Tilslørte bondepiker er en av høstens beste desserter. Det smaker vannvittig godt, er ikke vanskelig og tar ikke lange tiden å lage. Her kan du bruke epler som kanskje ikke er så pene, men som er like gode. Har du ikke epler i hagen din går det fint an å spørre noen du kjenner som har, eller i værste fall kjøpe noen på butikken. Du kan lage tilslørte bondepiker med eplesyltetøy fra butikken eller du kan lage det selv. Vi har tatt med en oppskrift på deilig syltetøy med kanel, så ser du hva du får tid til.
Høsteplene som er å få tak i nå smaker friskt og godt. De kan brukes i alt fra eplekake til tilslørte bondepiker. Det beste er at du trenger ikke velge de peneste eplene, du kan fint plukke epler som har falt på bakken.
Eplesyltetøy med kanel
Tilslørte bondepiker lages med deilig eplesyltetøy og det aller beste syltetøyet lager du selv. Hent epler fra hagen din eller fra naboens hage og lag syltetøy. Får du ikke brukt alt til bondepikene kan du fryse ned restene i små beholdere, da har du alltid syltetøy tilgjengelig. Lag syltetøyet først og deretter de tilslørte bondepikene.
Dette trenger du:
- 10 epler
- 1 ts malt kanel
- 1 hel kanel
- 1 vaniljestang
- 1 ts malt ingefær
- 1 dl vann
- sukker etter smak
Slik gjør du:
- Skrell og skjær eplene i biter.
- Ha vann og krydder i en kjele, splitt vaniljestangen på langs.
- Kok opp krydderblandingen og legg i eplebåtene. Rør rundt, og la det småkoke til eplene er møre.
- Ta ut vanilje- og kanelstangen fra epleblandingen når eplene er ferdig kokt.
- Smak på syltetøyet, og ha i så mye sukker som du liker. Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få et oppkok slik at sukkeret smelter.
- Sett syltetøyet til side så det blir kaldt til du skal lage bondepikene. Det som blir igjen kan du fryse ned.
Dette syltetøyet inneholder ingen konserveringsmidler og tåler derfor ikke å stå mange dagene i kjøleskapet før det kan mugne. Frys det ned i porsjoner og ta ut det du trenger.
Tilslørte Bondepiker
Tilslørte bondepiker er lag på lag med syltetøy, krem og griljermel. En fantastisk god dessert som hele familien kommer til å elske. Denne oppskriften er med nøtter, men det kan du velge å sløyfe.
Dette trenger du:
- 3 dl griljermel
- 1 dl valnøtter
- 2 ss brunt sukker
- 2 ts kanel
- 2 ss smør
- 3 dl eplesyltetøy
- 3 dl krem
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en stekepanne, ha i griljermel, hakkede nøtter, kanel og brunt sukker.
- Brun det hele på middels varme. Rør i massen hele tiden slik at griljermelet får en gyllen farge.
- Hell blandingen over på et flatt fat eller en tallerken og la det ligge til det er avkjølt.
- Pisk kremfløte til luftig og myk krem.