Enkelt og saftig hjemmebakt brød
Er du lei av kjøpebrød og synes det er vanskelig å bake eget brød? Synes du hjemmelaget
brød blir fort tørt? Eller ønsker du å lage brød med ulike smaker? Da er denne oppskriften noe for deg! Dette brødet er enkelt å lykkes med og gir saftig brød med mulighet for mange smaksvarianter. Oppskriften gir muligheter for å velge ulike typer mel, frø eller andre smakstilsetninger. Det er bare fantasien som setter grenser! Oppskriften under gir tre små brød eller to store.
Ingredienser
70 g havregryn
80 g frø (for eksempel gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, flak av rug eller
lignende)
12 dl kaldt vann
500 g fin, sammalt hvete
300 g grovt, sammalt mel (for eksempel rug, spelt, emmer eller hvete)
1 dl lunkent vann
1 ss honning
25 g fersk gjær eller en halv pakke tørrgjær
2 ts salt
3 ss nøytral olje
650 g hvetemel
Tips! For smaksvariasjon kan du tilsette urter, revet gulrot (eller andre grønnsaker) eller
krydder. Bruk gjerne rester av urter eller grønnsaker som ellers ville blitt matavfall. Den
enslige, slappe gulroten og den lille kvasten med fersk oregano, er fortsatt veldig god på
smak! Valg av grovt mel og frø vil også gi brødet ulik smak og karakter.
Slik baker du brødet i syv steg
- Kvelden før du skal bake blander du sammen frø, havregryn og kaldtvann i en bolle.
Velg frø etter hva du har i kjøkkenskapet og hvilken smak du ønsker på brødet. Dekk
deretter bollen med plastfolie og la den stå over natten på benken. - Bland fin, sammalt hvete og grovt mel inn i frøblandingen. La blandingen hvile under
plastfolie i en halv time. - Mens frø- og melblandingen hviler, blander du honning og lunkent vann. I vannet løser
du opp gjæren dersom du har valgt ferskgjær. Pass på at vannet ikke er for varmt, slik
at du dreper gjæren. - Salt, olje og gjærblandingen røres inn når frø- og melblandingen er ferdig med å hvile.
Dersom du bruker tørrgjær har du denne i sammen med salt, olje og blandingen av
vann og honning. Ha også inn revede grønnsaker, krydder eller urter hvis du ønsker en
annen smak på brødet. - Nå skal hvetemel eltes inn litt etter litt. Deigen skal være jevn og noe klissete. Elt så
videre i 15 minutter. La deigen heve i bollen under plastfolie, til den har doblet seg i
størrelse. Deigen bør heve i ca. 60 minutter. - Del den ferdig, hevede deigen i 2 eller tre like store emner. Ha brødemnene i smurte
brødformer eller former dekket med bakepapir. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme mens du lar brødene heve under plastfolie i en halv time. - Stek brødene i ca. 40 minutter på nederste rille. La brødene avkjøles uten formene på
rist, før de pakkes.
Lykke til med bakingen 🙂