Derfor smaker reinsdyrkjøtt fra ulike områder forskjellig

Derfor smaker reinsdyrkjøtt fra ulike områder forskjellig

Nå starter sesongen hvor du kan kjøpe ferskt reinsdyrkjøtt med stedsmerking

Men visste du at forskjellige beiter gir ulike smaksopplevelser og at det er mulig å smake forskjell på høst- og vinterslaktet rein?

Reinsdyrkjøtt smaker ikke nødvendigvis likt uansett hvor det kommer fra. Hva reinen spiser, når på året den slaktes og hvor den ferdes er alle faktorer som kan spille inn på hvilken smak du får. Du kan med andre ord bli en slags kjenner av reinsdyrkjøtt, på samme måte som vinkjenneren kan fortelle hvilket land og distrikt et glass rødvin kommer fra.

QR-kode gir nyttig produktinformasjon

Visste du at produsenten Finnmark Rein lar deg spore varen slik at du kan finne frem til riktig smak når du skal kjøpe ferskt reinsdyrkjøtt? Nytt i år er at alle pakningene med ferskt reinsdyrkjøtt har på innsiden av emballasjen fått en QR-kode som tar deg direkte til hjemmesiden. Her får du raskt tilgang til informasjon om alle produktene, beitedistrikter og ikke minst flere tips til inspirerende oppskrifter.

  • Det at varene er sporbare gir en pekepinn om kjøttet for eksempel vil smake mildt eller ha en mer utpreget sterk viltsmak, og gjør det enklere for deg å velge riktig smak for riktig anledning, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein.

Det ferske reinsdyrkjøttet kommer fra 13 beitedistrikter i Nord-Troms og Finnmark, og alle produktene er sporbare med et stedsmerket kart som viser hvor reinen har beitet og hva den har spist. Det er også stor forskjell på hva og hvor mye reinen spiser gjennom de ulike årstidene, og dette vil også ha betydning for smaken. Om sommeren kan reinsdyr spise to til tre ganger mer enn de gjør om vinteren. Reinen foretrekker et ferskt beite, og beiter ikke mer enn naturen tåler, forklarer Are Smuk Figved. Mange dyr holder seg ved kysten om sommeren, og trekker til innlandet i vinterhalvåret. Ved kysten spiser reinsdyrene ofte næringsrik kost, inkludert tang og tare som gir dem viktige mineraler. Reinen vet selv når det er på tide med endring, og hele reindriften er derfor styrt etter reinens premisser. Om vinteren trekker reinen opp på vidda for å spise lav som den graver frem under snøen, forteller Are Smuk Figved.

Foto av: Uniform

Ulike beitedistrikter gir særegne smak

Hver reinflokk kan også ha sin særegne smak, siden de beiter i ulike beitedistrikter. Både flora og fauna varierer mellom de 13 beitedistriktene som det ferske reinsdyrkjøttet til Finnmark Rein kommer fra. Reinflokken som beiter i Beahcegealli-distriktet nær Kautokeino har for eksempel ofte en særegen, mild smak, sier Are Smuk Figved. Det er fordi den kun beiter i innlandsstrøk, sommer som vinter. Andre flokker oppholder seg ved kysten og i skogsterreng om sommeren og høsten og trekker innenlands bare om vinteren. Disse får en mer variert smak, avhengig av når de slaktes.

Smaken på reinsdyrkjøttet kan også påvirkes av når på året reinen slaktes. Høstslakt kan smake mer av urter og gress fordi disse dyrene har kommet rett fra sommerbeite ved kysten. Rein som slaktes senere i vinterhalvåret kan smake mildere på grunn av at den i hovedsak har spist lav.

Været spiller også en rolle. En mild vinter gjør det lettere for reinen å grave frem mat under snøen, og dette gir ofte ekstra godt kjøtt. Reineiere som Finnmark Rein jobber med forteller at årets vinter har vært snill med gode beiteområder, og det samme har det også vært i sommer. Litt for varmt enkelte plasser. Reinen trives best i kjølige forhold, så hvis det blir for varmt trives ikke reinen så godt. Alt for varm sommer er heller ikke bra for beiteplanteveksten.

Felles for alt reinsdyrkjøtt er at det er svært sunt og magert, og fullstendig fritt for tilsetningsstoffer. Siden reinen er på mer eller mindre evig vandring får den flotte muskler med lite fett.

Fem faktorer som påvirker smaken på reinsdyrkjøtt

  1. Sommerbeite: Kystnært med mye gress pluss mineralrik tang og tare.
  2. Vinterbeite: Innlandet og vidda tilbyr for det meste lav, men også bær, lyng og mose før snøen kommer.
  3. Beitedistrikter: Flora og fauna varierer mellom ulike beitedistrikter i Finnmark og Nord-Troms. Rein fra ulike flokker kan derfor smake ulikt.
  4. Slaktetid: Høstslaktet rein kan smake mer av urter og gress, mens vinterslaktet rein kan smake mildere fordi den stort sett har spist lav.
  5. Været: En mild vinter gir ekstra godt kjøtt med fyldigere smak siden reinen spiser ekstra mye lav.

Lykke til med matlagingen 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...