Slik lykkes du med Monstera

Slik lykkes du med Monstera

Monstera går også under navnet vindusblad, og er en av de mest populære grønne plantene du kan ha i stuen din om dagen. Monstera er kjent for sitt spesielle mønster med store huller i bladene. Den er en jungelplante som stammer fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico og er vant til å bli utsatt for både kragtige regnskyll og vind. Derav de store hullene i bladene hvor alt av vind og regn kan blåse og regne rett gjennom uten at planten blir skadet.

Denne planten har blitt enormt populær igjen de siste månedene og med et rast søk på finn.no så dukker de opp i hopetall fra alt fra noen tiere for en stikling, til flere hundrelapper. Har du en stor Monstera kan du virkelig tjene noen kroner, alt fra å selge stiklinger, til ett blad, til hele planten.

Slik vil du lykkes med en Monstera

Monstera Variegata

Monstera variegata
Monstera variegata/ Foto: Severin Candrian

Plantene kommer i flere størrelser og varianter og ønsker du deg en stor en må du regne med å punge ut med flere 1000 lapper. Denne monstera varianten er fantastisk flott og kanskje den dyreste. En Monstera Variegata kan fort går for 10 000 kr, så er du pengelens og har en Variegata stående er det bare å legge den ut for salg.

Lys og sol forhold

Blad med merker
For mye sol kan gi planten din svi merker på bladene.

Monstera trenger lys og sol, men den skal ikke stå midt i solsteken. Ettermiddagssolen kan fort bli for sterk for den. Det er verdt å merke seg at uten noe særlig lys vil bladene bli små og uten hull. Får den for mye lys vil bladene bli svidd og skadet. Gi den gjerne en lys plassering på vinterstid.

Varme

monsterablad
Monstera er en jungeplante og liker sol, skygge og fuktighet.

Monstera liker varme og fuktige forhold. Jo fuktigere forhold jo større blader får den. Den bør ikke stå i vinduskarmen, men vil trives godt i varmen i stuen din. Den må aldri stå kaldere enn 15 grader, da vil den visne bort for deg.

Vann jevnlig

Spray Monstera
Monstera er en jungelplante og liker godt å få en dusj i ny og ne./ Foto: feey.ch

Monstera kan klare en stund uten noe særlig med vann, men den trives best med jevnlig vanning. Jorden bør tørke opp mellom hver gang du skal vanne den. Du kjenner om jorden er fuktig eller ei. Du kan også se om du har gitt den for mye vann ved å følge med på bladene. Vanner du Monsteraen din for mye vil bladene bli gulbrune, og det kan komme vann fra bladene, da kvitter den seg med overskuddsvannet. Vann den gjerne med romtemperert vann.

Siden Monstera opprinnelig er en jungelplante og trives i litt høy fuktighet kan du med glede gi bladene og røttene en god dusj med vann på en sprayflaske en gang i blant.

Stell

Monstera i potte
Monstera kan bli stor og flott i en potte i stuen.

Hvis du synes planten din blir for stor kan du trygt klippe toppen på den. Siden Monstera i sitt naturlige miljø klatrer på andre planter og kan bli opptil 10 m høy kan du gjerne sette noen plantepinner i potten. Med plantepinner vil den vokse rett opp, og uten pinner vil den henge stor og flott over potten.

Får planten din brune blader kan det bety at den får for lite vann og tørker, eller det kan hende den skriker etter en stor og ny potte. Sjekk under potten om røttene vokser ut av den. Med gule blader kan det være den får for lite vann eller det kan være den trenger ny jord. Bytter du jord på planten din bør du ta med litt av den gamle jorden slik at den ikke får sjokk av den nye jorden.

Spiselig Frukt

Monstera
En monstera kan få både blomster og frukt.

Med riktig stell og god trivsel kan Monstera faktisk bære frem spiselig frukt. Fruktene er grønne og ligner på furukongler. Når frukten er moden smaker og lukter den litt som banan og ananas. Frukten må ikke spises om den ikke er moden. Umoden frukt er veldig giftig!

 

Monstera er en lettstelt og robust plante, husk at den er vant til å vokse opp i jungelen. Den kan trives like godt på kontoret som hjemme. Tørk gjerne støv av den en gang i blant. Du kan gjerne skjære av et blad eller to og ha i en vase. De er dekorative og kan stå til pynt i lang tid. Synes du planten din vokser sent gjennom vinteren kan du trøste deg med at det er helt vanlig, men med litt tålmodet kan du etterhvert glede deg over en stor og flott Monstera.

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker

Sponsede artikler

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...

Elsker du å sy? Slik velger du den perfekte Symaskinen

Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Når du renoverer, pusser opp eller bygger nytt er det enormt mange valg du må ta underveis, et av valgene er å velge lister....

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik kvitter du deg med skjeggkre

Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg...

Slik velger du den perfekte Komfyren

Hvis du er glad i å tilbringe tid på kjøkkenet med å lage god mat er en god komfyr alfa omega. En komfyr skal...

Slik oppdager du Veggedyr!

Veggedyr er kryp du ikke har lyst til å få inn i hjemmet ditt. De er vanskelige å oppdage og enda vanskeligere å bli...

Slik velger du den perfekte Massasjestolen

Etter en slitsom arbeidsdag, en tøff treningsøkt eller bare etter en helt vanlig hverdag, passer det perfekt å komme hjem til en pleiende massasjestol....

Slik får du Drømmebadet med Badekar

Det er lite som slår følelsen av å kunne komme hjem etter en lang arbeidsdag og la deg synke ned i et godt og...
Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker