Slik dyrker du Jordbær

Slik dyrker du Jordbær

Lite smaker så godt som jordbær, og spesielt de du dyrker frem selv. Det er mange sorter å velge mellom, så sørg for å velge den sorten du liker best. Markjordbær kan faktisk også dyrkes frem, og disse fantastisk søte og små jordbærene har en ubeskrivelig smak, og ikke minst duft. Jordbær er ikke vanskelig å få til og velger du riktig sort kan du høste jordbær hele sesongen og helt ut på høsten. Vi har sett litt på hvilke sorter du bør velge, og hvordan du bør gå frem for å lykkes med jordbær avlingen din.

Jordbær er veldig enkle å få til og kan dyrkes fra frø inne gjennom hele vinteren. Du kan også så dem direkte i bed eller potter ute på sommeren.

Markjordbær og Månedsjordbær

markjordbær

Vil du ha bær som du kan høste hele sesongen og enda litt til bør du defintivt velge månedsjordbær eller markjordbær. De blomstrer mange ganger og vil gi deg bær i flere omganger. De frør seg selv og de gir masse stiklinger. Med disse bærene med de egenskapene de har slipper du å bytte ut jordbærplantene dine, og du kan glede deg over dem år etter år. Månedsjordbærene er avlet fram fra markjordbær og har derfor mange av de samme egenskapene. De er både søte og smaker kraftig av jordbær, rett og slett nydelige. 

Ordinære Jordbær

jordbær 2

Velger du de «vanlige» jordbærene får du blomster og jordbær en kort periode. Disse jordbærene er større og ligner nok mest på de du forbinder med jordbær.  Disse sortene må du også bytte ut senest hvert fjerde år. Da tar du stiklinger av de du har og sår dem på nytt.

Jordbær i potter og ampler

jordbær ampel

Både månedsjordbær og markjordbær kan plantes i både potter og ampler. De vil bli store og flotte og gi deg masse bær. Velger du å plante jordbærene dine i potter eller ampler så velg riktig jord som du blir anbefalt på et hagesenter. Husk å sørge for drenering ved å legge pukk eller grus i bunnen av pottene.

Så jordbær

jordbær potte

Jordbær kan du så inne allerede på vinteren. Ha såjord i en potte og dryss frøene jevnt utover og dryss et tynt lag med jord over. Når du skal vanne frøene dine vanner du dem fra bunnen. Frøene du har sådd må stå varmt. Legg litt plast over frøene slik at jordoverflaten ikke tørker ut. Når frøene spirer flytter du potten et sted det er litt kaldere og lysere.

Du kan også så direkte i bed og i krukker på sommeren. Når du har fått små jordbærplanter kan du plante dem der du vil.

Lage nye jordbærplanter

jordbær overvintre

Jordbærplantene du har danner avleggere som du kan klippe av og sette i en liten potte. Gjør det gjerne på høsten og la dem overvintre under snøen.

Plante jordbær

jordbærplante flis

Planter du jordbær i hagen for første gang setter du dem i jord med ca 30 cm mellomrom. Legg gjerne noe under plantene slik at jordbærene ikke får jord på seg, som plast f.eks.Du kan også bruke oppkuttet flis.

Sol

jordbær plante

Jordbærene elsker sol og du bør plante dem et sted hvor det er svært solrikt. De fleste jordbærene er robuste, men sett dem gjerne solrikt og lunt. 

Jord

jordbær sand

Jorden du planter i kan godt inneholde både sand og grus. Har du sandholdig jord går det også fint. Har du hatt jordbær i hagen før bør du plante jordbærene dine et annet sted senere slik at gamle sykdommer ikke angriper de nye plantene dine.

Vann og gjødsel

jordbær vann

Jordbærplanter liker godt med vann, men helst ikke før etter at de har blomstret. Får de mye vann før blomstringen vil jordbærplantene bruke næringen til å produsere mer blader enn bær. Det samme gjelder for gjødsel. Jordbærplanter har ikke behov for gjødsel. De vil igjen produsere masse blader, men desto mindre bær. Vann jordbærene dine jevnlig etter blomstring, særlig hvis det er en tørr sommer.

Overvintre

jordbær vinter

Jordbærplanter kan fint overvintre og når høsten kommer bør du dem klippe ned plantene til en høyde på rundt 5 cm. Alt det døde rundt jordbærplantene fjerner du på våren. Har du jordbær i potter eller ampler kan du fint la dem overvintre i en mørk og kald kjeller. Lar du pottenen eller amplene stå ute gjennom vinteren uten å hverken dekke dem til eller gi dem noen form for isolasjon kommer de dessverre til å dø.

Småfugler elsker jordbær. Du bør derfor dekke til plantene dine med nett så fuglene ikke kommer til. Husk at jordbær som råtner eller får mugg på seg kan smitte de andre jordbærene dine så vær flink meg å renske opp i avlingen din titt og ofte. De modnes fortere enn du kanskje tror.

Lykke til:)

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker

Sponsede artikler

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...

Elsker du å sy? Slik velger du den perfekte Symaskinen

Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Når du renoverer, pusser opp eller bygger nytt er det enormt mange valg du må ta underveis, et av valgene er å velge lister....

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik kvitter du deg med skjeggkre

Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg...

Slik velger du den perfekte Komfyren

Hvis du er glad i å tilbringe tid på kjøkkenet med å lage god mat er en god komfyr alfa omega. En komfyr skal...

Slik oppdager du Veggedyr!

Veggedyr er kryp du ikke har lyst til å få inn i hjemmet ditt. De er vanskelige å oppdage og enda vanskeligere å bli...

Slik velger du den perfekte Massasjestolen

Etter en slitsom arbeidsdag, en tøff treningsøkt eller bare etter en helt vanlig hverdag, passer det perfekt å komme hjem til en pleiende massasjestol....

Slik får du Drømmebadet med Badekar

Det er lite som slår følelsen av å kunne komme hjem etter en lang arbeidsdag og la deg synke ned i et godt og...
Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker