Å brygge eget øl har vist seg å bli en svært voksende hobby i det ganske land. Det er moro, ikke spesielt vanskelig, og mest sannsynlig blir resultatet noe du kan servere venner og naboer med et stort smil. Du trenger hverken eget bryggeri eller avansert utsyr for å kunne brygge øl hjemme. Det finnes en mengde med butikker som kan hjelpe deg i mål med det utstyret du trenger. Ølbrygging er en artig hobby, og det er stor sannsynlighet for at du blir bitt av basillen.
Brygge ditt eget øl
Brygging er en prosess der vann, malt, gjær og humle omdannes til øl. Å brygge ditt eget øl behøver ikke være vanskelig, og det finnes flere forsjellige metoder å brygge øl på. Den ene er å brygge ved hjelp av et ølbryggesett, veldig greit for en nybegynner. Da vil du få litt inntrykk av hvordan det gjøres.
Den andre metoden er å brygge ved å meske malten. Når du brygger øl er det bra om du bruker en notatblokk og skriver ned hele prosessen. Da vil du enkelt finne frem til riktig fremgangsmetode når du virkelig treffer blink med oppskriften din.
Husk at alt utstyret du bruker må være vasket og være helt sterilt. Gjærbehandlingen er noe av det viktigste du gjør, og husk å la ølet modne lenge nok. Ølbrygget må stå i et rom, eller et sted, som har en temperatur på rundt 20 grader de første 1 til 2 ukene, deretter må det stå i en kald kjeller til brygget er ferdig gjæret og klart til å nytes.
Brygging ved mesking
Skal du brygge øl ved mesking trenger du:
- Tøysil til meskingen.
- Kjølespiral
- Gjæringskar
- Hevert
- Korkpåsetter
- Temperaturmåler
- Tomflasker
- En stor kjele som rommer minimum 10 liter.
- Vann.
- Malt – er korn som har spiret og som deretter er tørket
- Humle – som har også har en antiseptisk virkning. Den beskytter ølet mot vekst av bakterier. Jo mer humle, jo mer beskyttelse. Det finnes flere humletyper som tilfører forskjellige typer bitterhet, smak og aroma.
- Ølgjær av god kvalitet. Brukes til gjæringen av brygget.
Det heter seg at man mesker malten i forhåndsvarmet vann. Det vil si at malten knuses, legges i varmt vann og siles. Da får du en væske som kalles vørter. Vørteren kokes og tilsettes humle underveis, etter avkjøling blandes gjæren inn. Det er dette som kalles moderne maltbrygging. Hensikten med mesking er å få omdannet alle stoffene i malten til næringsstoffer.
Kok sammen vann og maltekstrakt i 60 til 90 minutter. Deretter tar du ut malten og sitter igjen med vørter som du koker videre i 60 til 90 minutter. Tiden avhenger litt av hva slags øl du ønsker og brygge. Tilsett Humle og andre ingredienser for smak eller bitterhet i ølen. Humlen er med underveis i oppvarmingen av vørter til koking, samt i hele koketiden. Husk å få mye oksygen i vørteren ved å bruke et dørslag når du heller ølet over i et rent fat. Det beste er å finne en oppskrift du kan prøve, der vil hele fremgangsmetoden stå greit forklart. Etter mesking og koking av vørteren skal ølet gjære i én til to uker før det flaskes, og må til slutt modnes i minimum to uker i en kald kjeller.
Brygging med ølbryggesett
Skal du brygge øl med ølbryggesett trenger du:
- Et bryggesett med alt du trenger. En forhandler vil hjelpe deg med alt du har behov for. Et bryggesett er en engangsinvestering og kan brukes igjen og igjen.
- En stor kjele som rommer minimum 10 liter.
- Vann
- Maltekstrakt
- Humlepellets
- Ølgjær av god kvalitet. Brukes til gjæringen av brygget.
- Sukker som skal brukes i sukkerlaken som skal tilsettes til ettergjæring når brygget er tappet over på flasker.
- Ønsket smakstilsetning. Du kan tilsette det du ønsker av smak til ølet ditt. Noen bruker appelsin og noen bruker krydder. Prøv deg fram og lag ditt perfekte øl .
Er du nybegynner kan du gjøre det hele enkelt ved å helle så mye vann i kjelen som du får plass til og bruke tørr eller flytende maltekstrakt, da slipper du hele meskeprosessen. Kok vannet sammen med maltekstrakt og humle, og kok det hele så lenge det er behov, ca. 1 time. Det kan tid å få det hele til å koke opp siden kjelen inneholder 10 liter med væske som skal bli varmt.
Når koketiden er over setter du brygget tilside og kjøler det ned til 20 grader. For å fremskynde kjølingen kan du legge godt med isbiter rundt kjelen, da blir brygget avkjølt raskere.
Når brygget har nådd 20 grader heller du brygget over i et rent fat og tilsetter vann så mengden tilsammen blir 25 liter. Deretter strør du gjær over, setter på lokket og rister gjæringskaret. Husk å sette på gjærlåsen!
Når gjærlåsen har sluttet å lage lyd venter du i 3 dager. Vask og steriliser aller flaskene du skal bruke til ølet.
Kok opp og tilsett sukkerlake. Sukkerlaken skal gi ølet etterrgjæring på flaskene.
Tapp ølet på flaskene. og kork dem godt. La ølet stå noen dager i et rom med 20 grader, deretter setter du flaskene en kald plass, som f.eks i en kjeller i 25 dager.
Lag ølet du liker
Du kan tilsette ølet de smakene du liker best, og du kan eksprimentere deg frem. Det finnes mange oppskrifter som kan hjelpe deg underveis. Prøv med smaker som du synes er spennende. Mange bruker krydder og urter som Chilli, eller frukt som Appelsin.
Det finnes flere triks som vil gjøre ølet ditt enda bedre. Som f.eks å bruke ølgjær av god kvalitet istedenfor vanlig gjær.
De som har brygget en del øl opp igjennom er alle enige om at renhold og temperaturer er det aller viktigste for å få godt og smaktfult øl. Får du bakterier i brygget vil det forringe smaken, så her er det viktig at du er nøye.
Gratulerer med ny hobby og riktig lykke til 🙂