Slik lykkes du med Rosene i Hagen

Slik lykkes du med Rosene i Hagen

Rosen er vakker, men den kan være vanskelig å lykkes med. Fortvil ikke, med litt kjærlig stell og omtanke kan du få roser i hagen andre bare kan drømme om. Roser kommer i flere slag som buskroser, stilkroser, klatreroser og markdekkende roser. Buskrosene er nok de mest hardføre og kanskje den enkleste å lykke med. Og det er ingen uting, for jammen er de vakre i all sin prakt.

Plante roser i hagen

Roser 1
Plant nye roser i hagen din på våren.

Ønsker du å plante nye roser i hagen din er det et par ting du bør ta hensyn til for å gi rosene dine de beste vekstforhold. Roser som plasseres på feil sted vil misstrives og kan bli mer utsatt for sykdommer.

 • Plant nye roser tidlig på våren. Da rekker de å slå godt med røtter før vinteren og frosten kommer.
 • Begynn med å kjøpe roser som er i potter med både røtter og blader. Skal du plante rosene i et bed hvor du allerede har, eller har hatt roser, kan det være greit å bytte ut litt av jorda. Rosene trenger mye næring og med allerede eksisterende roser i samme bedd kan det oppstå jordtretthet.
 • Roser skal plantes 10 cm lengre ned i jorda enn størrelsen på potten som rosene kommer i. Sørg for god drenering når du planter rosene dine, og vann godt før du fyller plantehullet med jord.
 • Rosene trenger 6 timer med Sol hver dag så sørg for å plante dem på en solrik plass. Hvis du virkelig ønsker deg roser til hagen, men har mindre sol i hagen enn 6 timer, finnes det roser som trenger mindre sol. Spør deg frem på hagesentrene,de hjelper deg.
 • Du må ikke plante roser inntil husveggen eller under tak. Rosene er veldig glad i vann og må få tilgang til regnet. Inntil husveggen og under tak blir det fort for varmt og tørt så i så tilfelle må du være veldig veldig flink til å vanne dem.
 • Spray rosene forebyggende med et soppmiddel. Da unngår du mørke flekker på bladene som blir gule og faller av. Spray ca. hver 14. dag.

Du kan plante roser i potter til å ha på terassen eller i hagen. Da bør du velge mindre roser og plante i store potter. Skal de trives er det viktig at du planter dem i rosejord, samt vanner og gjødsler dem godt gjennom hele sommeren.

Dette bør du gjøre for rosene på våren

Roser 2
Stell pent med rosene dine både vår og høst, det vil du ha igjen for.
 • Buskroser kan du klippe ned til 15 cm over bakken etter siste frostnatt, eller når bjørka har fått museører. Fjern døde, skadede og tynne greiner på både busk og klatrerosene. Du kan fint fjerne sideskuddene på klatrerosene da ser den mer stelt ut.
 • Start våren med å gjødsle rosene godt. Men husk å ikke bruke gjødsel som er tilsatt klor, da forgifter du rosene dine.
 • Stilkrosene kan du kutte ned til 25 cm over bakken.
 • Bunndekkende roser kan være som de er.
 • Hvis du vil kan du kan beskjære buskrosene ned til 30 cm hvert tredje til fjerde år.

Slik steller du rosene gjennom sommeren

Roser 4
Buskrosene kan vokse seg store og flotte.
 • Knip av blomstene som er avblomstret og fjern gamle, visne blader da kan du få ny blomstring.
 • Rosene er veldig glad i gjødsel så sørg for å gjødsle dem både vår og sommer. De blir sterkere og mindre utsatt for sykdom.
 • Skulle du få bladlus så forsøk å spyle dem av med hageslangen før du eventuelt går hardere tilverks.
 • Hageroser vil ha jevnt fuktet jord, så det krever at du vanner hvis det er lite med regn. Pass på så de ikke tørker, da blir de missfornøyde og henger med hodet. Når du skal vanne rosene så pass på at du vanner røttene. Vanner du selve bladverket blir de våte og kan tiltrekke seg skadedyr og soppsykdommer. Vann direkte ned i jorda. Rosene har dype røtter så ikke vær gjerrig på vannet.

Vann, gjødsel og sol er det aller viktigste du kan gjøre for å få flotte roser i hagen.

Dette bør du gjøre for rosene på høsten

Roser 3
Rosene kommer i mange vakre farger, velg litt forskjellig til hagen din.
 • Hvis du plantet roser i store potter tidlig på sommeren, kan du gjerne plante den i hagebeddet på høsten. Har du veksthus eller drivhus kan du sette dem der frem til neste vår. En kjeller gjør også nytten sin. Dette for at de ikke skal fryse gjennom vinteren. Potteroser er ikke så hardføre som de du har plantet i hagen.
 • Hvis du vil ha en sterkere buskrose kan du beskjære den helt ned. Den kommer opp igjen, sterkere enn noengang.
 • Ta vekk gamle blomster og knopper.
 • Klatrerosen kan du beskytte ved å legge en striesekk over.
 • Lave roser kan dekkes til med granbar, løv eller snø.

Noen roser er engangsblomsterende og andre kan blomstre flere ganger og helt frem til frosten kommer, så let frem de rosene du vil ha i hagen din.

Pass godt på rosene dine og andre blomster gjennom sommeren, og skal du på ferie bør du planlegge litt ekstra for hagen og blomstene dine. Vi har samlet tips til deg som lurer på hvordan du best kan bevare plantene dine mens du er på ferie.

Roser er symbolet for skjønnhet og styrke og de kunne ikke hatt et mer passende navn. De er både vakre og sterke når det gjelder.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...