Flåtten er en bitteliten luring som er vanskelig å se når den er i ferd med å bite seg fast. Den er å finne i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Kjæledyr som hunder og katter kan dra dem med seg inn etter en tur i skog og mark. Ofte ligger flåtten i overflaten av pelsen før den får bitt seg fast i verten, da kan den fort falle av når kjæledyret kommer hjem.
Ikke ha dyrene i sengen eller sofaen, da reduserer du faren for at flåtten finner veien til deg. Den bittelille flåtten som er vanskelig å se kan ofte kjennes som lett kiling på kroppen når den kryper rundt for å bite seg fast. Ta en ekstra sjekk, det kan fort lønne seg. Det finnes noen råd til hvordan du kan unngå flåttbitt, og vi har samlet dem til deg.
Ta en dusj
Har du vært ute og gått i områder der kan være fare for flått vil det lønne seg å ta en dusj. Vask håret og hele kroppen godt. Når du er ferdig dusjet tar du en sjekk på de områdene flåtten liker seg best. Bak ørene, bak i knehasene , armhulene og i lysken. Det samme gjelder for barn, men der setter flåtten seg mest på hodet og på halsen. Sjekk likevel hele kroppen for å være sikker.
Bruk fornuftige klær
Skal du ut å gå i typiske flåttområder er det lurt å dekke mest mulig hud med klær. Det kan virke fristene med shorts og t-shorte, men det vil gi flåtten mange muligheter til å finne seg en plass på kroppen å bite seg fast. Bruk gjerne langermet genser, langbukse og gummistøvler. I tillegg bør tøyet ditt være så lyst som mulig, da er den lettere å oppdage.
Myggspray
Flåtten er ikke så begeistret for myggmiddel, så det kan være en idé og smøre det på klærne dine før du går ut. Ta gjerne på litt ekstra i nakken, som ofte er en del av kroppen som ikke blir så godt dekket av tøyet du har på.
Vaksinering
Det anbefales å vaksinere seg mot flått. Særlig de som ferdes mye i skog og mark bør vaksinere seg. Det er en kjent sak at flåtten i Agder er den som ansees som mest hissig. Å vaksinere seg kan spare deg for potensielt mange utfordringer. Å bli smittet av Borelia er ikke en artig opplevelse, og det kan ta lang tid før man er skikkelig tilbake der hvor man var før en ble syk,
Fjern Flåtten
De fleste vet at de bør fjerne flåtten så raskt som mulig. Det sies at hvis man klarer å fjerne den senest to timer etter at den har bitt seg fast er sannsynligheten liten for at man blir smittet. For å fjerne flåtten kan du bruke en pinsett. Ta tak rundt hodet på den, så langt inn mot huden som mulig, vri, samt dra den ut.
Har du fjernet en flått er det veldig viktig at du følger med på stedet den er fjernet i fra. Det kan være litt rødt og irritert med engang, men du må følge med på om det kommer en stor rød ring runet bittet. Tegn gjerne en sirkel der hvor den røde ringen slutter, og hvis du blir rød lengre og lengre forbi den opptegnede ringen tar du kontakt med legen din, eller legevakten. Følg også med på allmenntilstanden, særlig hvis du får feber.
Følger du disse tipsene kan du, forhåpentligvis, gå gjennom en flåttbitt fri tur i skogen. Lykke til og ikke la frykten for flåtten holde deg hjemme 🙂