Liker du å gå i skog og mark? Da må du passe deg for hjortelusflua. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som setter seg på rådyr, elg, og hjort, men kan også sette seg på oss mennesker. Blir du bitt av hjortelusflua kan du risikere å få stikk som kan klø i lang tid fremover. Det finnes lite som kan beskytte deg mot å bli stukkket, men vi har funnet noen gode råd du bør ta med deg på skogsturen.
Hjortelusflua elsker elgen
Hjortelusflua tror at alt som beveger seg i skogen er elg, rådyr eller hjort. Er du virkelig uheldig kan du oppleve å bli «angrepet» av en invasjon av hjortelusfluer, faktisk helt opp til 50 stykker av gangen.
Hjortelusflua og vennene hans
Svermeperioden er fra slutten av august til frosten kommer. Er du uheldig og kommer inn i en hjortelusflue sverm kan du risikere at de kravler rundt i håret ditt, på klærne dine eller på huden. De aller fleste blir ikke stukket, men skulle du være så uheldig, kan stikket faktisk klø helt opp til ett år. Stikket kan hovne opp å bli rødt. Noen merker at de blir stukket, mens andre ikke merker noe.
Ut på tur
Høsten er sesongen for mange og lange turer i skogen. Noen er på jakt, og andre er ute og sanker bær og sopp. Siden det er i høstmånedene hjortelusa er aktiv er det mange som kvier seg for å gå i skogen i den perioden.
Slik beskytter du deg
Det er dessverre lite som hjelper i kampen mot hjortelusflua. Myggmidler hjelper ikke overhodet, så det kan du bare glemme, men en undersøkelse har vist at hjortelusflua ofte oppsøker de med svarte og røde klær oftere enn de med hvite klær. Det kan derfor være en idé å kle seg i hvit jakke og hvit caps for å prøve slippe unna angrepet best mulig.
Skulle du komme inn i en hjortelusflue sverm er det viktig at du får dem av deg så fort som mulig. Det er vanskelig å få klemt hjortelusflua flat med fingrene siden de er læraktige og flate i fasongen. Knip hjortelusflua mellom fingrene og kaste den vekk. Har de ikke vinger så kommer de ikke langt etter at du har fjernet dem. Ta i tillegg med deg en kam så du kan gre håret, og eventuelt skjegget, så får du fjernet flest mulig av dem.
Store bestander av elg, hjort og rådyr.
Hjortelusflua kan ikke leve av menneskeblod så de er egentlig ikke ute etter å stikke oss. I det de lander på oss så oppdager de fort at de har gjort en feil, og vil som regel reise igjen, men du kan være uheldig og likevel bli stukket.
Hjortelusflua er ikke innsatt eller flyttet på av oss, de har spredd seg naturlig fra Sør-Sverige fordi bestanden av elg, rådyr, og hjort er større enn hva den tidligere var. Et tips er å gå tur i skogen litt sent ute på dagen, så kanskje noen foran deg har tatt den verste støyten.
Ikke la frykten for hjortelusa hindre deg i å nyte skog og mark. De kan være innpåslitne og bite, men det er heldigvis svært sjeldent at det skjer.