Slik dyrker du Jordbær

Slik dyrker du Jordbær

Lite smaker så godt som jordbær, og spesielt de du dyrker frem selv. Det er mange sorter å velge mellom, så sørg for å velge den sorten du liker best. Markjordbær kan faktisk også dyrkes frem, og disse fantastisk søte og små jordbærene har en ubeskrivelig smak, og ikke minst duft. Jordbær er ikke vanskelig å få til og velger du riktig sort kan du høste jordbær hele sesongen og helt ut på høsten. Vi har sett litt på hvilke sorter du bør velge, og hvordan du bør gå frem for å lykkes med jordbær avlingen din.

Jordbær er veldig enkle å få til og kan dyrkes fra frø inne gjennom hele vinteren. Du kan også så dem direkte i bed eller potter ute på sommeren.

Markjordbær og Månedsjordbær

markjordbær

Vil du ha bær som du kan høste hele sesongen og enda litt til bør du defintivt velge månedsjordbær eller markjordbær. De blomstrer mange ganger og vil gi deg bær i flere omganger. De frør seg selv og de gir masse stiklinger. Med disse bærene med de egenskapene de har slipper du å bytte ut jordbærplantene dine, og du kan glede deg over dem år etter år. Månedsjordbærene er avlet fram fra markjordbær og har derfor mange av de samme egenskapene. De er både søte og smaker kraftig av jordbær, rett og slett nydelige. 

Ordinære Jordbær

jordbær 2

Velger du de «vanlige» jordbærene får du blomster og jordbær en kort periode. Disse jordbærene er større og ligner nok mest på de du forbinder med jordbær.  Disse sortene må du også bytte ut senest hvert fjerde år. Da tar du stiklinger av de du har og sår dem på nytt.

Jordbær i potter og ampler

jordbær ampel

Både månedsjordbær og markjordbær kan plantes i både potter og ampler. De vil bli store og flotte og gi deg masse bær. Velger du å plante jordbærene dine i potter eller ampler så velg riktig jord som du blir anbefalt på et hagesenter. Husk å sørge for drenering ved å legge pukk eller grus i bunnen av pottene.

Så jordbær

jordbær potte

Jordbær kan du så inne allerede på vinteren. Ha såjord i en potte og dryss frøene jevnt utover og dryss et tynt lag med jord over. Når du skal vanne frøene dine vanner du dem fra bunnen. Frøene du har sådd må stå varmt. Legg litt plast over frøene slik at jordoverflaten ikke tørker ut. Når frøene spirer flytter du potten et sted det er litt kaldere og lysere.

Du kan også så direkte i bed og i krukker på sommeren. Når du har fått små jordbærplanter kan du plante dem der du vil.

Lage nye jordbærplanter

jordbær overvintre

Jordbærplantene du har danner avleggere som du kan klippe av og sette i en liten potte. Gjør det gjerne på høsten og la dem overvintre under snøen.

Plante jordbær

jordbærplante flis

Planter du jordbær i hagen for første gang setter du dem i jord med ca 30 cm mellomrom. Legg gjerne noe under plantene slik at jordbærene ikke får jord på seg, som plast f.eks.Du kan også bruke oppkuttet flis.

Sol

jordbær plante

Jordbærene elsker sol og du bør plante dem et sted hvor det er svært solrikt. De fleste jordbærene er robuste, men sett dem gjerne solrikt og lunt. 

Jord

jordbær sand

Jorden du planter i kan godt inneholde både sand og grus. Har du sandholdig jord går det også fint. Har du hatt jordbær i hagen før bør du plante jordbærene dine et annet sted senere slik at gamle sykdommer ikke angriper de nye plantene dine.

Vann og gjødsel

jordbær vann

Jordbærplanter liker godt med vann, men helst ikke før etter at de har blomstret. Får de mye vann før blomstringen vil jordbærplantene bruke næringen til å produsere mer blader enn bær. Det samme gjelder for gjødsel. Jordbærplanter har ikke behov for gjødsel. De vil igjen produsere masse blader, men desto mindre bær. Vann jordbærene dine jevnlig etter blomstring, særlig hvis det er en tørr sommer.

Overvintre

jordbær vinter

Jordbærplanter kan fint overvintre og når høsten kommer bør du dem klippe ned plantene til en høyde på rundt 5 cm. Alt det døde rundt jordbærplantene fjerner du på våren. Har du jordbær i potter eller ampler kan du fint la dem overvintre i en mørk og kald kjeller. Lar du pottenen eller amplene stå ute gjennom vinteren uten å hverken dekke dem til eller gi dem noen form for isolasjon kommer de dessverre til å dø.

Småfugler elsker jordbær. Du bør derfor dekke til plantene dine med nett så fuglene ikke kommer til. Husk at jordbær som råtner eller får mugg på seg kan smitte de andre jordbærene dine så vær flink meg å renske opp i avlingen din titt og ofte. De modnes fortere enn du kanskje tror.

Lykke til:)

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...