typer gulv og vegger.

Lyslister

lyslist 640
Med lyslister får du en lun romfølelse. / Deco systems

Velger du lyslister i boligen din så blir de som en del av en løsning for indirekte belysning. Lyslister kan brukes både langs tak og langs gulv.

Dør og vinduslister

Dørlister 640
Lister blir daglig utsatt for hard påkjenning og slitasje, velg derfor noen du kan leve med i flere år. / Deco Systems

Dør- og vinduslister rammer inn dører og vinduer og gir et helhetlig og pent utrykk. Med dør- og vinduslister bør du sørge for at du velger listverk som tåler en støyt. Lister, spesielt rundt dørene, blir daglig utsatt for slitasje. Du bør derfor sørge for å velge lister som du kan ha glede av i flere år og som er kjernefarget.

Trelister

Sorte gulvlister 640
Trelister har ,for mange, vært en naturlig valg. Men i dag finnes det flere alternativer med materiale som er mer holdbart. / Sorte lister fra Deco Systems

De fleste trelistene er i furu, gran eller eik. Tre er et levende materiale og vil påvirkes av årstidene vi går i gjennom i dette relativt kalde og langstrakte land. Skal du male listene dine, og du har valgt trelister, brukes helst lister av gran. Skal du derimot beholde listene trehvite er det furu du bør gå for. Har du sett på ferdig lakkerte eikelister er det greit å vite at de som regel blir brukt kun som fotlister.

Kabellister

Wallstyl FD21 (1) 640
Med kabellister kan du enkelt skjule strømledninger./ Deco Systems

Kabellister er veldig praktisk å bruke hvis du ikke har skjult de elektriske ledningene. Med kabellister kan du skjule alt av ledninger som går langs veggen uten at du behøver å ta jobben med å bytte veggplater o.l Ledningene festes til veggen, samlet, deretter legger du kabellister over, og alle ledninger blir skjult.

MDF lister

Taklist 3 640
MDF lister blir ikke påvirket av temperaturforskjeller, men liker ikke fukt. Med lister fra DecoSystems har du lister til alle rom./ Taklister Deco Systems

Lister av foliert MDF er som regel laget av trefibre, voks og lim som er presset sammen. En  av fordelene med MDF-lister, er at de ikke skal krympe ved temperaturforandringer. MDF lister festes med en brakett på veggen og klips på listene, og brukes som oftest til laminatgulv.

Gipslister

rosett
Du kan få tak i rosetter som ikke er i gips, men som er laget i PU, kledd med folie og ferdig grunnet. / Deco Systems

Gips er et porøst materiale hvor det gjerne samler seg skitt og støv som setter seg godt fast og tåler ikke vann særlig godt. Vil du bruke gipslister bør du sørge for å bruke dem et sted de er ikke veldig utsatt for slitasje, som en rosett i taket for eksempel.

Du kan også få tak i vakre rosetter fra Deco systems, som er i PU som er kledd med en folie og ferdig grunnet. Disse rosettene gir et uttrykk på samme nivå som en original gipsrosett, men med en betydelig raskere montering og lavere pris.

Dette bør du tenke på

Brussels , Grand place in summer twilight ,Belgium
Listene du bruker blir som den siste innrammingen og fortjener god planlegging./ Deco Systems
  • Før du velger listene du vil ha bør du sette opp en klar plan for hva du har behov for. Noen steder i boligen din blir utsatt for mer slitasje enn andre steder. Velg gjerne lister som tåler en god del påkjenning. F.eks fra sko i gangen og støvsugere som stadig dunker inn i listene.
  • Listene du skal ha på badet må tåle både vann og fukt. Her er det en fordel med lister fra Deco Systems. Materialet i Deco listene tåler vann og er gjennomfarget som gjør at de tåler både slitasje og hard bruk.
  • Sørg for at listene passer, og at det dekker eventuelle gliper mellom gulv og vegg. Husk å ta med krympeprosenten i beregningen.
  • Lister som er gjennomfarget holder seg pene lengre.
  • Listene bør være enkle å sette opp, gjerne lister som kan limes. Velger du lister som kan limes slipper du spikerhull og jobben med sparkling. Samtidlig vil lister som limes tette sprekker og du vil automatisk få et penere resultat.
  • Trelister, uavhengig av størrelse kan fort sprekke når du skal montere dem og liker fukt dårlig.
  • Du kan male listene dine i den fargen du ønsker, og noen lister kan du få ferdig malt. Snakk med leverandøren din og de vil hjelpe deg.

 

Når du skal velge lister lønner det seg å ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg, og gi deg råd og tips underveis. Med lister fra Deco Systems kan du liste hele huset selv helt uten problem. Lykke til!

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...