For mange av oss blir livene våre bedre med et kjæledyr eller to som en del av familien vår. Å ha en hund er ikke alltid enkelt og det er ofte mye å lære seg. Samtidig har også alle hunder forskjellig personlighet. Noe av det værste som kan skje oss når vi har kjæledyr er når de blir syke. De kan ikke fortelle oss hva som er galt annet enn at vi ser at hunden oppfører seg annerledes enn hva den vanligvis gjør.
Vi har sett litt på hva du må se etter, som hundeeier, for å forstå om hunden din ikke har det greit, eller om den kan være syk.
Endret adferd
En valp i huset har et mye større aktivitetsnivå enn et lite barn, og hvis hunden din plutselig endrer atferd kan du være ganske sikker på at den enten er skadet eller syk. Valper har et dårligere immunforsvar enn voksne hunder, så du gjør lurt i å ha et ekstra øye med valpetassen din.
En voksen hund kan også endre adferd hvis den blir syk. Du kjenner hunden din best og er du usikker bør du ta den med til dyrlegen.
Mageproblemer
Får hunden din oppkast eller diaré er det ofte fordi den har spist noe som har gjort den syk. Ofte så kan vi se det ann om hunden blir bedre, men husk å sjekke nøye om det er blod i avføringen eller i oppkastet. Ser du spor av blod må du ta hunden din til veterinæren. Den kan ha blitt forgiftet. Hunder kan også få forstoppelse som ofte kommer av for mye mat og for lite vann. Det er også vitkig at du ikke lar hunden hilse på andre hunder mens den er syk, du kan ikke vite om det er noe smittsomt den har pådratt seg.
Matlyst
De aller fleste hunder har god appetitt. Hvis hunden din spiser mindre enn den pleier bør du være på vakt. Hunder kan også ha dager hvor de spiser mindre, akkuratt som oss mennesker, men det skal ikke vare over flere dager. Hunder kan være trassige. Hvis du f.eks har byttet fór, kan den nekte å spise. Prøv å gi hunden noe den virkelig liker. Hvis den fortsatt ikke spiser kan det være et tegn på at den er syk. Manglende matlyst kan være alt fra en forbigående mageinfeksjon til sykdom i lever eller i en nyre. Det kan også være forgiftning, eller problemer med tenner og munnen.
Øynene
En frisk hund har klare og rene øyne. Har hunden din irriterte øyne bør du forsøke å skylle dem med rensevann for øyne.
Ørene
Du bør sjekke ørene til hunden din jevnlig. Ser du at den klør seg mye og ofte kan ørene være irriterte. Pels i ørene på hunden kan tette øreinngangen og være svært plagsomt for den. Pels i øreingangen bør nappes jevnlig. Lukter ørene vondt eller ser irriterte ut bør du ta kontakt med dyrlegen.
Tennene
Hunder kan også få tannverk og tannproblemer og bør derfor sjekkes jevnlig. Hvis en hund har vondt i tennene, eller i munnen, vil den ikke orke å spise stort, og den kan fort bli irritabel.
Varme
Du har nok hørt det mange ganger før, men en hund skal aldri bli sittende i en varm bil, den kan bli overopphetet og dehyrdrert. Overoppheting er alvorlig og kan ende med død. En hund har høyere kroppstemperatur enn oss mennesker og har en naturlig temperatur på mellom 37,5 og 39. Er hunden mye slapp og utilpass bør du sørge for at den får i seg mye væske og ta den til veterinæren.
Bevegelse
Noen hunder er mer utsatt for f.eks hofteproblemer enn andre og du kan fort se om hunden din har blitt halt. Hvis hunden din har probemer med å bevege seg eller trekker seg unne når du prøver å klappe den kan det være et tegn på at den har vondt. Det behøver ikke alltid å bety at det er en akutt fare. Er hunden en eldre hund vil den med tiden bli stiv og støl i kroppen. En hund som er halt kan ha et benbrudd, et sår som er nytt eller et sår som ikke vil gro. Du kan se det an litt, og hvis det ikke er tegn til bedring bør du ta den til veterinæren.
Pelsen
Har du en hund som plutselig klør mye i pelsen eller mister pels » flekkevis» bør du ta den med til en dyrlege. En hund kan faktisk også bli utsatt for allergier, men den kan også ha pådratt seg både midd og lopper.
Mange hunder blir syke, spesielt i høytider. Mye fordi vi mater dem med fete middagsrester som ribbe og allverdens. Innimellom kan de også få tak på alt fra sjokolade til en blomsterkvast som kan være med på å gjøre hunden din skikkelig syk. Husk at mange hunder sluker i seg det de kan, og har ingen tanker for konsekvensene. Det er derfor opp til oss som hundeeiere og ta vare på disse firbente familiemedlemmene våre. I det store og hele vil du legge merke til det om hunden din er syk eller har smerter ved endret adferd.