Smultringer hører julen til, og selv om lukten av selve smultringstekingen ikke trigger smaksløkene sånn umiddelbart er det hevet over enhver tvil at nystekte smultringer smaker fantastisk. Har du aldri laget smultringer før bør du absolutt bruke denne julen på å prøve. Du trenger en smultringutsikker og det får du tak i der de selger bakeutstyr. Vi har laget smultringer med smak av sitron og appelsin dekket med deilig hjemmelaget karamellsaus med havsalt.
Du kan lage smultringene uten å tilsette sitrus med samme oppskrift ved å ikke tilsette sitron og appelsin.
Slik lager du Bestemors Smultringer
Har du smultringene over i en lufttett boks, som en kakeboks, når de er avkjølt så kan du gi noen i julegave til en du er glad i. Smultringer er ikke vanskelig å lage, men det kan derimot ta litt tid. Det er vell verdt strevet når du sitter der og kan kose deg med crispy, nystekte «smultboller».
Dette trenger du:
- 3 egg
- 250 g sukker
- 3 dl seterrømme
- 2 dl kremfløte
- 2 ts kardemomme
- 2 ts hornsalt
- 1 ts bakepulver
- ca 600 g hvetemel
- 1-1,5 kg smult til steking
- revet skall fra en sitron ( kan sløyfes)
- saften fra én appelsin ( Kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Start med å piske egg og sukker til tykk eggedosis.
- Pisk inn rømme og sett til side mens du pisker kremfløten til krem.
- Vend inn den piskede kremen og tilsett kardemomme, hornsalt og bakepulver med 150 g av hvetemelet. Rør melet godt inn i deigen.
- Ha i resten av hvetemelet og elt deigen raskt sammen.
- Dekk til deigen med plast og la den hvile i kjøleskapet til dagen etter, eller i minst 4 timer.
- Når du skal bake ut smultringene tar du ut litt og litt av den kalde deigen.
- Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse og stikk ut rundinger med en smultringutstikker, dypp utstikkeren i mel innimellom så setter den seg ikke fast i deigen.
- Legg smultringene på et brett med mel etter hvert som du stikker ut smultringene.
- Smelt smulten i en gryte eller bruk frityrkoker dersom du har det. Varm opp til smulten holder ca 180 grader.
- Stek ca 4 smultringer om gangen. De vil synke til bunns straks du legger dem i smulten, men vil etter hvert flyte opp til overflaten. Snu smultringene til de er jevnt lysebrune.
- Hent opp smultringene fra smulten og la smultringene renne godt av seg på et kjøkkenpapir.
Legg alle smultringene på en rist til avkjøling. Rett før servering sprinkler du hjemmelaget karamellsaus over. Oppskrift til karamellsaus med havsalt finner du her.
Hvis du steker smultringene i fett i en gryte bør du alltid ha et lokk tilgjengelig i tilfelle fettet skulle ta fyr. Husk at du aldri må prøve å slukke en smultbrann med vann, da kan det gå riktig galt. Nå er det ikke slik at det stadig vekk tar fyr i en smultgryte, men det er greit å være forberedt.
Lykke til og smakelig smultring måltid 🙂