Bør du spise Egg hver dag?

Bør du spise Egg hver dag?

Egg er noe mange av oss spiser til frokost, mange gjør det også daglig. Vi har i mange år fått høre at å spise for mange egg i løpet av en uke ikke er bra for oss grunnet det store innholdet av kolesterol. Det er gjort mange studier som viser både, for og i mot, å spise egg i større mengder enn et par egg i uken. Det ser fortsatt ikke ut til at forskerene blir helt enige, men vi har tatt en kikk på den informasjonen som ligger der ute og håper du kan ha nytte av den.

Egg inneholder store mengder med blant annet proteiner, samt vitamin D, folat, kalsium, jern, sink og jod. Det finnes mange studier som viser til at egg, uten tvil, er gunstig for oss. Egget har et høyt innhold av viktige næringsstoffer som det norske kostholdet generelt kan inneholde lite av.

Dette bør du vite om egg

Hold vekten

egg frokost
Egg til frokost er en god start på dagen.

Egg er mettende og fylt med proteiner og kan absolutt være med på å gi deg en god start på dagen. Siden egg er med på å holde deg mett lenge holder du blodsukkeret stabilt og kan slippe unna småspising gjennom dagen, som igjen gjør at du lettere kan holde vekten.

Styrk immunforsvaret

egg immunforsvaret
Egg hjelper mot et sterkere immunforsvar.

Egg kan være med på å styrke immunforsvaret. Det inneholder faktisk 22% av det anbefalte inntaket av selen som er med på å forsterke immunforsvaret.

Egg hindrer depresjon

sol
Solen gir oss vitamin D som er bra for både immunforsvaret og den psykiske helsen vår.

Egg er fulle av vitamin D som er viktig for oss, spesielt gjennom vinteren, når vi vi har mindre lys og sol. Mangel på vitamin D kan blant annet gi depresjoner, og når solen ikke skinner kan det være lurt å få vitamin D gjennom kosten.

Et sterkt skjelett

skjellett
Egg gir deg et sterkt skjelett med rikelige mengder med kalsium.

Egg inneholder også kalsium som er med på å forsterke både tenner og skjelett. Kalsium hjelper til med å motvirke benskjørhet og holder tennene friske og sterke etter som årene løper forbi oss.

Egg inneholder folat

baby
Folat er viktig for babyer i svangerskapet.

I egg finner du også en god kilde til folat som kroppen trenger for å bygge røde blodceller. Folat er også viktig for fosterets utvikling gjennom svangerskapet.

Sterkt hår og frisk hud

hår
Egg er med på å gi deg sterkt hår og frisk hud.

B-vitaminene og omega 3- fettsyrene i egget sørger for sterkt hår, ren hud og sterke negler.

Bakst som inneholder egg

egg bakevarer
Bakst inneholder usynlige egg, ha kontroll på det du spiser.

Helsemyndighetene mener at friske mennesker kan spise to synlige egg pr .uke, som i eggerøre samt stekte og kokte egg. I tillegg kan du spise to usynlige egg som er en del av bakst og sauser, altså 4 egg i uken, til sammen. Dette for å unngå forhøyet kolesterol som de mener kan oppstå ved inntak av for mange egg i uken.

Flere studier har derimot friskmeldt egget fra faren for forhøyet kolesterol og har konkludert med at ett egg til dagen ikke utgjør noen fare for helsen vår.

Variert kosthold

egg mat
Det viktigste du kan gjøre er å ha et variert kosthold.

Egg er ett av de mest kolestrolholdige matvarene vi har. Forskerene er likevel ikke helt enige om hvor skadelig det kan være for kroppen med inntak av flere egg i uken. Men det de vet sikkert er at jo høyere kolesterol du har, jo høyere risiko er det for hjertesykdom og tidlig død. Spørsmålet er likevel hvilket kosthold du har i tillegg til eggene du eventuelt spiser.

 

Det er vanskelig å finne helt konkrete bevis for om flere egg i uken er skadelig eller ei, men det vi kan konkludere med er at det aller viktigste er et allsidig kosthold. Hverken for mye, eller for lite, av det ene eller det andre, er bra. Husk også at det er eggeplommen som inneholder kolesterolet og ikke eggehviten.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...