Smuldrepai med Blåbær
Smuldrepai er som sagt utrolig enkel å lage, og du kan lage mange små paier hvis du heller vil det. Siden smuldrepai kan bli litt «flytende» når den er stekt, kan det lønne seg å lage smuldrepaiene i små former eller i små støpejerngryter. Servér dem rykende varme, og topp dem med litt krem eller vaniljekesam direkte i formen, perfekt. Det vanligste er likevel å lage kaken i en rund form. Lager du kaken i en fin form du har, så kan du servere kaken rett på bordet.
Dette trenger du:
- 2dl hvetemel
- 3dl havregryn (små, lettkokte)
- 5ss sukker
- 150g smør
- 300g blåbær
- 100g sukker
- 1ss potetmel
SLIK GJØR DU:
- Ha mel, sukker og havregryn i en bolle og bland godt.
- Skjær smøret i terninger, og bland inn i deigen. Bruker du en kjøkkenmaskin så la maskinen gå slik at alt blir en grynete masse. Du kan også bruke fingertuppene og smuldre smøret raskt inn i det tørre.
- Ha ca. halvparten av deigen over i en rund form. Deigen er litt kompakt så du kan trykke den fint på plass i formen med hendene. Bruk gjerne en fin keramikk form om du har, så kan du sette hele formen på bordet og la gjestene forsyne seg selv.
- Bland bær, sukker og potetmel og ha det over deigen i formen. Du kan godt knuse noen av blåbærene, men sørg for å også ha noen bær som er hele.
- Smuldre resten av deigen over blåbærblandingen.
- Stek paien midt i ovnen ved 200° i 15–20 minutter til deigen er sprø på toppen. Har du ikke varmluftsovn kan du la paien stå noen minutter ekstra.
Denne paien er helt umulig å servere i pene stykker, men dette er, som navnet tilsier, en smuldrepai. Den smuldrer i hendene når du lager den, og den smuldrer når du tar den ut av formen. Ikke la deg lure av det litt rotete uteseende når du får den over på en tallerken, den smaker fantastisk. Servér den gjerne i formen sin.
Paien smaker best hvis du serverer den varm eller lun, gjerne med nypisket krem eller vanilje Kesam til. Spar noen friske blåbær og bruk som pynt. Gjør deg klar for å motta stående applaus, denne kaken kommer du til å lage igjen og igjen.