13. Desember er Lucia dagen og har lang tradisjon her til lands. Fra gammelt av sier sagnet at Lussi Langnatt var årets lengste og farligste natt. Tusser, troll og annet skrømt gikk fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. Man måtte brenne lys og passe på gjennom hele natten. I dag feires vanligvis luciadagen med lysfest i barnehager og på skoler. Barna har på seg hvite klær, bærer lys og aller fremst går Lucia med lyskrans på hodet og alle synger Luciasangen. Det hele blir avsluttet med å spise lussekatter.
Lussekatter er en søt gjærbakst som smaker veldig likt som boller. Lussekatter blir tilsatt safran som gir gjærbaksten en gul farge. I tillegg blir det tilsatt rosiner i deigen.
Slik lager du lussekatter
Lussekatter kan formes slik du vil, men det vanligste er slik du ser på bildet, litt som en sammenvokst S. Pynt lussekattene dine med rosiner om du liker det. Deigen til lussekattene blir tilsatt safran som gjør at både deigen og de ferdigstekte emnene får en gul farge. De smaker søtt og godt som søt gjærbakst gjør og setter en nydelig duft i huset ditt.
Dette trenger du:
- 900-950 g. hvetemel
- 150 g. sukker
- 25 g. fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
- 1 ts malt kardemomme
- 1/2 ts salt
- 1 g malt safran
- 1 egg
- 5 dl melk
- 150 smør i terninger
- 1 egg til pensling
- rosiner
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen med eltekrok og kjør deigen på lav hastighet til alt er godt blandet.
- Elt deigen videre i ca. 10 minutter på middels hastighet og tilsett smøret i terninger og la maskinen gå i enda 10 minutter.
- Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til heving. La den heve til dobbel størrelse.
- Ha bolledeigen over på et melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere.
- Form lussekattene slik du vil ha dem.
- Ha lussekattene over på to bakepapirkledde stekebrett, dekk dem til og la dem heve til dobbel størrelse.
- Pensle de ferdighevede lussekattene med sammenvispet egg og pynt med noen rosiner.
- Stek lussekattene midt i ovnen ved ca. 225 grader i 10-12 minutter. De er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Pass på så de ikke blir overstekt.
Det er en hyggelig tradisjon å lage noen lussekatter til 13. november, men de kan fint spises i mange dager etter dette også. Lussekatter kan du fint fryse ned og tine igjen senere. Rett før servering kan du ha dem noen minutter i stekeovnen så blir de som nybakte igjen.