9 Tips Til Billigere Strømregning

9 Tips Til Billigere Strømregning

Strøm er noe vi alle er avhengig av, og det merkes godt i det øyeblikket du plutselig står uten. Strømmen er tidvis svært kostbart, men det går ann å gjøre noen effektive grep for å redusere strømkostnadene. Det er oppvarmingen av vann og rom som utgjør den største energibruken i en bolig. Vi har samlet noen tips til hva du kan gjøre i hverdagen, og på lang sikt, for å minimere strøm utgiftene.

Sjekk strømleverandøren din

Strømregning
Sjekk strømleverandøren din.

Det kan virke litt selvfølgelig, men det er ikke alle som har tenke på det. Har du oversikt over hvor mye du betaler hos din strømleverandør? Det er leveringsplikt på strøm i Norge og mange kan, uten å vite om det, gå på såkalt » ventestrøm». Det koster enormt mye mer enn hvis du har en avtale med en strømleverandør. Når du skal velge strømleverandør er det greit å ta en kikk på hele avtalen før du velger. Noen legger til ekstra gebyrer som andre ikke har, som igjen vil utgjøre noen kroner i løpet av ett år.

Solcellepanel

Solcelle strøm
Gjør en langtidsinvestering og sats på solceller.

Dette er en langtidsinvestering og vil garantert betale seg over tid. Du produserer din egen strøm og du kan få en plusskundekonto hos nettselskapet om produksjon av strøm. Du kan få økonomisk støtte for å tilrettelegge for solcellepanel ved å søke støtte fra blant annet Enovatilskuddet. Dette er miljøvennlig og et økonomisk tiltak.

Varmepumpe

varmepumpe
Bytt ut varmeovner med varmepumpe.

En varmepumpe vil kunne kutte strømbehovet ditt for oppvarming helt opp til 80 %. Har du varmeovner som eneste oppvarmingskilde i huset ditt vil en varmepumpe gjøre en god jobb med mindre utgifter til strøm. En varmepumpe kan i mange tilfeller også brukes som aircondition på veldig varme dager.

Bytt vinduer

vindu gammlet
Bytt vindu i eldre hus eller sørg for at de er tette.

Mange eldre hus har gamle og trekkfulle vinduer som det vil være bra å bytte. Huset vil holde bedre på varmen og oppvarmingskostnadene vil dermed bli redusert. Dette er en kostbar endring av huset, men velger du å prioritere det, vil det lønne seg. Etterisolering av vegger og tak vil også gjøre huset ditt varmere og mindre trekkfullt. Hvis ingenting av dette er aktuelt for deg så bruk tetningslister i vinduer og dører for å redusere varmetapet. I tillegg vil du hindre varmetap hvis du bruker tykke gardiner og trekker de for på kvelden når du legger deg.

Bruk varmen smart

varmeovn
Å senke varmen med en grad eller to vil har positivt utslag på strømregningen din.
  • Senk temperaturen med 1 til 2 grader på vinteren. For hver grad du senker vil du spare ca 5 % av kostnadene til oppvarming. Sett ned temperaturen og ta på deg en ekstra genser så sparer du noen kroner gjennom vinteren.
  • Vi trenger å lufte litt innimellom og det beste er å lufte kjapt og effektiv istedenfor å ha et vindu stående åpent hele dagen.
  • Varmekabler på full guffe kan fort koste deg dyrt. Sett derfor ned temperaturen på varmekabler som du kanskje har i gangen og på badet.
  • Skru av varmen på rom du ikke bruker, eller bruk en tidsinnstiller som regulerer varmen i løpet av dagen. Du kan stille inn varmen til å ha lavere temperaturer i den perioden rommene er lite brukt.

Alternativ Varmekilde

Peis strøm
Bruk peisen når du kan.

Har du peis er den fin å bruke gjennom vinteren for å redusere bruken av strøm. Husk å bruke tørr og god ved, samt lukke dørene til peisen. Det er koselig å høre det knitre i peisen, men du får mer varme om du åpner ventileringen og holder døren(e) på peisen lukket.

Lys

Lyspære
Bytt til sparepærer i alle lamper.

Selv om bruken av lys ikke er det som tærer mest på strømregningen kan det å bytte ut gamle lyspærer med sparepærer være en god idé. Du kan også gå ned i antall watt på pærene, du har sjeldent behov for full flombelysning i alle rom.

Dusj

dusj strøm
Installer sparedusj.

Oppvarming av vann til husholdningen utgjør en stor del av energibruken i en bolig. Er dere mange i familien blir det ekstra viktig å tenke over bruken. Innfør korte og raske dusjer. Slå av vannet når du f.eks skal såpe inn håret. Dette er også et godt miljøvennlig tiltak. Hvis du i tillegg installerer sparedusj har du gjort gode grep.

Vaske og tørke tøy

klesvask strøm
Ikke vask kær før du har en full maskin.

Fyll vaskemaskinen full før du vasker klærne. Det er det både miljøvennlig og energibesparende tiltak. Bruk tørketrommel så lite som mulig, da bevarer du også klærne dine lengre. Et tips er også å bruke hurtigprogrammene på vaskemaskinen, da forkorter du ofte vasketiden med over 1 time. Hurtigprogrammene i dag har også mulighet for vask på 90 grader.

 

Andre enkle tiltak som å skru av alt elektrisk utstyr som ikke er i bruk, og koke maten med lokk på er lurt å innføre i hjemmet. Hvis du bor i et lite hus eller leilighet hvor det også er lavt under taket, kan det å brenne lys hjelpe på varmen. Dette vil ikke ha veldig store utslag på selve regningen, men fra et miljømessig syn så er det greit å ikke bruke mer strøm enn hva vi egentlig trenger 🙂

 

 

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...