Soverommet er kanskje ikke det rommet du prioriterer å vaske hver fredag, men det burde du. Soverommet og madrassen din kan være et eldorado for små krypdyr. Alt fra Midd til Edderkopper kan krype rundt i sengen uten at du vet det. Mange av krypdyrene har en forkjærlighet for støv, matrester og hudrester. Renhold er derfor alfa omega for ikke å tiltrekke seg småkryp.
Midd
Midden koser seg på varme soverom med dårlig lufting. Hvis du i tillegg sjeldent skifter sengetøy og slurver med vasken, lager du optimale forhold for midden. Midden kan faktisk være med å utvikle allergi hos de som er disponert for det. For å få bukt med midden som koser seg i sengen din, bør du sørge for å holde rommet fritt for støv. Vask og skift sengetøy hvertfall hver 14. dag. Du er kanskje lært opp til å re opp sengen din hver dag? Det bør du slutte med. Midden liker fuktighet, og sengetøyet blir fuktig etter en natt med søvn. La sengen være uoppredd, da slipper du ut fuktighet som du har avgitt i løpet av natten. Bor du et sted hvor du har kalde vintre med 15 til 20 minus? Da bør du legge madrassen ute i ett døgn, så tar du garantert livet av midden.
Majorstubillen
Billene stammer fra Afrika og spres hovedsakelig gjennom transport av varer og gjenstander i Norge. Første gang billen ble oppdaget i Norge var på et studenthjem på Majorstua. Da fikk den navnet Majorstubillen. På sommeren kan denne karen fly fra leilighet til leilighet, så får du besøk av denne billen bør du gi beskjed til naboene dine. Larvene til Majorstubillen lever av ull, fjær, husstøv og matsmuler. Hvis Majorstubillen skulle gjøre sin entré i huset ditt så sørg for å holde rommene i huset rene, og pakk inn dyrbare klær av pels og ull i plast. Samtidig er det en fordel å ikke bruke ullpledd i sengen. Larvene trenger vann for å utvikle seg, så det er bedre å støvsuge enn å vaske. Du kan oppdage billen ved å legge merke til synlig flisete vinduskarmer og flisete hull i ullklærne dine. De reagerer ikke med døden på innsektsgift. Det beste du kan gjøre er å fryse tekstiler som er angrepet, siden billene dør ved -18 grader. Støvsugg godt og kast støvsugerposen.
Fuglelopper
Fuglelopper er lopper som ofte katten drar med seg inn. Hvis du er en av de som pleier å la pus ligge i sengen din er det stor sannsynlighet for at du kan bli bitt av disse loppene. Som oftest får man loppebitt på bena og rundt magen. De er bare 2-3 mm lange og kan hoppe så langt som 30 cm. Det er med loppestikk som med myggstikk, noen får kraftig kløe mens andre ikke merker stort. Fuglelopper kommer fra fuglereder som pus spaserer under, tar med seg loppene i pelsen, og deler dem med deg. Det aller beste du kan gjøre er å finne fugleredet og fjerne det. Spray med insektmiddel både før og etter fjerning, da unngår du at noen lopper henger igjen og blir med katten din inn, nok engang. Du må ikke fjerne redet før ungene har forlatt hjemmet sitt, og bruk regntøy når du fjerner det. Putt fugleredet rett i en plastpose og kast det.
Fugleloppene tåler ikke varmt inneklima i mer enn 1 til 2 uker, deretter dør de og tørker. I en uoppvarmet hytte kan de selvsagt leve litt lengre. Rist sengetøy eller soveposen og du kvitter deg med fugleloppene.
Veggdyr
Veggdyr liker seg der hvor vi sover og hviler. De er aktive på natten og kommer frem fra sømmene i madrassen, eller fra mellom putene i sofaen. De lever av å suge blod av oss, og de er vanskelige å oppdage siden de er raske med måltidet sitt. I tillegg så bedøver de bittstedet før de forsyner seg av blodet vårt. Livssyklusen til et veggdyr er kort, men angrep fra veggdyr kan utvikle seg i en rasende fart. Oppdager du veggdyr på høylys dag så kan du være sikker på at du har et stort angrep av veggdyr. Du kan få veggdyr i hus via gamle møbler og bagasje som du har lagt på sengen på et feriested. Med deg hjem fikk du mer enn brunfarge og gode minner, nemmelig veggdyr. Bittene kan i begynnelsen minne om myggstikk eller eksem. Bittmerkene kommer som oftest rundt håndledd, ankler og på halsen, de områdene av kroppen som ikke er tildekket av dynen når du sover. Får å få bukt med veggdyr må møbler, inventar og klær fryses ned. Listverk må behandles med damp og kjemikalier. Veggdyr dør ikke ut av seg selv, og det aller beste er å få hjelp fra fagfolk.
Flått
Flåtten henger seg ofte på hunden eller katten din når den har vært ute og gått i kratt, gress eller busker. En Flått som ikke har hengt seg skikkelig fast kan fint finne veien fra kjæledyret ditt til både sengen, sengetøyet eller møbler og pledd. Pass på at dyrene dine ikke sover i sengen og undersøk dem ofte. Fjern flått som har satt seg fast, og ta en ekstra kontroll på deg selv også. Har du vært uheldig og blitt «bitt » av en Flått, fjern den med engang og hold øye med stedet den satt fast. Blir det stor rød ring rundt «bittet» må du kontakte legen.
Edderkopp
Edderkoppen kan både bo i madrassen din, og den kan bite deg. Edderkoppen liker mye det samme miljøet som midden, så her har du nok en grunn til å vaske godt på soverommet én gang i uken. Skift sengetøy ukentlig og vask godt, også under sengen. Sørg for å ikke ha typiske støvsamlere under sengen, så slipper du at edderkoppene benker seg til og gjør det hjemmekoselig for seg og eggene sine. Spray gjerne med litt lavendelolje på soverommet. Eddderkoppen skyr lavendel som er giftig for dem.
Krypdyr tiltrekkes av hudrester, støv og matrester. Sørg for å holde soverommet og resten av huset rent, og ikke la klær ligge rundt forbi. Da fjerner du mye av det som tiltrekker småkrypene.
Lykke til i kampen mot krypdyrene som kan bo i sengen din og på soverommet ditt 🙂