Monstera går også under navnet vindusblad, og er en av de mest populære grønne plantene du kan ha i stuen din om dagen. Monstera er kjent for sitt spesielle mønster med store huller i bladene. Den er en jungelplante som stammer fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico og er vant til å bli utsatt for både kragtige regnskyll og vind. Derav de store hullene i bladene hvor alt av vind og regn kan blåse og regne rett gjennom uten at planten blir skadet. Det skal mye til for å ta livet av en Monstera, men vi har sett på hva du bør gjøre for å sørge for at Monsteraen din trives.

1Lys og sol forhold

Blad med merker
For mye sol kan gi planten din svi merker på bladene.

Monstera trenger lys og sol, men den skal ikke stå midt i solsteken. Ettermiddagssolen kan fort bli for sterk for den. Det er verdt å merke seg at uten noe særlig lys vil bladene bli små og uten hull. Får den for mye lys vil bladene bli svidd og skadet. Gi den gjerne en lys plassering på vinterstid.

2Varme

monsterablad
Monstera er en jungeplante og liker sol, skygge og fuktighet.

Monstera liker varme og fuktige forhold. Jo fuktigere forhold jo større blader får den. Den bør ikke stå i vinduskarmen, men vil trives godt i varmen i stuen din. Den må aldri stå kaldere enn 15 grader, da vil den visne bort for deg.

3Vann jevnlig

Spray Monstera
Monstera er en jungelplante og liker godt å få en dusj i ny og ne./ Foto: feey.ch

Monstera kan klare en stund uten noe særlig med vann, men den trives best med jevnlig vanning. Jorden bør tørke opp mellom hver gang du skal vanne den. Du kjenner om jorden er fuktig eller ei. Du kan også se om du har gitt den for mye vann ved å følge med på bladene. Vanner du Monsteraen din for mye vil bladene bli gulbrune, og det kan komme vann fra bladene, da kvitter den seg med overskuddsvannet. Vann den gjerne med romtemperert vann.

Siden Monstera opprinnelig er en jungelplante og trives i litt høy fuktighet kan du med glede gi bladene og røttene en god dusj med vann på en sprayflaske en gang i blant.

4Stell

Monstera i potte
Monstera kan bli stor og flott i en potte i stuen.

Hvis du synes planten din blir for stor kan du trygt klippe toppen på den. Siden Monstera i sitt naturlige miljø klatrer på andre planter og kan bli opptil 10 m høy kan du gjerne sette noen plantepinner i potten. Med plantepinner vil den vokse rett opp, og uten pinner vil den henge stor og flott over potten.

Får planten din brune blader kan det bety at den får for lite vann og tørker, eller det kan hende den skriker etter en stor og ny potte. Sjekk under potten om røttene vokser ut av den. Med gule blader kan det være den får for lite vann eller det kan være den trenger ny jord. Bytter du jord på planten din bør du ta med litt av den gamle jorden slik at den ikke får sjokk av den nye jorden.

5Spiselig Frukt

Monstera
En monstera kan få både blomster og frukt.

Med riktig stell og god trivsel kan Monstera faktisk bære frem spiselig frukt. Fruktene er grønne og ligner på furukongler. Når frukten er moden smaker og lukter den litt som banan og ananas. Frukten må ikke spises om den ikke er moden. Umoden frukt er veldig giftig!

 

Monstera er en lettstelt og robust plante, husk at den er vant til å vokse opp i jungelen. Den kan trives like godt på kontoret som hjemme. Tørk gjerne støv av den en gang i blant. Du kan gjerne skjære av et blad eller to og ha i en vase. De er dekorative og kan stå til pynt i lang tid. Synes du planten din vokser sent gjennom vinteren kan du trøste deg med at det er helt vanlig, men med litt tålmodet kan du etterhvert glede deg over en stor og flott Monstera.

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker