12 enkle grep for å spare strøm

12 enkle grep for å spare strøm

Strømmen har blitt dyrere enn noen gang og vi kjenner på en indre angst så fort vi må vaske en maskin med klær eller trenger litt ekstra varme. Har du et trekkfullt hus kan du gjøre noen ekstra investeringer og du kan for eksempel installere en ny varmepumpe. Du kan også gjøre noen enkel grep som ikke koster penger som heller sparer deg for noen kroner. Det kan føles unødvendig med små grep, men totalt sett vil det faktisk spare både lommeboken og miljøet.

Det er de små grepene i hverdagen som kan gi de beste resultatene og i disse dager er det virkelig verdt det å ta en kikk på hvor du kan dempe strømforbruket litt. Vi har tatt en kikk på hvilke små grep som vil gi deg raske resultater.

Sett ned temperaturen

Heater

Oppvarming av boligen regnes som en av de viktigste utgiftspostene og selv om det kan virke selvfølgelig å skru ned varmen så har det faktisk noe for seg. Sette du ned varmen med så lite som 1 til 2 grader så sparer du faktisk 5% av oppvarmingskostnadene. Husk å slå av varmen i rom du ikke oppholder deg i.

Rask utlufting

open window 2

Selv om det er kaldt ute kan det være greit å lufte ut litt innimellom. Det beste du kan gjøre er å sørge for korte og effektive utluftninger i stedet for å ha jevn lufting hele dagen.

Bytt Strømleverandør

Electricity bills

Valg av strømleverandør er også et av de viktigste økonomiske tiltakene du kan gjøre. Her er det mye penger å spare. Husk også på å få alle regningene i nettbanken så slipper du fakturagebyret.

Vern om varmtvannet

shower power

Det koster noen kroner å varme opp varmtvannstanken så her har du sikkert litt å gå på. Dusj kortere og kanskje litt sjeldnere. Det er ikke alltid det er behov for å dusje flere ganger om dagen. Det kan være en fordel å byttet til sparedusj i tillegg.

Vasker du opp for hånd så prøv å ikke la varmtvannet renne, men fyll heller kummen med varmt vann. Lar du varmt vannet ligge i kummen etter du er ferdig vil faktisk også det avgi varme.

Bruk mindre lys

lampe

Det kan føles som veldig små grep, men sammenlagt vil alle grepene gi positivt utslag på strømforbruket. Slå av lys i rom du ikke oppholder deg og bytt ut alle pærene til sparepærer. Du kan også bruke pærer som ikke er så sterke i rom du ikke trenger voldsom belysning. Husk å bytte pærer i utelampene også.

Vil du virkelig gå hardt til verks kan du slå av lyset og bruke noen stearinlys, hyggelig stemning og strømbesparende.

Vurder bruken av elektrisk utstyr

Vaskemaskin

Vi har kanskje for vane å la det meste vi har av elektrisk utstyr stå å surre å gå hver dag hele døgnet. Det er det nok ikke alltid behov for. Slå av det du ikke bruker så bruker du mindre strøm uten å merke det.

Når du skal vaske klær eller bruke oppvaskmaskinen bør du sørge for at du ikke kjører halve maskiner. Heng opp tøyet istedet for å bruke tørketrommel, da vil du også spare mye strøm.

Tilbered maten riktig

kobberkjele

Du har kanskje ikke tenkt over det, men selv når du lager mat er det strøm å spare ved å utnytte det hele riktig. Bruk kjeler og utstyr som passer til platene. Har du en liten kjele på en stor plate bruker du unødvendig med strøm. Bruk også lokk når du skal koke opp maten da slipper du varmetapet og vannet koker raskere.

Bytt ut varmovnene

varmeovn

Bruer du elektriske varmeovner som varmekilde i boligen din bør du sørge for at de har timere. Da slipper du at de går konstant, og de vil slå seg av når det er oppnådd rett temperatur i rommet. Du kan også bytte mellom dagtemperatur og natt-temperatur, prøv å senke natt-temperaturen med 5 grader f.eks.

Du kan også kjøpe rimelige timere til de panelovnene du allerede har. De settes enkelt inn i stikk kontakten også stiller du inn temperaturen du vil at ovnene skal stå på.

Fyr med ved

Proff peis størrelse

Har du peis i boligen din kan det være lurt å varme opp huset ved å fyre med ved. Dette vil gi deg en god temperatur i huset og du slipper å bruke så mye strøm. Husk å bruke tørr ved og åpne ventiler.

Tett vinduer og dører

vindu

Mange eldre hus er trekkfulle og det kan føles som om du fyrer for kråkene. Det er kostbart å bytte vinduer og etterisolere, men du kan gjøre noen enkle endringer. Bruk tetningslister i vinduene og ved dørene der du kan se og kjenne at det trekker.

Tykke gardiner

vindu

Trekker det fra vinduene kan du bruke tykke gardiner og sørge for å trekke for gardinene. Dette vil sørge for at det ikke blir like kaldt inne hos deg.

Kjøp strømbesparende utstyr

Washing machine

Når du skal kjøpe nytt elektrisk utsyr til boligen din bør du sørge for at det du kjøper er utstyr som bruker minst strøm. Dette gjelder spesielt tørketrommel, fryser og kjøleskap som i utganspunktet bruker mye energi.

Kostbare, men effektive endringer

hvite gulvlister 640

Det finnes mye du kan gjøre for å spare strøm og bruke den energien du trenger smartere. En del endringer koster en del penger, men det er ofte effektive endringer som vil gi deg store besparelser over tid. Du kan forbedre isoleringen i huset og sørge for balansert ventilasjon. Bytt til vannbåren varme eller varmepumpe og skaff deg smart temperaturstyring.

Husk at de viktigste tiltalen du gjør nå er de små grepene i hverdagen. Det vil få større utslag enn du kanskje trodde.

Lykke til og hold deg varm 🙂

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...