Lag hjemmebakt brød og rundstykker til matpakka

Lag hjemmebakt brød og rundstykker til matpakka

Hva med å bruke helgen til å bake noen brød til uken som kommer? Å bake eget brød kan spare deg for noen kroner, men den aller beste gevinsten er at det er lite som smaker så godt som nybakt brød. Lag opp både brød og rundstykker, servér noe til søndagsfrokosten, frys ned resten, og ta opp det du trenger gjennom uken. Når du baker brødet selv vet du akkurat hva du har hatt i det av ingredienser, og du kan tilpasse alt til hvordan du, og dere, liker det. Vi har funnet tre oppskrifter på hjemmebakt brød og rundstykker til frokosten og matpakkene.

Gulrot brød

Gulrotbrød 2
Ha gulrøtter i brødet og det holder seg saftig lenge.

Lager du brød med raspet gulrot holder brødet seg saftig lenge. Samtidig får du sneket inn litt ekstra grønnsaker i kosten. Smaken er det ingenting å si på, og brødet, det passer til alt.

1 porsjon gir ett brød

Dette trenger du:

  • 2 revne gulrøtter
  • 1 pk gjær
  • 4 dl melk
  • 400 hvetemel
  • 100 sammalt hvete, fin
  • 50 sammalt rug, fin
  • 1 ss maltekstrakt (kan sløyfes)
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

  1. Skrell og rasp gulrøttene.
  2. Varm melken til den er lunken. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over melk og rør ut til gjæren har blandet seg med melken. Du kan også bruke tørrgjær, da behøver du ikke varme melken, du blander tørrgjæren direkte i melblandingen.
  3. Tilsett melet og elt deigen i 10 minutter. Du kan kna deigen for hånd. Kna til deigen er smidig.
  4. Tilsett maltekstrakt, gulrot og salt. Fortsett eltingen i 10 minutter.
  5. Dekk til deigen og la den heve til dobbelt størrelse.
  6. Ha mel på benken og hell deigen ut på melet. Kna deigen godt sammen, form til et brød og legg det i en smurt brødform.
  7. Etterhev i 30 minutter.
  8. Stekes i ca. 30 minutter ved 225°C.
  9. Avkjøl brødet på rist.

Tips: Del brødet opp i skiver og frys ned i porsjoner.

Saftige rundstykker med yoghurt

undstykker med yoghurt
Super saftige rundstykker med yoghurt.

Med yoghurt i rundstykkene er du garantert at de holder seg saftige i flere dager. Bruker du det du har av nøtter, gryn og müsli blir de ekstra mettende.

1 porsjon gir ca 12 rundstykker

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 150 g havregryn
  • 50 g linfrø
  • 1 ts salt
  • ½ pk gjær, fersk eller tørr
  • 4 dl vann, fingervarmt
  • 1 ¼ dl naturell yoghurt

Slik gjør du:

  1. Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen.
  2. Ha i vann og yoghurt. Elt deigen godt sammen.
  3. Dekk til bollen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbel størrelse.
  4. Dryss mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna deigen lett sammen og del opp deigen i 12 like store deler.
  5. Kle en ildfast form med bakepapir og plasser de 12 rundstykkene i formen.
  6. Dryss over litt havregryn og linfrø, eller det du måtte ha i hus av nøtter og müsli.
  7. Etterhev i formen i ca 30 minutter.
  8. Sett stekeovnen på på 225 grader.
  9. Stek rundstykkene i ca 20 minutter, til de er gylne.

La rundstykkene hvile til de er helt kalde.

Tips. Bruk det du har av frø, nøtter og müsli og strø over rundstykkene før de stekes.

Verdens raskeste brød

musli brød
Et mettende og godt brød med valgfri müsli.

Vi er alle ofte litt presset på tid og dette brødet går super raskt og lage. Brødet er fylt med müsli og havregryn, og metter godt en hel skole/ arbeidsdag.

Dette trenger du :

  • 200 g sukkerfri müsli med havregryn. Har du ikke müsli med havregryn tilsetter du havregryn til müslien.
  • 325 g sammalt Hvete
  • 6 g tørrgjær
  • 2 ts maldonsalt
  • 2 1/2 dl lettmelk
  • 2 1/2 dl vann

Slik gjør du :

  1. Bland sammen müsli, gjær, salt og mel i en bolle.
  2. Rør inn melk og vann, deigen skal minne om tykk havregrøt.
  3. Ha en deigen i en brødform, som er smurt på forhånd.
  4. Sett formen med deigen i i en kald stekeovn.
  5. sett ovnen på 110 grader.
  6. Stek i 45 minutter.
  7. Etter 45 minutter skrur du opp ovnen til 180 grader.
  8. Stek brødet i ytterligere 1 time.

Det skal være gyllenbrunt og gjennomstekt. Hvelv brødet ut av formen og bank på brødet i bunnen. Når det er ferdig stekt skal det komme en hul lyd når du banker på det.

Dette brødet har, som du sikkert skjønner, en tett konsistens. Men om du føler at det ikke er gjennomstekt kan du steke det noen ekstra minutter i ovnen.

Tips: Finhakk múslien før du har den i deigen så blir den bedre for barna.

Å bake brød kan være både koselig og samlende. Ta med barna på bakingen og la dem se og føle at de baker sitt eget matpakkebrød, som de skal ha med på skolen og i barnehagen.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...