Endelig har den tiden av året kommet hvor vi kan hygge oss ute, og da tar vi selvsagt frem grillen. Den har mest sannsynlig vært lagret gjennom vinteren og nå skal den frem i all sin prakt. Om du har gassgrill eller kullgrill så må den rengjøres. Vi har sett på hva du må gjøre for å få grillen din klar til bruk.
Gassgrill
Undersøk gasslangen
Før du kan ta gassgrillen din i bruk må du sjekke gasslangen. Aller først kan du «knekke» slangen litt og se om du kan se tydelige sprekker. Deretter bør du blande såpevann i f.esk en tom flaske med oppvaskmiddel. Ta såpevannet og gni på slangen. Der det bobler er det hull. Om det ikke bobler så er slangen hel og fin og kan brukes denne sesongen også. Husk at slangen kan morkne og bør byttes hvert 3 år. Bruk kun slanger for LPG/propan.
Gassflasken
Gass går ikke ut på dato. En propanflaske som vanligvis brukes til grill overlever en vinter ute, og gasskvaliteten vil ikke bli forringet av den grunn. Flasken vil heller ikke bli skadet av en overvintring. Men det kan være en fordel å sjekke pakningen som sitter på ventilen til grillen, om den er i orden. Husk at flasken alltid skal stå oppreist, og må ikke bli utsatt fot unormal oppvarming eller sterk solvarme. De fleste gassgriller i dag har et rom i grillen hvor flasken kan stå. Bruk det og slå av gassen etter hver gang du har brukt grillen.
Rengjøring
Det er viktig å rengjøre grillen skikkelig før du tar den i bruk for sesongen. Men husk at så lenge du sørger for at grillen blir skikkelig varm før du bruker den igjen for første gang, vil du brenne ut eventuelle bakterier, og smittestoffer vil dø ut av varmen.
Ta ut grillristene og sett de til side. Hvis det er mye skitt og fett i bunnen av grillen fra i fjor, så bruk en skrape av tre eller av plast og skrap ut av selve grillen.
Til brenneren fungerer det bra med en grillbørste.
Sett på grillristene, og sett grillen på full varme. Gamle matrester vil bli forkullet og du kan børste ristene rene når de er avkjølt.
I bunnen av grillen kan du ha en fettoppsamlingsbeholder i bunnen. Denne må du tømme før du setter i gang med årets grilling. Det er også noe du bør gjøre jevnlig. Den kan fort fylle seg med fett og det kan faktisk ta fyr.
Kullgrillen
Selv kullgrillen må rengjøres før den tas i bruk for sesongen.
Først tar du av ristene og setter dem til side. Deretter vasker du kullgrillen godt både på utsiden og innvendig. Her kan du bruke såpe, vann og en svamp, samt litt godt papir til å tørke over grillen.
Ta frem ristene . Skrubb dem med en grillbørste. Her gjør du det samme som med gassgrillen. Tenn grillen og la ristene brenne av seg under høy varme. Da dør alle bakteriene. Har du rister av støpejern så smør de inn med nøytral olje etter rengjøring.
Vi ønsker dere en strålende grillsesong med mye god mat og nye minner 🙂