Har du flere ganger hatt egg i kjøleskapet som har stått til langt over datostemplingen for holdbarhet, og rett og slett hevet eggene i søpla? Det kan du faktisk slutte med først som sist. For å tilfredsstille det europeiske regelverket blir norske egg datostemplet med 28 dagers holdbarhet, men sannheten er at eggene faktisk er holdbare i lang lang tid.
Utenlandske egg har ofte større fare for salmonella, så der bør du være rimelige sikker på at eggene du spiser er så ferske som mulig.
Hvor lang holdbarhet har egg?
Norske egg har nesten evig liv, og kan faktisk brukes opptil flere måneder etter utløpsdatoen. Du kan være helt sikker på at egg som er to måneder gamle er spiselige, men også enda eldre egg kan fint benyttes. Det forutsetter derimot at eggene har blitt oppbevart kaldt. Mange som liker å bake setter eggene på kjøkkenbenken fordi de helst skal være romtempererte når de skal brukes til baking. Egg fra kjøkkenbenken vil ha kortere levetid enn dem som har blitt oppbevart i kjøleskapet.
Bruk sansene
Det er med egg som det er med andre matvarer, Bruk luktesansen. Er du usikker på om egget kan spises bør du knekke det i en kopp og lukte på det før du gjør noe med det. Det er helt umulig å ikke lukte det om et egg har blitt råttent og uspiselig. Råtne egg har en helt spesiell lukt det rett og sett ikke er mulig å ta feil av.
Vanntesten
Du kan gjøre den kjente «vanntesten» for å sjekke om et egg er dårlig. Det egget som flyter er for gammelt til å spises, mens de som synker er «good to go». Dette gjelder dog mest for utenlandske egg. Det er større fare for at utenlandske egg er bærere av salmonella bakterier enn norske egg. Er du på ferie i utlandet og du lurere på om eggene er spiselige eller ei, kan du utføre vanntesten. Flyter egget bør du kaste det og kjøpe nye.
Lag noe godt av gamle, brukelige egg
Tester du derimot egget hjemme og det flyter, er det ikke dermed sagt at egget er dårlig. Da bør du, nok en gang, knekke egget og sjekke før du eventuelt kaster det. Vi er som sagt ikke plaget med salmonella i egg i Norge. Lukter egget friskt og det ser greit ut, kan du fortsatt spise det, selv om det fløt som en dupp i vannet. Skulle det være lite fristende å spise egget i frykt for at det har begynt å eldes kan du f.eks bruke egget i bakst, eller annen matlaging.
Egg må være hele og uten skader
Når du vurderer egget du har tenkt til å spise, og særlig hvis det har stått en stund, er det viktig at eggeskallet er helt og uten sprekker. Har egget skader vil egget også bli dårlig da det kommer luft til.
Norske høner er friske og raske og blir tatt godt vare på. Nettopp derfor holder norske egg seg bedre enn eggene i mange andre land. Bruk fornuften og sansen dine så er du rimelig garantert at du ikke får i deg dårlige egg.