Denne maten kan du fryse ned

Denne maten kan du fryse ned

Det er mye mat du kan fryse ned. Alt fra middagsrester til meieri produkter. Vi har tatt en kikk på hva du kan fryse ned og hva du bør la være å hive i fryseren. Klarer du å få en oversikt over mat du ikke rekker å spise opp og får lagt det tidsnok i fryseren din kan du spare både miljøet og lommeboken. Det er en stor fordel for deg hvis du merker alt du fryser ned med dato, da har du kontroll på holdbarheten. I utgangspunktet kan alle matvarer fryses ned, men mye av det kan endre karakter etter nedfrysning.

Meieriprodukter

melk
Du kan fryse ned meieriprodukter, men konsistensen kan bli annerledes når de tines.

Frys ned melk og fløte direkte i kartongen eller i porsjoner. Du kan fryse det ned som isbitterninger eller i fryseposer med zip lukking. Husk at det ikke bør ligger i fryseren mer enn 6 måneder. Melk egner seg ikke til å drikke etter at den har vært fryst, den kan bli litt kornete i konsistensen, men den passer godt til vafler, supper sauser, gryter og bakevarer. Det samme gjelder for fløte. Den kan være vanskelig å stivpiske etter den har vært fryst, men du kan piske den lett før den går i fryseren, også kan du stivpiske den ferdig etter den har tint. Lettrømme kan du også fryse ned. Den passer fint til både kaker og matlaging.

Du kan i tillegg fryse ned smør, bare husk å pakke den godt inn. Ikke la den ligge mer enn tre måneder, da kan den harskne.

Frys gjerne ned ost i porsjoner. De vil også få en litt endret konsistens etter at de har vært fryst, men de kan fint brukes i både sauser, gratenger og på pizza. Hvitost kan du raspe i strimler, og brunosten kan du fryse ned i små porsjoner. Yoghurt kan du lage deilig yoghurt is av, perfekt en varm sommerdag, eller en kjedelig lørdag.

Bakevarer og kaker

rullekake
Frys ned kakene dine så har du alltid noe du kan servere gjestene dine.

Du kan fint fryse ned både brød, kaker og andre bakevarer. Hvis du har rester igjen av pannekakerøra eller vaffelrøra så tåler det fint å bli fryst ned, bare du husker å blande røra godt. Hvis du har bakt marsipankake, boller, rullekake, muffins, eller satt en brøddeig, og du har rester igjen, da fryser du det ned til en senere anledning. Det meste av rå gjærbakst kan fryses ned og brukes senere.

Grønnsaker, frukt og bær

bær
Du kan bruke både frukt, bær og grønnsaker i en smoothie.

Frukt og grønnsaker mister mye av konsistensen sin når det fryses ned. De kan likevel brukes til en hel del. Lag deilig smoothie, sorbé is, eller super raskt syltetøy. Fryser du ned grønnsaker som paprika og løk kan de fint brukes på pizza og i gratenger, selv om de blir litt vasne når det har tint. Andre grønnsaker som du vanligvis spiser rå gjør seg best hvis du forveller dem før du fryser dem ned.

Fryse ned mel og andre tørrvarer

mel
Frys ned melet du har så slipper du at det blir dårlig og du sparer plass i tørrskapet.

Mel kan du også fryse ned. Ha melet i den originale papirposen, tre en frysepose i plast over, og lukk den godt. Visste du forresten at hvis du fryser ned brunt sukker så slipper du at det blir knallhardt og ubrukelig etter at du har åpnet posen? Det er absolutt verdt et forsøk.

Friske urter

urter
Friske urter kan fint brukes etter de har vært fryst.

Friske urter bør hakkes før de fryses ned, eller fryses sammen med god olje, gjerne i poser for isbiter. Fryser du ned hakkede urter bør du fryses dem ned i tette fryseposer og bruke dem direkte i maten. Legg tilbake i fryseren det du ikke bruker umiddelbart. Du kan også fryse ned blomster sammen med vann så blir det blomstrende isbiter. Da ville vi brukt for eksempel syrin eller stemorsblomster.

Egg

egg
Du kan ikke fryse ned hele egg.

Du kan ikke fryse ned hele egg i eggeskall, men du kan piske egget, også fryse det. Det samme gjelder for plommer og eggehviter hver for seg. Du kan for eksempel fryse ned eggehviter og bruke dem til en pavlova. Husk at du kan fryse ned både eggerøre og omelett.

Middagsrester

pizza
Frys ned middagsrestene dine så har du alltid mat på lur.

Du kan fryse ned middagsrester dine, men du må huske på at maten må være helt kald før du putter det i fryseren. Putter du varm mat rett i fryseren vil det heve temperaturen og det vil føre til at annen mat i fryseren begynner å tine. Husk å pakke alt godt inn og gjerne i porsjoner.

Fryse du ned middagsrester som supper, gryter, stapper og pureér bør du legge det i fryseposer med zip lokk. Da kan du «flate» ut posene og stable dem i høyden i fryseren din.

Kjøtt og fjærkre

kotelett
Du kan fryse ned både rått og stekt kjøtt.

Du kan fryse ned både stekt kylling, kjøtt og fisk. Har du kjøpt store forpakninger på butikken med rått kjøtt, kylling eller fisk kan du fint pakke det om i mindre pakninger. Pakk alt godt inn og sett på dato. Husk at alt du fryser ned skal tine langsomt i kjøleskapet.

Nøtter

nøtter
Nøtter kan fint fryses ned.

Du kan faktisk fint fryses ned nøtter. Legg dem i poser som er beregnet til nedfrysing. Skriv dato på og spar dem til en senere anledning.

Dette bør ikke fryses ned

tomat
Ikke frys ned grønnsaker som inneholder mye vann.

Du bør ikke fryse ned tomat, agurk, salat eller rå poteter. En del grønnsaker vil generelt bli vasne når de blir tint opp igjen. Skal du fryse ned grønnsaker må du forvelle dem først. Det vil si at du gir dem et raskt oppkok og avkjøler dem før du legger dem i egnede beholdere og legger dem i fryseren.

 

Er du flink til å ta vare på maten din og tømme kjøleskapet før du for eksempel skal på ferie så slipper du å kaste mer enn nødvendig. Det er viktig å huske på at du ikke må fryse ned mat som har vært tint tidligere.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...