Dette bør du vite om Blåbær
Du har sikkert hørt det før at blåbær er bær du bør spise ofte, men en god ting kan ikke gjentas ofte nok. Blåbær er én de fem sunneste matvarene du kan spise, og egner seg godt til frokosten. Blåbærene kan også brukes i bakverk, til saft, syltetøy og smoothies, eller du kan spise dem rett fra hånda. Blåbær er viltvoksende i Norge på sensommeren, men kan kjøpes på butikken hele året.
Norske blåbær er blå gjennom hele bæret, mens blåbærene fra butikken er hageblåbær og kun blå i skallet. Hageblåbærene er mildere på smak enn de norske viltvoksende bærene og har ikke like mye antioksidanter som villbærene, men smaker fortsatt nydelig.
Blåbær er noen av de sunneste bærene du kan spise
Blomstringen på norske villblåbær starter allerede i Mai, og de kan faktisk bli opptil 30 år gamle. Du finne dem mest i tett granskog, men også i bjørk og furuskog.
- Blåbær inneholder veldig lite fett og kalorier.
- Blåbær er de bærene som inneholder mest antioksidanter og har store positive virkninger på helsen vår. De inneholder vitamin C, E og Folat, samtidig inneholder de et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C hjelper til med å styrke immunforsvaret.
- De kan forsinke aldringsprosessen og hjelpe hjernen til å holde seg klar og frisk. De kan også bidra til å senke kolesterolet og motvirke kreft.
- Spis blåbær hvis du har magetrøbbel, det vil hjelpe deg. Supert for små barn hvis dere f.eks er på tur. Du kan spise både ferske og tørkede blåbær. Tørkede bær hjelper mot diaré og friske bær hjelper mot forstoppelse.
- Drikk gjerne blåbærsaft eller spis friske bær hvis du vil oppnå maks effekt for helsen.
- Blåbær er bra for synet og kan være med på å hindre synstap på grunn av aldring.
- Bærene reduserer risikoen for hjerte – og karsykdommer.
- Blåbær kan, i følge en undersøkelse utført på mus, kutte antall fettceller i kroppen.
Blåbærbladene har vært brukt i norsk folkemedisin mot diabetes, men kun som et tillegg til medisinen som allerede er foreskrevet fra lege. Et varmtvannsuttrekk er å annse som svakt blodsukkersenkende. Tørk blåbærblader og bruk 1 ss til en stor kopp med varmt vann. La det hele trekke i ca 15 min før du siler vannet med bladene. Må ikke brukes mer enn 3 uker av gangen, forgiftning kan oppstå over lengre tids bruk.
Start dagen med én neve Blåbær
Plukker du godt med blåbær i sesongen kan du fint fryse dem. Når du oppdager at du ikke kommer til å klare å spise dem opp bør du rense og skylle blåbærene og fyse dem ned i egnede fryseposer eller beholdere. Da har du tilgang til norske og ville blåbær i lengre tid, og siden de norske blåbærene har høyeste innhold av antiokisidanter er dette å foretrekke.
Du kan bruke blåbær til veldig mange retter, men det aller beste er å spise dem friske, de kan fint ha vært fryst. De mister litt av effekten når de blir varmebehandlet så prøv å legg det inn som en rutine og starte dagen med én god neve blåbær og gjerne som et mellommåltid i løpet av dagen.
Husk å komme deg ut i skog og mark når blåbærene står klare til å høstes. Det er helt gratis, og vil gi deg goder gjennom vinteren. Det er hyggelig med en skogstur med venner og familie, og vi har aldri vondt av å bevege oss litt 🙂