Slik oppbevarer du maten i kjøleskapet

Slik oppbevarer du maten i kjøleskapet

Spar penger og miljø med gode rutiner

miljø
Ta vare på maten din og kjøp ikke mer enn du trener, da sparer du lommeboken og miljø

Det er lett å tenke at så lenge maten har kommet seg i kjøleskapet så er alt i orden. Men slik er det dessverre ikke. Det er noen ting du bør tenke over, før du hiver i deg middagsrestene fra i går, eller mat du har kjøpt på butikken.

Hvis du oppbevarer maten din riktig i kjøleskapet så vil du sparer noen kroner, og du sparer miljøet.

Hver person i Norge kaster gjennomsnittlig 46 kg i året, og det kan du være med på å redusere ved å sørge for riktig oppbevaring av maten din.

Vi har satt sammen noen tips og råd til hvordan du best mulig kan ta vare på maten din i kjøleskap og fryser.

Tøm og vask

oppvask
Husk å vaske kjøleskapet med jevne mellomrom.

Er det lenge siden du tok en skikkelig runde med vaskefillen i kjøleskapet ? Da er det kanskje på tide med en skikkelig opprydning. Kast alt som er bedervet eller dårlig. Gamle glass bakerst i kjøleskapet og vasne agurkbiter.

Ta ut glassplatene og skuffene og la dem få en skikkelig vask. Tørk dem godt etter vask og sett dem tilbake i kjøleskapet.

Riktig temperatur

istapper
Sørg for riktig temperatur på kjøl og frys.

Sjekk at kjøleskapet ditt holder riktig temperatur, den bør ikke overstige 4°C. Husk at hvis kjøleskapet ditt er veldig fult vil temperaturen automatisk øke. Da kan det være greit å sette ned temperaturen litt.

Fryseren bør ha en temperatur på -18 grader eller kaldere.

Frakting av innkjøpte matvarer

Bil
Ikke a maten bli stående i bilen mens du er ute på shopping.

Har du handlet ferskvarer og frysevarer på butikken er det viktig at du får varene hjem i kjøleskap og fryser før maten tiner. Ikke la mat stå i kok varm bil mens du er ute og gjør flere ærend. Ta da heller innkjøpene av matvarer mot slutten av handleturen din.

Plassering av matvarer

Grønnsaker

Husk å plassere den eldste maten fremst i kjøleskapet , og det nye bakerst. Da husker du å bruk det som er eldst, og du slipper å kaste.

Matvarer som kommer fra butikken bør settes i kjøleskapet så raskt som mulig. Ikke sett deg ned og la maten stå i poser på gulvet til «etterpå». «Etterpå» kan fort bli veldig sent.

Døren er det varmeste stedet i kjøleskapet. Det er derfor melk ofte blir sur fortere enn du regnet med. I Døren kan du har varer som ikke er lett bedervelige, som har lang holdbarhet, som Juice, mineralvann, sennep , ketchup o.l

Øverst i kjøleskapet er temperaturen lavere enn nederst. Mat som ikke trenger å tilberedes passer godt i den hyllen. Slik som pålegg, middagsrester og ferdigretter.

Midten av kjøleskapet er den beste plassen for melkeprodukter. Middagsrester som har vært varmebehandlet passer også godt i her.

Nederst i kjøleskapet er den beste plassen for fersk fisk, kjøtt og fugl.

Frukt og grønt i grønnsaksskuffene . Men tenk over hvordan du oppbevarer det. Frukt og grønnsaker bør ligge adskilt. Det kan hende du kun har én grønnsaksskuff, da legger du frukt og grønnsaker i separate poser.

Oppbevaring

Kjøkkenredskap2
Husk å bruke et kjøkkenredskap til å ta ut f.esk Mais fra sin originale emballasje.

All mat trives best i original emballasjen. Men innimellom kan det være like greit å legge det i små bokser med lokk, eller poser. Dette for at matvarene ikke skal tørke, eller ta smak fra kjøleskapet. Du har sikkert sett når du åpner en pakke med skinke og kun legger den tilbake i kjøleskapet at den ofte tørker i den enden som blir utsatt for luft . Da er det bedre å putte pakken med pålegg i en pose for matoppbevaring.

Åpner du en boks med mais eller sjampinjonger så husk å ikke putte hendene nede i den åpnede boksen, da vil det bli hurtig bakterievekst. Bruk et kjøkkenredskap til å ta ut det du trenger. Sett klingfilm på etter bruk, og sett resten i kjøleskapet.

Middagsrester

Middagsrester
Spar middagsrestene dine og lag en restefest.

Sørg for at maten som både skal spises og spares er blitt skikkelig varmebehandlet fra starten av. Ikke la restene stå lenge på komfyren eller kjøkkenbenken. Det beste er å kjøle det hurtig ned, putte restene i lufttette bokser, og sette i kjøleskapet eller fryse ned.

Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Det skaper varme i hele kjøleskapet, samt kondens. Maten du setter inn risikerer å bli sur, og alle andre bedervelige matvarer du har i kjøleskapet kan også bli dårlige.

På kjøkkenbenken

brød
Brød trives best på benken i en pose.

Noe liker seg bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Som brød og bakervarer. Disse vil bli harde og fortere dårlig i et kjøleskap. Og egg! Egg kan du fint ha på kjøkkenbenken. Da er de hyggeligere mot deg hvis du skal bruke dem til baking også.

Matoljene dine trives også best på benken i romtemperatur, men klarer seg best uten å stå midt i solen.

Hovedregel

Hjerte
Bruk sansene , lukt og smak.

Sjekk maten før du spiser den. Er den fri for mugg, smaker og lukter normalt? Da kan du fint spise den. Men ikke hvis maten har stått natten over på kjøkkenbenken. Fugl og fisk bør du også være forsiktig med å ha stående altfor lenge i kjøleskapet.

De aller fleste i dag har nok gode rutiner for innkjøp og oppbevaring av mat i kjøleskapet, men en gang i blant kan det være greit med en påminnelse 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...