8 Ting du kan bruke Eddik til

8 Ting du kan bruke Eddik til

Visste du at eddik er som et vidundermiddel å regne? Det både desinfiserer, fjerner vondt lukt og er fettoppløsende. Du kan vaske hele huset ditt skinnende rent og fjerne vanskelige flekker med en flaske eddik. Det er likevel enkelte materialer du må være forsiktig med som f.eks naturstein, fliser i sten og enkelte typer tre. Her får du kjøpt spesialprodukter som er tilpasset akkurat den type naturmaterialer. Får du flekker på klær som grønske fra gress, blodflekker, blekk eller is må de forbehandles før du vasker dem i maskinen. Disse flekkene trekker fort inn i stoffet på tøyet og reagerer ikke på syren i eddiken.

Vi har sett på hva du kan bruke eddik til med godt resultat, og anbefaler å forsøke før du går til innkjøp av dyre rensemidler du kanskje ikke trenger.

Mugg i kjøleskapet

eddik kjøleskap
Vask inne i kjøleskapet med 35 % eddikessens så slipper du muggdannelser.

Hvis du er plaget med muggdannelser i kjøleskapet ditt vil du se en merkbar forskjell hvis du vasker over flatene med 35 % eddikessens. Har du rustfritt stål i hjemmet ditt kan du også fjerne fettflekker ved å tørke over med eddik.

Nye klær

eddik klær
Behold fargen på nye klær med litt eddik.

Ofte når vi kjøper nye klær er det mye overskuddsfarge i tøyet. Første gang du vasker dem i vaskemaskinen kan de både smitte av til annet tøy og de kan miste mye farge. Legg det nye tøyet ditt i bløt med 35 % eddikessens i 10 til 15 minutter, før de skal i maskinen for første gang. Etter bløtleggingen i eddik må du vaske tøyet nøye, hvis ikke kan syren i eddiken ødelegge plagget ved å la det gå i oppløsning.

Har du glemt nyvasket tøy i vaskemaskinen så kjenner du nok til at tøyet kan lukte surt en stund etterpå. Vask dem på nytt med en halv kopp eddik og lukten blir borte.

Har du oppdaget at det er en sur lukt i vaskemaskinen din? Hell 2 dl eddik i kammeret der vaskemiddelet vanligvis skal i og kjør en tom vaskerunde.

Kalkflekker

eddikk dusjdører
Vask dusjdørene med eddik så slipper du kalkflekker.

Dusjdørene på badet kan fort få kalkflekker som er vanskelig å fjerne. Det hjelper lite å skrubbe nevene hovne og røde siden kalk er uløselig i vann. Vask med eddik så vil eddiksyren løsne flekken og du får rent bad igjen. Bland sammen 2 deler oppvaskmiddel og 1 del eddik. Bruk en svamp og smør blanding over dusjdørene, gni for å løsne flekkene og skyll av.

Gulvteppe

eddik teppe
Vask gulvteppe med vann og oppvasksåpe så blir det som nytt igjen.

Selv gulvtepper som ligger under sofa og stuebord blir skitne og kan tiltrekke seg lukt. Ta teppet ut og skrubb det med eddik og oppvasksåpe. Spyl det rent, og avslutt med å spraye en blanding av eddik og vann på teppe. Eddikblandingen vil desinfisere og nøytralisere lukten som kan ha satt seg i teppet.

Desinfiser viktige overflater

Eddik Skjærebrett
Desinfiser skjærebrettet med ren eddik og du slipper alt av bakterier.

Nå, mer enn noengang, er vi veldig opptatt av bakterier og selvfølgelig hvordan vi kan holde dem på avstand. Et av kjøkkenredskapene våre som det er veldig viktig at vi holder rene er skjærebrettet. Tørk over brettet med ren eddik så dreper du alt av bakterier. Det samme gjelder for kjøkkenbenken, og vaskeområdet.

Blodsukkerstabiliserende

eddik salat
Gjør som i andre land og start middagen med en salat med vinaigrette.

Bruk gjerne eddik når du lager mat, det tilfører retten syre og det bremser opptaket av sukker fra maten du spiser.

Hvis du starter middagen med litt eddik så vil du oppleve at blodsukkeret blir mer stabilt. Lag en liten salat og hell over en vinaigrette dressing som inneholder eddik og olje, perfekt kombinasjon for kroppen.

Vond lukt i huset

eddik bolle
Sett en bolle med eddikvann under sofaen eller i vinduskarmen så blir du kvitt vond lukt i huset.

Dette trikset kjenner alle husmødre fra den gangen alle røyket inne. Sett frem en skål med eddikvann så fjerner du vond lukt. Eddiksyren reagerer med den vonde lukten slik at vi ikke kjenner den lengre.

Maur i huset

Eddik maur
Maur liker ikke eddik så du fjerner dem lett med å gni inn hjørnene der maurene spaserer.

Er du plaget av maur i huset kan du sette frem litt eddik. Finn ut hvor de kommer i fra og følg maurgangen. Gni på litt eddik i hjørnene der hvor de spaserer og du kan fort se at de forsvinner.

Det er viktig å huske på at sterk eddik kan være etsende på slimhinner og 35 % eddikessens kan gi alvorlig forgifning, så ikke drikk den! Bruk 7 % eddik i mat eller eplecidereddik. Skulle noen være ueheldige og drikke den sterke eddiken så sørg for at de skyller munnen godt og får i seg noe annet å drikke. Skulle noen få det i øynene er det viktig å skylle godt med en gang.

Eddik er virkelig et vidundermiddel og det er bare å glede seg til å fjerne flekker og smuss 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...