Kladdkake er min absolutte favoritt. Den smaker fantastisk, er enkel å lage og kastes sammen på null komma niks. Er du en av dem som til stadighet må bake kake til en eller annen klubb, eller et event så er denne kaken perfekt. Den passer godt inn i en hverdag som kanskje er preget av tidsklemma. Kladdkake er som en brownie, men smaker enda bedre og er enda litt seigere. Kladdkaken blir som regel servert med noen bær og et lite melisdryss, men vi har tatt kaken et steg lengre og serverer den med smeltet kokesjokolade blandet med litt smør. Jeg lover deg, denne kaken kommer garantert til å bli din nye sjokoladekake favoritt.
Kladdekaka er opprinnelig en svensk klassiker og er så populær at den har sin egen dag i Sverge, «kladdkakans dag», 7. november hvert år. Vi liker denne så godt at vi kan fint ha «kladdkake dag» hver dag.
Dette trenger du:
- 2 egg
- 100 g smør
- 3 dl sukker
- 1,5 dl hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 0,5 ts bakepulver
- 4 ss kakao
- 2 plater mørk kokesjokolade
- 2 ss smør
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 175 grader. Har du ikke varmluftsovn kan du regne med litt lenger steketid.
- Smelt og avkjøl smøret.
- Ha alle ingrediensene i en bakebolle og rør deigen jevn og klumpfri med en stålvisp eller en slikkepott. Sørg for at du rører ut alt melet så du slipper å få ustekte melklumper synlig i kaken når den skjæres opp.
- Ha deigen i en liten, rund form med bakepapir i bunnen.
- Stek kaken midt i ovnen i ca 35 min.
- Kaken må ikke steke for lenge, så ta kaken ut av ovnen når toppen på kaken virker stekt. Når du rister litt på formen så skal den bevege seg litt, akkurat som når du beveger litt på en pudding.
- Avkjøl kaken i formen før du tar den ut og fjerner bakepapiret.
- Mens kaken står til avkjøling smelter du kokesjokolade og smør på lav varme. Rør forsiktig i sjokoladen når alt er smeltet.
- Hell sjokoladeblandingen over kaken mens den fortsatt står til avkjøling.
- Når kaken og sjokoladeblandingen er kald tar du kaken ut av formen, tar vekk bakepapiret og skjærer kaken i fine stykker.
- Servér kaken med friske bær ( hvis du har) litt melis og gjerne vaniljeis eller nypisket krem. Nærmere himmelen kommer du ikke
Det er viktig at kaken får stå og sette seg litt før du skjærer i den. Kaken skal være litt seig og klebrig, akkurat som en brownie, bare enda seigere.
Kladdkake går så raskt å kaste sammen at den er perfekt å servere uventete gjester. Du kan fint fryse den og ta den opp når du trenger den. La den stå fremme på kjøkkenbenken å tine, det går rimelig kjapt. Vil du at den skal smake ekstra nybakt kan du ha den noen minutter i ovnen, da får du en lun og deilig kake. Kladdekake tåler også å stå flere dager i kjøleskapet, selv om det sjeldent skjer. Den blir gjerne spist opp lenge før du trenger å bekymre deg for om kaken har blitt dårlig eller ei.