Slik baker du eget smaksrikt og saftig brød

Slik baker du eget smaksrikt og saftig brød

Enkelt og saftig hjemmebakt brød

Er du lei av kjøpebrød og synes det er vanskelig å bake eget brød? Synes du hjemmelaget
brød blir fort tørt? Eller ønsker du å lage brød med ulike smaker? Da er denne oppskriften noe for deg! Dette brødet er enkelt å lykkes med og gir saftig brød med mulighet for mange smaksvarianter. Oppskriften gir muligheter for å velge ulike typer mel, frø eller andre smakstilsetninger. Det er bare fantasien som setter grenser! Oppskriften under gir tre små brød eller to store.

Ingredienser

70 g havregryn
80 g frø (for eksempel gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, flak av rug eller
lignende)
12 dl kaldt vann
500 g fin, sammalt hvete
300 g grovt, sammalt mel (for eksempel rug, spelt, emmer eller hvete)
1 dl lunkent vann
1 ss honning
25 g fersk gjær eller en halv pakke tørrgjær
2 ts salt
3 ss nøytral olje
650 g hvetemel

 

hjemmelaget grovbrød

Tips! For smaksvariasjon kan du tilsette urter, revet gulrot (eller andre grønnsaker) eller
krydder. Bruk gjerne rester av urter eller grønnsaker som ellers ville blitt matavfall. Den
enslige, slappe gulroten og den lille kvasten med fersk oregano, er fortsatt veldig god på
smak! Valg av grovt mel og frø vil også gi brødet ulik smak og karakter.

Slik baker du brødet i syv steg

  1. Kvelden før du skal bake blander du sammen frø, havregryn og kaldtvann i en bolle.
    Velg frø etter hva du har i kjøkkenskapet og hvilken smak du ønsker på brødet. Dekk
    deretter bollen med plastfolie og la den stå over natten på benken.
  2. Bland fin, sammalt hvete og grovt mel inn i frøblandingen. La blandingen hvile under
    plastfolie i en halv time.
  3. Mens frø- og melblandingen hviler, blander du honning og lunkent vann. I vannet løser
    du opp gjæren dersom du har valgt ferskgjær. Pass på at vannet ikke er for varmt, slik
    at du dreper gjæren.
  4. Salt, olje og gjærblandingen røres inn når frø- og melblandingen er ferdig med å hvile.
    Dersom du bruker tørrgjær har du denne i sammen med salt, olje og blandingen av
    vann og honning. Ha også inn revede grønnsaker, krydder eller urter hvis du ønsker en
    annen smak på brødet.
  5. Nå skal hvetemel eltes inn litt etter litt. Deigen skal være jevn og noe klissete. Elt så
    videre i 15 minutter. La deigen heve i bollen under plastfolie, til den har doblet seg i
    størrelse. Deigen bør heve i ca. 60 minutter.
  6. Del den ferdig, hevede deigen i 2 eller tre like store emner. Ha brødemnene i smurte
    brødformer eller former dekket med bakepapir. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme mens du lar brødene heve under plastfolie i en halv time.
  7. Stek brødene i ca. 40 minutter på nederste rille. La brødene avkjøles uten formene på
    rist, før de pakkes.

Lykke til med bakingen 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...