Hjemmelaget urtesalt
Har du urter i hagen du ikke får brukt? Lag urtesalt så har du deilig smakstilsetning tilgjengelig hele året. Urtesalt kan du bruke til nesten alt. Bruk det i dressinger til salaten, på grillmaten, i grytereretter og i sauser.
Enkelt urtesalt med favoritturtene dine
Du kan lage deilig urtesalt med en miks av dine favoritturter og grovt salt. Du kan bruke både friske og tørkede urter, men det er veldig viktig at urtene får tørke helt hvis du bruker ferske urter.
- Bland sammen 1 del salt og 2 deler tørkede urter.
- Kjør salt og urter i en mikser eller en blender.
- Spre det utover et bakepapir på et stekebrett og la det tørke til det er helt tørt. Eller sett det i stekeovnen på 40 grader med døren på gløtt slik at all fuktigheten slipper ut.
- Når urtesaltet er helt tørt knuser du det med en sleiv hvis det har blitt klumpete i tørkeprosessen.
Du kan også lage urtesalt hvor du tilsetter både Chilli og Hvitløkspulver sammen med dine tørkede urter. Prøv deg gjerne frem med 2 dl grov salt og 3 ss hakkede urter, samt 2 ss tørket Chilli og 2 ss hvitløkskrydder. Smak deg frem til hvor sterkt du vil ha krydderet, og tilsett mer av det krydderet du liker best.
Urtesalt med Gressløk
Dette urtesaltet får en frisk og fin grønnfarge, og er veldig moro å gi vekk i gave. Hjemmelaget urtesalt er holdbart i flere måneder så lenge du sørger for at saltet med urtene er helt tørt når du putter det på lufttette glass.
- Høst gressløken, vask og rens den godt.
- Grovkutt gressløken og legg det i en blender sammen med 2 dl grovt salt.
- Kjør salt og gressløk i blenderen til du får en jevn og glatt masse.
- Fordel røren jevnt over på et bakepapir og tørk massen på 60 grader i varmluftsovn til massen er helt tørr. Det er veldig viktig at du er sikker på at all fuktigheten er tørket ut.
- Åpne døren til ovnen hver time for å slippe ut damp og fuktighet.
- Etter 8 timer slår du av ovnen og lar saltblandingen stå natten over i ovnen, med døren åpen.
Når saltblandingen er ferdig deler du den opp i biter og legger det i blenderen og kjører den til saltet er knust til fint saltpulver.
Forleng smaken av sommeren ved å bruke urtene dine til å smaksette saltet du kan bruke hver dag hele året. Tilsett gjerne litt tørket Lavendel for et lite hint av sommer, men husk, kun bittelitt 🙂