aloe vera hovedbilde

Aloe vera planten ligner på en kaktus og brukes mye som en pynteplate. Det er en lettstelt og takknemmelig plante å ha i hus. Den trenger lite stell, lite vann og trives godt i vinduskarmen. Aloe vera planten er en sukkulent og den eneste måten du kan ta livet av denne ørken planten på er å gi den for mye vann. Som med andre ørken planter vil røttene råtne om du er for ivrig med vannkannen. 

Aloe vera planten er kjent for sin helsebringende effekt og brukes i alt fra juicer til kosmetikk. Den kan brukes både innvortes og utvortes, men du bør ha litt respekt for planten og du behøver ikke å ta deg et tygg av bladene på den, da kan det gå litt galt.

1Mirakelplanten

aloe vera gele
Bruk geléen inni bladene til planten direkte på stikk og bitt.

Aloe vera er kjent for å ha helsefremmende effekt og blir kalt for mirakelplanten. Den inneholder mye vitaminer og mineraler. Saften kan brukes som smakstilsetning i juice og i andre drikker. Inne i bladene til aloe vera planten finnes en klar og slimete gelé. Den geléen kan du smøre direkte på både stikk og brannsår, og du vil merke umiddelbar effekt. Innmaten i bladene virker betennelsesdempende og er lokalbedøvende på insektstikk, byller, eksem og brennesle. Skallet kan spises og har tidligere blitt brukt som avføringsmiddel, men det skal du være veldig forsiktig med. Selv om planten inneholder lite giftstoffer kan man likevel dø av å innta for store mengder og det er veldig lite som skal til. Å drikke ren plantesaft skal du også være veldig forsiktig med fordi aloe vera planten er ekstremt vanndrivende.

Du kan bruke bladene til aloe vera planten i te eller som hårkur. Husk å vaske det rent for alt av pigger. Skal du lage juice eller te fra planten er det den klare geléen du skal bruke. Først må du fjerne det tornete ytre laget på aloe vera bladet. Under dette laget er det et gult lag, det skal du heller ikke bruke. Du skal kun bruke den klare geléen som kommer til syne når du har rensket bladet fri for både pigger og gult lag. Husk at du skal kun drikke dette i moderate mengder. Inntar du for mye av det kan du få sterke reaksjoner i kroppen. Er du usikker bruker du det kun utvortes, på kroppen. 

2Slik planter du et Aloe Vera skudd

aloe vera skudd
Aloe Vera planten er enkel å plante samtidig som den er veldig lettstelt. Den liker seg i lys og sol, plasser den gjerne i vindus karmen.

For å plante en aloe vera må du først og fremst ha et aloe vera skudd. Finn frem en stor potte blomsterjord, lecakuler eller grus, og et aloe vera skudd. Begynn med å legge leca i bunnen av potten slik at du sørger for god drenering hvis ikke kan røttene råtne. Fyll halvparten av potten med blomsterjord og den andre halvparten med torvmasse. Sett aloe vera skuddet midt i potta og dekk med jord opp til der bladene begynner. Når du har plantet skuddet skal den ikke ha vann før det har gått 2 uker. Den trives best i sol og lys og vil trives godt i vinduskarmen din.

3Lettstelt og flerårig

aloe vera
Aloe Vera planten er opprinnelig en ørkenplante og tåler ikke frost eller kulde.

Den trives best i sol og lys og vil trives godt i vinduskarmen din. Aloe Vera planten vokser raskt og får fort et dypt og godt nettverk av røtter, og den trenger kun litt vann hver andre uke. Noen steder i verden blir denne planten dyrket som en medisinplante. 

Du kan også kjøpe en «ferdig» aloe vera plante på et hagesenter. Det finnes en mengde forskjellige sorter så forhør deg om hvilken sort du burde ha til det bruket du har tenkt den til.

Å ha en Aloe vera plante hjemme som hjelper mot brannskader hvis du er solbrent eller lindrer smerte hvis du har brent deg på en brennmanet, som kan lindre kløe og svie hvis du har fått et stikk og som kan hjelpe deg hvis du har magebesvær, det er intet mindre enn fantastisk. I tillegg kan den faktisk ta knekken på både sopp og virus. Stort bedre kan det ikke bli.

 

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker