7 fakta du kanskje ikke visste om Jordbær!

7 fakta du kanskje ikke visste om Jordbær!

Smaken av jordbær er smaken av sommer, og akkurat i dette øyeblikk er det sesong for norske jordbær. Jordbær med fløte, eller jordbær med is, er nok noe de fleste av oss har vokst opp med. Du kan i tillegg bruke jordbær i salater, i smoothies, til tapas og i bakverk. Lite slår et saftig og søtt jordbær, og svært få klarer å motstå en kurv med nyplukkede jordbær. Når du i tillegg vet at de inneholder kun 34 kalorier pr hundregram finnes det ingen unnskyldning for ikke å kose seg med disse røde bærene. Vi har samlet sammen flere fakta du kanskje ikke visste om jordbær, men som kan være artig å kjenne til.

Norsk klima gir de beste Jordbærene

jordbærkart
Jordbærene får forskjellig smak etter hva slags klima de modnes i.

Mye sol gir søte bær, mens grått og kjølig vær gir syrlige og friske bær. Jordbær kan dyrkes i hele Norge, det kommer helt ann på hvilken sort du velger. Med det norske klima får jordbærene lang modningstid og smaker derfor ekstra godt i forhold til jordbær som er importert.

Rosefamilien

Jordbærblomst 2
En spiselig urte i rosefamilien.

Jordbær er en planteslekt i rosefamilien og er betegnet som flerårig urte med spiselige bær. De fleste artene i rosefamilien har fem symetriske blomster med frie kronblader og med mange pollenbærere slik som jordbærblomsten.

Jordbærnøtter

jordbær med frø
Jordbær med jordbærfrø som egentlig er bittesmå nøtter.

Det spiselige jordbæret er en oppsvulmet og saftig blomsterbunn, som inneholder små jordbærfrø som botanisk sett er å anse som nøtter.

Viltvoksende jordbærarter

Markjordbær
Markjordbær finner du ofte i veikanten.

I Norge finnes det tre viltvoksende arter. Markjordbær, nakkebær og moskusjordbær. Hagejordbær er en krysning av flere jordbær over tid og dyrkes fritt i hele Norge.

Jordbærsaft med salt

Jordbær med salt
Jordbær med salt for å lege gamle sår.

Jordbær ble brukt i folkemedisinen ved at de tok utpresset saft fra jordbæret og blandet med salt, og hadde det på gamle sår.

Ananas og Jordbær

Ananas
Jordbær og ananas har de samme smaksmolekylene.

Selv om de både ser helt forskjellige ut og ikke minst smaker helt ulikt, har annanas og jordbær mange av de samme smaksmolekylene. En annen artig sak er at duften fra jordbæret skyldes 300 forskjellige stoffer. Dette er stoffer som lages i en rekke forskjellige kjemiske reaksjoner utløst av enzymer.

Falsk Frukt

Jordbær bilde
Jordbær blir kalt for den falske frukten.

Jordbær er egentlig ikke et bær, men en frukt, og blir ofte kaldt for den falske frukten. En frukt har en blomsterbunn som svulmer opp som hos jordbær, eple og nype.

Jordbærene, som andre bær, har også en gunstig effekt på helsen vår. De inneholder et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern. De beskytter hjertet og kan forebygge betennelser. Kan også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.

Desto større grunn til å spise deilige norske jordbær nå som det er sesong for dem. Finner du en jorbær type som du synes smaker himmelsk er det å anbefale å fryse dem ned. Da har du fantastiske jordbær du kan lage syltetøy og smoothie av når mørketiden er som verst.

Et tips i varmen er å tilsette hele, eller oppkuttede jordbær, i en mugge med vann og isbiter. Vannet vil smake forfriskende av søte jordbær.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...