Vi elsker å pynte med blomster både inne og ute, og julen er intet unntak. Det finnes en mengde planter som vi anser spesielt som juleblomster, og ofte pyntes de med glitter og stas. Juleblomster, kan som mange andre planter, være giftige i små og store mengder for både barn og dyr. Vi har tatt en kikk på hvilke juleblomster du bør være forsiktig med, holde et ekstra øye med, og kanskje sette litt høyere enn andre planter hvis du har småtasser i hus.
De fleste av plantene som er giftige er det først ved relativt stort inntak, men det er likevel viktig å være sikker på hvilken plante barnet eller den firbente har forsynt seg av hvis symptomer skulle oppstå.
Julestjerna
Julestjerna har fått et litt ufortjent dårlig rykte. Skulle det gå noen biter av denne blomsten inn i munnen på liten eller stor så er det helt ufarlig. Den inneholder kun mildt irriterende plantestoffer. Det er likevel greit å være klar over at selv om den ikke er giftig så inneholder planten slimhinne- og hudirriterende stoffer. Den kan derfor være et stort problem for allergikere. Denne planten kan fremkalle luftveisproblemer, eksem og allergi.
Løkplanter
Løkplanter inneholder plantesaft som er giftig som kan gi forgitftingssymptomer etter å ha fått i seg deler av blomsten, bladet eller blomsterløken. En forgiftning vil gi symptomer som kvalme, oppkast og diaré.
Kristtorn
Kristtorn har røde bær som kan virke fristende for små munner og da er det godt å vite at en liten neve med disse ikke er dødelig. Derimot er planten en sterkt irriterende plante og kan fremkalle oppkast, kvalme og diaré.
Asalia
For å bli forgiftet av en Asalia må det inntas en hel del. Det er likåvell greit å vite at den ikke er regnet som spiselig, og det kan være lurt å sette den litt skjermet for små tasser som rusler rundt i huset ditt.
Kjæledyr og giftige juleplanter
Dyrene våre kan også bli syke av forgiftning og det er fort gjort at våre firebente fatter interesse for en plante eller to. Sørg for å ikke plassere plantene slik at katter eller hunder kommer lett til dem. Skulle de bli utsatt for forgiftning kan de oppleve oppkast, diaré, skjelvinger, svakhet og kramper. Det skal ganske store inntak til for at dyrene skal bli forgiftet, men oppdager du noe unormalt og mistenker forgiftning bør du ta kontakt med dyrlegen.
Juleglede, julekaktus og juleroser blir ansett som ufarlige planter, men inntak av juleroser kan påvirke hjerterytmen og gi magesmerter. Skulle du oppdage at noen har fått i seg deler av en juleplate bør du ta kontakt med giftinformasjonen på tlf: 22 59 13 00. De vil hjelpe deg og fortelle deg hvordan du bør gå frem.
Med det ønsker vi alle en fredfull og giftfri jul 🙂