5 ting du må ha på kjøkkenet
Jeg har alltid ment at kjøkkenet er hjertet av huset. Det er her den virkelige kjærligheten kommer frem. Vi lager mat til familien vår, til oss selv, eller til gode venner. Og det er enkelte ting som gjør jobben på kjøkkenet enklere. Her har vi samlet 5 ting som er et » must have » på ethvert kjøkken.
Støpejernsgryter
Støpejernsgryter tåler høye temperaturer og kan fint stå i stekeovnen. Jern leder varme, den koker og steker jevnt. Støpejernsgryter er evigvarende og vell verdt sin investering. Du kan få støpejernsgryter i mange forskjellige butikker, i mange prisklasser og størrelser. Kjøp en som ikke blakker deg helt, og se hva du synes Resten kan du ønske deg til jul eller bursdag.
Støpejernspanner er perfekt til å steke kjøtt i. Du kan lage gryteretter i en støpejernsgryte, «One pot dish» som det også kalles. Da putter du alle ingrediensene i gryten, og lar den stå å putre på ovnen, eller setter den i stekeovnen. Lettere kan det ikke bli.
En jerngryte er mer enn perfekt til grytebrød. Gryten varmes opp på forhånd og deigen helles i gryten og settes i stekeovnen. Det brødet som kommer ut av den gryten er verdt å lage flere dager i uken. Vask gryten med varmt vann og såpe, skyll godt.
Skjærebrett
Hvis du investerer i et skikkelig skjærebrett kommer du til å takke deg selv. Vi tror liksom ikke at skjærebrett har så mye å si, men tro meg, det har det. Et skjærebrett i tre er det mest hygieniske du kan ha. Velg et kraftig skjærebrett, og gjerne et med nedfelt kant i brettet. Den kanten vil ta i mot væsken som kommer fra kjøttet når det legges på brettet for å hvile. Da slipper du søl på hele kjøkkenbenken. Samtidig så trenger du og kniven din et rett og stabilt underlag når du skal kutte kjøtt og grønnsaker.
Et tips hvis skjærebrettet sklir på kjøkkenbenken. Fukt en ren klut og legg under brettet, da slipper du at brettet seiler fra deg midt i kuttingen .
Gode kniver
Invister i en god kniv eller flere. Hvis du skal velge én, så velg en som det er litt størrelse på. De bittesmå knivene er grønnsakskniver og passer best til grønnsaker og frukt. Personlig liker jeg de mellomstore og litt større knivene. Pass på at den sitter godt hånden og kutt med innerskjæret på kniven. Husk at kniver ikke skal i oppvaskmaskinen. Vask de godt for hånd, da bevarer du de bedre. Slip knivene når du trenger det. Og pass fingrene, nye kniver er sylskarpe!
Dørslag
Du har sikkert lest det før, men et dørslag er utrolig praktisk å ha på kjøkkenet. Jeg synes alltid den tok veldig plass uansett hvor jeg satte den. Helt til jeg kom på ideen med å feste en krok ved vasken. Nå henger dørslaget der klar til bruk, uten at jeg behøver rote rundt i skuffer og skap for å lete. Dørslag med fot er det aller beste. Den kan du sette rett i vasken. Tøm pastaen for vann ved å helle det i dørslaget eller skyll salater og alt annet som bør skylles. Enkelt og greit .
Stavmikser / Blender
En blender eller stavmikser kan brukes veldig likt. Forskjellen er at blenderen står fast på benken, mens stavmikseren holder du i hånden. Begge variantene er utrolig kjekke å ha på kjøkkenet. Du kan blende supper, lage smoothies, kutte grønnsaker og isbiter. Pass på at du kjøper en variant som er sterk nok til å kutte isbiter, det kan hende du får bruk for det også en dag.
Da har du ønskelisten din klar, og det er bare å begynne å spre ordet 🙂